
Ingredience & Porce
Těsto
- 1/2 litr voda
- 1 kostka čerstvé droždí
- 1 čajová lžička cukr
- 250 g žitné chlebové mouky
- 500 g hladká mouka
- 2 čajové lžičky kmínu
- 2 čajové lžičky sůl
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
Do
"Zamknout mixovací nádobu" vložíme droždí, 500 g vody, 250g žitné chlebové mouky (používám Přeměřickou), 1 čajovou lžičku cukru a mícháme kvásek R2, 37°C, 2 minuty. Přidáme hladkou mouku, kmín a sůl a dáme hnětat 3,5 minuty
"Těsto" a ze začátku si pomáháme stěrkou. Těsto nechám kynout v nádobě, dokud mi nevyleze otvorem víka ven a neudělá pěknou čepici. Pak ho vyndám, zformuju šišku a nechám kynout pod utěrkou dokud se mi nenahřeje trouba. Troubu zapnu na 250°C a dám do ní obě poloviny smaltovaného pekáče (otevřené), aby se nahřály. Když trouba hlásí, že dosáhla požadované teploty, tak vytáhnu jeden pekáč, lehce popráším moukou a vložím do něj šišku chleba, rychle přiklopím druhou půlkou a nechám péct přikryté v troubě při teplotě 250°C 12 minut. Pak odklopím a dopékám dalších 35 minut při teplotě 200 -210 °C. Po vytažení z trouby chléb potřu slanou vodou, aby se leskl. Pečení v pekáči simuluje pec. Zkuste je výborný.
Chlebové těsto
Tip
Do těsta si můžete přidat kromě kmínu různá semínka dle chuti: sezam, slunečnici, len apod. Já ho nejčastěji peču jen tak jak uvádím a je skvělý.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Výborný recept. Chleba vydrží dlouho čerstvý.
Pekla jsem z poloviční davky přidala lžičku oleje a pekla jsem ho v remosce 40minut.Chléb je výborny a dlouho měkký.
Výborný chléb
výborný
Vypadá to na super recept
vynikající chléb
VIPADÁ TO DOBŘe
vipadá to dobře
Skvělé
Další dobrý recept na chleba, těch není nikdy dost

Vypadá dobře