3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Poctivý vepřový guláš s knedlíkem


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

8 porce/porcí

Nekynutý knedlík

  • 200 g voda
  • 400 g hrubá mouka
  • 1 kus prášek do pečiva
  • 1 kus vejce
  • 1 čajová lžička sůl
  • 2 kusy rohlík

Maso na guláš

  • 1000 g vepřové maso, bez kosti, (kýta, plecko nebo kombinace)
  • 1 čajová lžička sůl
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička drceného kmínu

Základ na guláš

  • 350 g cibule
  • 30 g olej
  • 1 čajová lžička cukr
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 0,5 čajové lžičky sůl
  • 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
  • 3 špetky mletého pepře
  • 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění
  • 6
    1h 45min
    Doba přípravy 15min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    snadný
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
5

Příprava

    Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
  1. Do postupně vložíme:

    - 200 g vody

    - 400 g hrubé mouky

    - prášek do pečiva

    - rozklepnuté vejce

    - 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm)
  2. Hněteme 2:30/.
  3. Z těsta vytvarujeme 2 šišky nebo šest koulí knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy.
  4. Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme
  5. Maso na guláš
  6. 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy.
  7. K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme.
  8. Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku.
  9. Košík s masem zatím odložíme.
  10. Gulášový základ
  11. Do vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5.
  12. Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům.
  13. Do přilijeme 30g oleje.
  14. Zasmažíme na 6 m / Varoma / R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  15. Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky.
  16. Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma / R2.
  17. Do vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru.
  18. Do vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky.
  19. Nastavíme 30m / Varoma / R2.
  20. Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou.
  21. Z vyjmeme košík s masem.
  22. Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice).
  23. Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10.
  24. Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř).
  25. Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku).
  26. Nastavíme 35m / 100°C / R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  27. Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.
  28. Varoma mísu umístěte na víko .
  29. Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem).
  30. Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C / R2 pro zkřehnutí.
  31. Dobrou chuť!
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Varoma
    Varoma
    koupit nyní
  • Varný košík
    Varný košík
    koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
11

Tip

Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti. 

Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.

Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.

I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky. 


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Výborný 👍akorát jsem ještě přidala...

    Vložil Icecream on 17. října 2018 - 19:23.

    Výborný 👍akorát jsem ještě přidala majoránku.

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Děkujeme za doplnění, teď je

    Vložil Vorwerk vývoj receptů on 24. března 2016 - 12:18.

    Děkujeme za doplnění, teď je to hezky srozumitelné.

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Už je tam něco vidět  Já

    Vložil Sojka on 24. března 2016 - 10:45.

    Už je tam něco vidět  tmrc_emoticons.) Já když vkládám fotky, tak dávám do ŠÍŘKY rozlišení 750 pixely a výška naskočí automaticky 563. A jdou tam pak pěkně nastavit. Díky.

    R.

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Dobrý den, doteď jsem s tím

    Vložil Jarda76 on 24. března 2016 - 10:38.

    Dobrý den, doteď jsem s tím bojoval, mám fotky ve velkém rozlišení, dal jsem jen jednu přímo ke kroku 27, už by tam měla být vidět  tmrc_emoticons.)

    Jarda

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Děkuji za odpověď, můžu se

    Vložil Sojka on 24. března 2016 - 10:14.

    Děkuji za odpověď, můžu se zeptat, kde jsou ty 2 fotky přiložené? Nevidm je. tmrc_emoticons.)

    R.

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Dobry den, prilozil jsem 2

    Vložil Jarda76 on 24. března 2016 - 10:07.

    Dobry den, prilozil jsem 2 fotky otocene misy. Jde jen o to, aby se knedliky prohrivaly a dal uz nevarily. Kdyz viko polozim pootevrene a neotocene, odkapava zkondenzovana voda kolem dokola. Takto nic nekape a knedliky jsou perfektne ohrate k podavani. Jarda. 

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • nevím jak je myšlený krok

    Vložil Sojka on 23. března 2016 - 11:14.

    nevím jak je myšlený krok č.27. Obrácené víko mi sjíždí. Nemůžete to nafotit  (i bez jídla), aby bylo vidět jak je to myšlené? Díky.  Cooking 1

    Sojka

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,