Hlavičky, (díky) kterým to pálí


div>To, že přichází jaro poznáte jednak podle vyššího počtu teplých a slunečních dní, jednak pode vykukujících sněženek a fialek, ale hlavně: v obchodech se začnou objevovat červené hlavičky ředkviček. Malé pikantní kuličky však nejsou jen chutné, ale hlavně nadupané zdravím. Proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku?

Slušný výčet

Výčet minerálů a vitamínů si odbydeme hned na začátek (stejně je to nic neříkající shluk písmenek, že?): Takže, ředkvičky obsahují zejména vitamín C, ale také A, některé ze B skupiny, dále D a E. Z minerálních prvků pak sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík, kyselinu listovou, lipidy, proteiny, sacharidy a vlákninu. Nuda? Pojďme si to rozvést.

Třeba to, proč pálí. Štiplavost je pro ředkvičky stejně typická jako sladkost pro 'jahody' nebo kyselost pro zelená 'jablka'. Pálivost mají na svědomí hořčičné oleje a silice. Ty v našem těle zabraňují množení nežádoucích bakterií, zejména v zažívacím traktu. Tím ulevují např. při nadýmání a průjmech.

Pálivost podtrhneme opláchnutím teplovou vodou. Studená voda pak štiplavost mírní.

Kyselina listová přispívá ke správné tvorbě krve a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, takže zlepšuje náladu a draslík má příznivý vliv na srdce a vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek.

Karoten zase pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Ředkvičky navíc dokáží působit proti vzniku močových a žlučových kamenů, takže pokud vás tyto problémy trápí, není nic lepšího než pravidelná porce poctivé ředkvičkové 'pomazánky'.

Potěší i fakt, že jeden hrnek pokrájených ředkviček má pouhých 19 kalorií. To je sen všech dietářek. Pak už stačí jen 'míchaná vajíčka' od šťastných slepiček plná bílkovin, kousek žitného 'chleba' a lehká večeře je na světě.

V kuchyni

Nejlépe si chuť ředkviček vychutnáte na domácím 'pečivu' s čerstvým 'máslem' s troškou soli. Skvěle chutnají i v 'pomazánkách' na milion a jeden způsob nebo jako jednoduchá 'příloha' k jídlu.

Jsou také výborným parťákem v 'salátech' (ať už 'zeleninových' nebo rafinovanějších 'těstovinových') i jako součást různých variací na téma 'smoothie' či 'šťávy'.

I když jsou ředkvičky nejzdravější čerstvé, dají se lehce tepelně upravovat. Přesvědčit se o tom můžete např. v ve 'krémové' polévce. A to jak ve 'studené', tak v 'teplé' variantě. Nemusíte se bát, pověstná palčivost zmizí (bohužel, stejně jako cenné vitamíny a minerály) a zanechá pouze příjemný ocásek. A tak, pokud chcete chuť i 'polévky' jako příjemnou změnu oproti bylinkách (nebo klidně s nimi).

Nezapomínejte ani na listy. I ty se dají zpracovat: podobně jako 'špenát'. Jen si dejte pozor, odkud ředkvičky pochází. Doporučujeme najít si svého farmáře, který nepoužívá k pěstování pesticidy nebo si v obchodě ohlídejte, že jsou BIO. V nejideálnějším případě si je snadno vypěstujete doma. Klidně i v hlubším truhlíku na parapetu. Za 25 dní od výsadby můžete sklízet.

A ještě jedna pikantnost na závěr: staří Řekové jimi trestali cizoložství. Zaváděli je hříšníkům do těla. Respektive do té zadní části…

Proto se raději rozloučíme něčím příjemnějším. Třeba 'sladkou' tečkou na závěr.

Krásné přicházející jaro,

váš Thermomix tým.