Tip na tu nejlepší zmrzlinu


Jen si to představte: je pozdní odpoledne uprostřed týdne, řekněme třeba úterý. Právě jste dorazili domů z práce a svalili se na pohovku. Venku praží slunce, ve stínu je 30 stupňů, a to poslední, na co máte pomyšlení je vrátit se zpět do rozžhavených ulic. Jenže je tady ta neodolatelná chuť na zmrzlinu. Co dělat, když posledního nanuka těsně před vámi ukořistilo vaše dítko a kyblík s vanilkovou jste dojeli včera večer při sledování napínavého seriálu? Máme pro vás rychlé a lahodné řešení.

Dost dobrý

V takovém případě můžete blahořečit vašemu nápadu koupit při minulé návštěvě obchodu pytlík mraženého ovoce na smoothie. V lepším případě pak máte dostatečné zásoby z minulé sezóny. Znáte to: nadúroda meruněk, jahod, borůvek, malin a dalšího letního ovoce a nechuť potit se s jejich zavařováním vás přivedla na nápad:

„Šup s nimi do mrazáku“.

„Však se budou v zimě hodit. Na meruňkové knedlíky. Nebo malinovou bublaninu.

Ruku na srdce: kolikrát jste v průběhu listopadu měli chuť dělat se s knedlíky, hmmmm? My jsme dali přednost krémové dýňové polévce a jablečnému závinu s oříšky.

Takže: ovocná zásoba v mrazáku doslova utiskuje balíček hrášku a rybí prsty. Ideální doba „vyčistit“ sklad“ a připravit jej na letošní úrodu.

K výrobě domácí zmrzliny budete potřebovat už jen bílý jogurt. Naše vrchní mlsalka Katka jej doporučuje zaměnit za kysanou smetanu: „Je mnohem krémovější, má plnou a hedvábnou chuť.“ Výborný je také tvaroh nebo pribináček či termík. Však vy si už poradíte.

Podle typu ovoce pak můžete přidat ještě lžičku medu, záleží, jak bude kyselé. Takový červený rybíz si o ni vyloženě říká. To jahody z vlastního záhonu nebo borůvky od babičky už cukr nepotřebují, jsou sladké samy o sobě, a to díky sluníčku.

Poměry ovoce a jogurtu jsou čistě na vás. Pokud máte raději ovocnější zmrzlinu, dejte dva díly ovoce na jeden díl jogurtu. A naopak. Krémové zmrzliny docílíte dvěma díly jogurtu a jedním dílem ovoce.

Dietáři si pak mohou rozmixovat jen samotné ovoce. Např. takový banán si o to vyloženě koleduje. Takže až bude příště na vážkách, zda vyhodit hnědý banán, upečte z něj raději vláčný chlebíček nebo jen oloupejte, pokrájejte na kousky, vložte do sáčku a schovejte do mrazáku.

Připraveni? Jdeme na to!

Vyndejte ovoce z mrazáku a jogurt z lednice.

Ovoce vložte do mixovací nádoby a mixujte podle jeho velikosti. Kuličkám borůvek stačí 8 vteřin rychlostí 8, u větších kousků pokrájených jahod přidejte o 10 vteřin více. Záleží, jakou strukturu máte rádi. S kousky nebo bez.

Přidejte jogurt, med a už jen volně promíchejte, aby se vše dobře spojilo.

Hotovo.

Dobrou chuť a krásné letní dny,

váš Thermomix tým