- TM 5
Ingredience & Porce
Suroviny
- 1000 gramů plnotučné mléko
- 120 gramů bílý jogurt, min. 1,8 % tuku
- 50 gramů sušené mléko, dle chuti
Užitečné předměty
- 1 deka
- 1 útěrka
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
koupit nyní -
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
koupit nyní
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
Do mixovací nádoby vložte plnotučné mléko, bílý jogurt, sušené mléko a hřejte 6 min./50 °C/rychlost 3. Jogurtovou směs přendejte do osmi vzduchotěsných nádob nebo do malých zavařovacích sklenic a zabalte je ihneddo deky pro udržení teploty. Sklenice nechte zabalené 8 - 10 hodin při pokojové teplotě a před podáváním nechte vychlait v chladničce.
Bílý jogurt
Tip
Pro dosažení správné struktury jogurtu je nezbytné udržovat jogurt v teple a v klidu během jeho inkubační doby: pro podporu izolace můžete umístit sklenice zabalené v dece do piknikové chladnicky debo do vychladlé a vypnuté trouby.Čím chladnější bude teplota v místnosti, tím delší bude inkubační doba jogurtu. Ve velmi teplém prostředí bude stačit pro inkubaci 8-10 hoding.
Pro kyselejší jogurt potřebujeme delší inkubační dobu.
Nejlepšího výsledku dosáhnete použitím pečlivě umyté mixovací nádoby, víka, nožů a odměrky.
Pokud použijete tepelně nezpracované mléko, vařte jej nejprve 10 min./90 °C/rychlost 2, porotm jej nechte vyhladnout na pokojovou teplotu a použijte do receptu.
Sušené mléko pomáhá jogurtu při usazení.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Komentáře
je to skvělá mňamka
Jogurt je výborný. Postupoval jsem přesně podle návodu. Pro první výrobu jsem použil bio jogurt. Teď už si pro další várku vystačím s vlastním jogurtem. Mléko používám vždy čerstvé, buď bio nebo selské.
Jinak mám pro vás dobrý tip. při zahřívání mléka jsem do něho přidal chio semínka. Nezapomeňte si vždy nechat lahvičku čistého bílého jogurtu. Jogurt si dělám asi tak 2x týdně.
Zdeněk
Dobrý den, Samino,
přesně jak píšete: celkový výsledek HODNĚ ovlivní kvalita jogurtu a jeho aktivní kultura (slabá nebo nějak narušená - může k tomu dojít, pokud se použije nějaký vyloženě hodně přezrálý jogurt, nebo ho někdo skladuje v ledničce hodně dlouho).
Také není mléko jako mléko. Každé reaguje trochu jinak - záleží na procesu zpracování.
Chce to bohužel vyzkoušet a najít ideální kombinace.
Držíme palce
Dobrý den,
dělám v Thermomixu jogurt celkem často a už jsem zjistila,že jde nejlépe dělat z 10% jogurtu z Lídlu.
No a přesto jsem dneska zjistila,že jogurt se povedl - nepovedl.
Je takový - omlouvám se za výraz - šlemovitý.Chuťově je ok,jen ta konzistence není jogurtová.
Jak je možné,že se toto stane.Ráda bych se toho vyvarovala.V receptu píšete,že stačí jogurt 1,8%,
ale z toho není jogurt,ale zase jen mléko.Tak používám ten 10%,ale dneska to neklaplo.
Děkuji za případné zkušenosti a vysvětlení.
výborný a zdravý
Jogurt je výborný, casto jej dělám.Není naddomácí joggurtek. Je to velká pochoutka,když je vychlazený a jen tak i bez marmelády.
Habrzdenka
Are you sure to delete this comment ?