Oblíbenkyně Marie Antoinetty na vašem talíři


Ono se řekne brambora, ale věděli jste, každý Čech jich ročně zkonzumuje kolem padesáti kilogramů? Nebo že během období panování Marie Terezie se honosila titulem „chléb chudých“? A co teprve fakt, že ve skutečnosti se vlastně jmenuje Lilek brambor? Pojďme se podívat téhle zelenině hezky pod slupku. Ostatně právě tam ukrývá nejvíce vitamínů a minerálů prospěšných pro naše tělo.

Bramborové království

Je to marné, ale jsme bramborový národ. Kde to jde, tam je vpašujeme. Tak třeba takové knedlíky: české hospodyňky umí klasické z 'teplých i studených vařených brambor'. Nebojí se je „říznout“ ani 'houskou', bylinkami nebo rovnou ve 'sladké verzi s ovocem'. Oblíbené jsou také krajové „'chlupaté'“, „'frncochaté'“,„'sejkorky'“ či „'lokše'". A pak tu máme rozličné 'kaše', 'pyré' 'noky', 'gnocchi', 'guláše', 'polévky', 'pirohy', 'placky', 'šišky', 'taštičky', 'slané bábovky', 'koláčky' a 'muffinky', 'pomazánky', 'rolády', 'záviny', 'pagáčky' a různé 'zapečené' či 'plněné' varianty s uzeným či smetanou a nesmíme zapomenout ani na 'tradiční vánoční salát s majonézou'. Všechno tohle zvládnete připravit v Thermomixu. U dětí sice vedou smažené chipsy a 'hranolky', ale co říct na jejich výtku, že „jde o bramboru, a brambora je přece zelenina, nebo snad ne?“

Královnina chlouba

Bramborovými květy se zdobila své marnivá Marie Antoinetta i její královský choť Ludvík XVI. V zámecké zahradě se totiž brambory pěstovaly jako okrasná rostlina právě pro jejich drobné kvítky. Koho mohlo napadnout, že pravý poklad se skrývá pod zemí? První pokusy s kuchyňskou úpravou tak mnohdy končily katastrofálně. Třeba takový salát z bramborové natě jistě nikoho neohromil, to spíš přiotrávil. Je vidět, že ještě neznali 'Thermomix' a 'Cookidoo', tam by našli receptů… Až velký irský hladomor v 17. století z nich udělal hvězdu, která nasytila miliony lidí. Ze stejného důvodu (a také pro obsah vitaminu C) si je brali na dlouhé cesty i mořeplavci.

MUDr. Brambora

Dalo by se říci, že brambory neslouží jen k jídlu, ale suplují i lékárničku. Kromě vitamínů C, E, B, A, K a minerálních látek jako je hořčík, železo, vápník či zinek ještě obsahují látku alantoin. Ta má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto ji s klidem použijte jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Příznivý účinek má také na poškozené sliznice žaludku, hltanu nebo při žaludečních vředech. Pití bramborové šťávy zase posiluje vaši imunitu. Osvobodí vás od bolesti v krku, revmatických potíží, kašle, ale například i při podráždění kůže. Udělejte pro své zdraví maximum a připravte si v 'Thermomixu' třeba 'bramboráky s česnekem'. Bacily se vám obloukem vyhnout.

Nemá ráda jablka

Existuje mnoho druhů barvou, jsou k vidění brambory hnědé, žluté, ale třeba i červené a fialové. Nekupujte však brambory zelené nebo brambory vyklíčené. Klíčky by neměli přesahovat délku 4 milimetrů, lepší ale je, když je brambory vůbec nemají. Nejenže nejsou chuťově dobré, ale mohou být i při jejich zvýšené konzumaci pro člověka nebezpečné. Obsahují alkaloidy, které jsou jedovaté. Po jejich požití můžete pociťovat bolest hlavy a žaludeční křeče. Pokud budete dlouhodobě skladovat jablka a brambory v jednom sklepě, začnou brambory předčasně klíčit. Může za to etylen, který se z jablek uvolňuje a urychluje zrání brambor.

Brambrové tipy našich babiček:

- Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáte jeden tvaroh.

- Brambory se rychleji uvaří, když k nim přidáte kypřící prášek nebo kousek másla.

- Nezapomeňte brambory vždy vařit s bobkovým listem - odvádí škrob, který zatěžuje naše klouby!

- Přesolenou polévku nebo omáčku zachráníte přidáním nastrouhaného syrového bramboru, který do sebe natáhne sůl.

- Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když nasypete do vody, ve které budeme knedlíky vařit, trochu mouky a dokončujeme je při nižší teplotě.

- Brambory uvaříte rychleji, když vodu osolíte, až když se začne vařit.

- Chcete-li, aby vařené brambory pěkně vypadaly, tak je vkládejte až do vařící vody a dobu vaření neprodlužujte.

- Nové brambory před čištěním namočte do slané vody. Po vytažení se budou lépe škrábat.

- Při vaření brambor ve slupce přidejte do vody sůl, brambory pak nepopraskají.

- Kápněte trochu oleje do vody, než v ní začnete brambory ve slupce vařit, budou se lépe loupat.

- Než dáte nové brambory vařit, vyřízněte do nich po obvodě uprostřed kroužek. Budou se po uvaření snadněji loupat.

- Po uvaření zchlaďte brambory ve slupce studenou vodou, budou se lépe loupat.