3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Poctivý zvěřinový guláš s knedlíkem


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

8 porce/porcí

Nekynutý knedlík

  • 200 g voda
  • 400 g hrubá mouka
  • 1 kus prášek do pečiva
  • 1 kus vejce
  • 1 čajová lžička sůl
  • 2 kusy rohlík

Maso na guláš

  • 1000 gramů zvěřiny - jelen, divočák..., (kýta, plecko nebo kombinace)
  • 1 čajová lžička sůl
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička drceného kmínu

Základ na guláš

  • 350 g cibule
  • 30 g olej
  • 1 čajová lžička cukr
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 0,5 čajové lžičky sůl
  • 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
  • 3 špetky mletého pepře
  • 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění
  • 6
    1h 45min
    Doba přípravy 15min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    snadný
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
5

Příprava

    Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
  1. Do Zamknout mixovací nádobu postupně vložíme:

    - 200 g vody

    - 400 g hrubé mouky

    - prášek do pečiva

    - rozklepnuté vejce

    - 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm)
  2. Hněteme 2:30/Těsto.
  3. Z těsta vytvarujeme 2 šišky knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy
  4. Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme
  5. Maso na guláš
  6. 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy
  7. K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme
  8. Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku
  9. Košík s masem zatím odložíme
  10. Gulášový základ
  11. Do Zamknout mixovací nádobu vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5
  12. Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům
  13. Do Zamknout mixovací nádobu přilijeme 30g oleje
  14. Zasmažíme na 6 m / Varoma / Zpětný chod R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  15. Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
  16. Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma / Zpětný chod R2
  17. Do Zamknout mixovací nádobu vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru
  18. Do Zamknout mixovací nádobu vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky
  19. Nastavíme 30m / Varoma / Zpětný chod R2
  20. Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou
  21. Z Zamknout mixovací nádobu vyjmeme košík s masem
  22. Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice)
  23. Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10
  24. Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř)
  25. Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku)
  26. Nastavíme 35m / 100°C / Zpětný chod R2

    Na víko nedávejte odměrku!
  27. Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.
  28. Varoma mísu umístěte na víko Zamknout mixovací nádobu
  29. Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem)
  30. Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C / Zpětný chod R2 pro zkřehnutí
  31. Dobrou chuť!
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Varoma
    Varoma
    koupit nyní
  • Varný košík
    Varný košík
    koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní
11

Tip

Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti. 

Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.

Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.

I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky. 


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.