thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
15min
Celkový čas
1h 45min
porce/procí
8 porce/porcí
Úroveň
snadný

Ingredience & Porce

Nekynutý knedlík

  • 200 g voda
  • 400 g hrubá mouka
  • 1 kus prášek do pečiva
  • 1 kus vejce
  • 1 čajová lžička sůl
  • 2 kusy rohlík

Maso na guláš

  • 1000 g vepřové maso, bez kosti, (kýta, plecko nebo kombinace)
  • 1 čajová lžička sůl
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička drceného kmínu

Základ na guláš

  • 350 g cibule
  • 30 g olej
  • 1 čajová lžička cukr
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 0,5 čajové lžičky sůl
  • 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
  • 3 špetky mletého pepře
  • 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění

Příslušenství, které potřebujete

  • Varoma
    Varoma
    koupit nyní
  • Varný košík
    Varný košík
    koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
  1. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" postupně vložíme:

    - 200 g vody

    - 400 g hrubé mouky

    - prášek do pečiva

    - rozklepnuté vejce

    - 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm)
  2. Hněteme 2:30/Těsto"Těsto" .
  3. Z těsta vytvarujeme 2 šišky nebo šest koulí knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy.
  4. Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme
  5. Maso na guláš
  6. 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy.
  7. K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme.
  8. Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku.
  9. Košík s masem zatím odložíme.
  10. Gulášový základ
  11. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5.
  12. Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům.
  13. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" přilijeme 30g oleje.
  14. Zasmažíme na 6 m / Varoma / Zpětný chod"Zpětný chod" R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  15. Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky.
  16. Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma / Zpětný chod"Zpětný chod" R2.
  17. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru.
  18. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky.
  19. Nastavíme 30m / Varoma / Zpětný chod"Zpětný chod" R2.
  20. Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou.
  21. Z Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vyjmeme košík s masem.
  22. Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice).
  23. Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10.
  24. Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř).
  25. Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku).
  26. Nastavíme 35m / 100°C / Zpětný chod"Zpětný chod" R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  27. Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.
  28. Varoma mísu umístěte na víko Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" .
  29. Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem).
  30. Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C / Zpětný chod"Zpětný chod" R2 pro zkřehnutí.
  31. Dobrou chuť!

Tip

Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti. 

Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.

Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.

I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky. 

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Poctivý vepřový guláš s knedlíkem

Vytisknout:

Komentáře

Are you sure to delete this comment ?