3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Poctivý vepřový guláš s knedlíkem


Vytisknout:
Vytvořit variaci
4

Ingredience & Porce

8 porce/porcí

Nekynutý knedlík

  • 200 g voda
  • 400 g hrubá mouka
  • 1 kus prášek do pečiva
  • 1 kus vejce
  • 1 čajová lžička sůl
  • 2 kusy rohlík

Maso na guláš

  • 1000 g vepřové maso, bez kosti, (kýta, plecko nebo kombinace)
  • 1 čajová lžička sůl
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička drceného kmínu

Základ na guláš

  • 350 g cibule
  • 30 g olej
  • 1 čajová lžička cukr
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 0,5 čajové lžičky sůl
  • 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
  • 3 špetky mletého pepře
  • 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění
  • 6
    15min
    Doba přípravy 15min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    snadný
    Doba přípravy
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
5

Příprava

    Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
  1. Do Closed lid postupně vložíme: 

    - 200 g vody

    - 400 g hrubé mouky

    - prášek do pečiva

    - rozklepnuté vejce

    - 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm)

  2. Hněteme 2:30 Dough mode

  3. Z těsta vytvarujeme 2 šišky knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy 

  4. Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme

  5. Maso na guláš
  6. 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy

  7. K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme

  8. Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku

  9. Košík s masem zatím odložíme

  10. Gulášový základ
  11. Do Closed lid vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5

  12. Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům

  13. Do Closed lid přilijeme 30g oleje

  14. Zasmažíme na 6 m / Varoma / Counter-clockwise operation R2

    Na víko nedávejte odměrku!

  15. Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

  16. Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma / Counter-clockwise operation R2

  17. Do Closed lid vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru 

  18. Do Closed lid vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky

  19. Nastavíme 30m / Varoma / Counter-clockwise operation R2 

  20. Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou

  21. Closed lid vyjmeme košík s masem

  22. Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice)

  23. Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10

  24. Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř)

  25. Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku)

  26. Nastavíme 35m / 100°C / Counter-clockwise operation R2

    Na víko nedávejte odměrku!

  27. Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.

  28. Varoma mísu umístěte na víko Closed lid

  29. Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem)

  30. Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C / Counter-clockwise operation R2 pro zkřehnutí

  31. Dobrou chuť!

10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti. 

Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.

Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.

I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky. 


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Děkujeme za doplnění, teď je

    Vložil Vorwerk vývoj receptů on 24. března 2016 - 12:18.

    Děkujeme za doplnění, teď je to hezky srozumitelné.

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Už je tam něco vidět  Já

    Vložil Sojka on 24. března 2016 - 10:45.

    Už je tam něco vidět  tmrc_emoticons.) Já když vkládám fotky, tak dávám do ŠÍŘKY rozlišení 750 pixely a výška naskočí automaticky 563. A jdou tam pak pěkně nastavit. Díky.

    R.

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Dobrý den, doteď jsem s tím

    Vložil Jarda76 on 24. března 2016 - 10:38.

    Dobrý den, doteď jsem s tím bojoval, mám fotky ve velkém rozlišení, dal jsem jen jednu přímo ke kroku 27, už by tam měla být vidět  tmrc_emoticons.)

    Jarda

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Děkuji za odpověď, můžu se

    Vložil Sojka on 24. března 2016 - 10:14.

    Děkuji za odpověď, můžu se zeptat, kde jsou ty 2 fotky přiložené? Nevidm je. tmrc_emoticons.)

    R.

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Dobry den, prilozil jsem 2

    Vložil Jarda76 on 24. března 2016 - 10:07.

    Dobry den, prilozil jsem 2 fotky otocene misy. Jde jen o to, aby se knedliky prohrivaly a dal uz nevarily. Kdyz viko polozim pootevrene a neotocene, odkapava zkondenzovana voda kolem dokola. Takto nic nekape a knedliky jsou perfektne ohrate k podavani. Jarda. 

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • nevím jak je myšlený krok

    Vložil Sojka on 23. března 2016 - 11:14.

    nevím jak je myšlený krok č.27. Obrácené víko mi sjíždí. Nemůžete to nafotit  (i bez jídla), aby bylo vidět jak je to myšlené? Díky.  Cooking 1

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,