3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Chleba jak ho peču já


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

1 kus/kusů

Těsto

  • 1/2 litr voda
  • 1 kostka čerstvé droždí
  • 1 čajová lžička cukr
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 500 g hladká mouka
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 čajové lžičky sůl
5

Příprava

    Chlebové těsto
  1. Do Closed lid vložíme droždí, 500 g vody, 250g žitné chlebové mouky (používám Přeměřickou), 1 čajovou lžičku cukru a mícháme kvásek R2, 37°C, 2 minuty. Přidáme hladkou mouku, kmín a sůl a dáme hnětat 3,5 minuty Dough mode a ze začátku si pomáháme stěrkou. Těsto nechám kynout v nádobě, dokud mi nevyleze otvorem víka ven a neudělá pěknou čepici. Pak ho vyndám, zformuju šišku a nechám kynout pod utěrkou dokud se mi nenahřeje trouba. Troubu zapnu na 250°C a dám do ní obě poloviny smaltovaného pekáče (otevřené), aby se nahřály. Když trouba hlásí, že dosáhla požadované teploty, tak vytáhnu jeden pekáč, lehce popráším moukou a vložím do něj šišku chleba, rychle přiklopím druhou půlkou a nechám péct přikryté v troubě při teplotě 250°C 12 minut. Pak odklopím a dopékám dalších 35 minut při teplotě 200 -210 °C. Po vytažení z trouby chléb potřu slanou vodou, aby se leskl. Pečení v pekáči simuluje pec. Zkuste je výborný.

10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

Do těsta si můžete přidat kromě kmínu různá semínka dle chuti: sezam, slunečnici, len apod. Já ho nejčastěji peču jen tak jak uvádím a je skvělý.


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář