3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Poctivý vepřový guláš s knedlíkem


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

8 porce/porcí

Nekynutý knedlík

  • 200 g voda
  • 400 g hrubá mouka
  • 1 kus prášek do pečiva
  • 1 kus vejce
  • 1 čajová lžička sůl
  • 2 kusy rohlík

Maso na guláš

  • 1000 g vepřové maso, bez kosti, (kýta, plecko nebo kombinace)
  • 1 čajová lžička sůl
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička drceného kmínu

Základ na guláš

  • 350 g cibule
  • 30 g olej
  • 1 čajová lžička cukr
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 0,5 čajové lžičky sůl
  • 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
  • 3 špetky mletého pepře
  • 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění
  • 6
    1h 45min
    Doba přípravy 15min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    snadný
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
5

Příprava

    Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
  1. Do Zamknout mixovací nádobu postupně vložíme:

    - 200 g vody

    - 400 g hrubé mouky

    - prášek do pečiva

    - rozklepnuté vejce

    - 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm)
  2. Hněteme 2:30/Těsto.
  3. Z těsta vytvarujeme 2 šišky nebo šest koulí knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy.
  4. Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme
  5. Maso na guláš
  6. 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy.
  7. K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme.
  8. Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku.
  9. Košík s masem zatím odložíme.
  10. Gulášový základ
  11. Do Zamknout mixovací nádobu vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5.
  12. Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům.
  13. Do Zamknout mixovací nádobu přilijeme 30g oleje.
  14. Zasmažíme na 6 m / Varoma / Zpětný chod R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  15. Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky.
  16. Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma / Zpětný chod R2.
  17. Do Zamknout mixovací nádobu vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru.
  18. Do Zamknout mixovací nádobu vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky.
  19. Nastavíme 30m / Varoma / Zpětný chod R2.
  20. Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou.
  21. Z Zamknout mixovací nádobu vyjmeme košík s masem.
  22. Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice).
  23. Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10.
  24. Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř).
  25. Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku).
  26. Nastavíme 35m / 100°C / Zpětný chod R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  27. Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.
  28. Varoma mísu umístěte na víko Zamknout mixovací nádobu.
  29. Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem).
  30. Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C / Zpětný chod R2 pro zkřehnutí.
  31. Dobrou chuť!
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Varoma
    Varoma
    koupit nyní
  • Varný košík
    Varný košík
    koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní
11

Tip

Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti. 

Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.

Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.

I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky. 


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Výborný 👍akorát jsem ještě přidala...

    Vložil Icecream on 17. října 2018 - 19:23.

    Výborný 👍akorát jsem ještě přidala majoránku.

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Děkujeme za doplnění, teď je

    Vložil Vorwerk vývoj receptů on 24. března 2016 - 12:18.

    Děkujeme za doplnění, teď je to hezky srozumitelné.

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Už je tam něco vidět  Já

    Vložil Sojka on 24. března 2016 - 10:45.

    Už je tam něco vidět  tmrc_emoticons.) Já když vkládám fotky, tak dávám do ŠÍŘKY rozlišení 750 pixely a výška naskočí automaticky 563. A jdou tam pak pěkně nastavit. Díky.

    R.

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Dobrý den, doteď jsem s tím

    Vložil Jarda76 on 24. března 2016 - 10:38.

    Dobrý den, doteď jsem s tím bojoval, mám fotky ve velkém rozlišení, dal jsem jen jednu přímo ke kroku 27, už by tam měla být vidět  tmrc_emoticons.)

    Jarda

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Děkuji za odpověď, můžu se

    Vložil Sojka on 24. března 2016 - 10:14.

    Děkuji za odpověď, můžu se zeptat, kde jsou ty 2 fotky přiložené? Nevidm je. tmrc_emoticons.)

    R.

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Dobry den, prilozil jsem 2

    Vložil Jarda76 on 24. března 2016 - 10:07.

    Dobry den, prilozil jsem 2 fotky otocene misy. Jde jen o to, aby se knedliky prohrivaly a dal uz nevarily. Kdyz viko polozim pootevrene a neotocene, odkapava zkondenzovana voda kolem dokola. Takto nic nekape a knedliky jsou perfektne ohrate k podavani. Jarda. 

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • nevím jak je myšlený krok

    Vložil Sojka on 23. března 2016 - 11:14.

    nevím jak je myšlený krok č.27. Obrácené víko mi sjíždí. Nemůžete to nafotit  (i bez jídla), aby bylo vidět jak je to myšlené? Díky.  Cooking 1

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,