Nacházíte se zde:
4
Ingredience & Porce
8 porce/porcí
Nekynutý knedlík
- 200 g voda
- 400 g hrubá mouka
- 1 kus prášek do pečiva
- 1 kus vejce
- 1 čajová lžička sůl
- 2 kusy rohlík
Maso na guláš
- 1000 gramů zvěřiny - jelen, divočák..., (kýta, plecko nebo kombinace)
- 1 čajová lžička sůl
- 1 čajová lžička mletého pepře
- 1 čajová lžička drceného kmínu
Základ na guláš
- 350 g cibule
- 30 g olej
- 1 čajová lžička cukr
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 0,5 čajové lžičky sůl
- 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
- 3 špetky mletého pepře
- 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění
-
6
1h 45min
Doba přípravy 15minDoba vaření/pečení -
7
snadný
Doba přípravy -
8
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
-
5
Příprava
- Do
"Zamknout mixovací nádobu" postupně vložíme:
- 200 g vody
- 400 g hrubé mouky
- prášek do pečiva
- rozklepnuté vejce
- 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm) - Hněteme 2:30/
"Těsto" .
- Z těsta vytvarujeme 2 šišky knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy
- Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme
- 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy
- K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme
- Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku
- Košík s masem zatím odložíme
- Do
"Zamknout mixovací nádobu" vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5
- Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům
- Do
"Zamknout mixovací nádobu" přilijeme 30g oleje
- Zasmažíme na 6 m / Varoma /
"Zpětný chod" R2
Na víko nedávejte odměrku! - Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
- Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma /
"Zpětný chod" R2
- Do
"Zamknout mixovací nádobu" vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru
- Do
"Zamknout mixovací nádobu" vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky
- Nastavíme 30m / Varoma /
"Zpětný chod" R2
- Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou
- Z
"Zamknout mixovací nádobu" vyjmeme košík s masem
- Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice)
- Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10
- Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř)
- Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku)
- Nastavíme 35m / 100°C /
"Zpětný chod" R2
Na víko nedávejte odměrku! - Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.
- Varoma mísu umístěte na víko
"Zamknout mixovací nádobu"
- Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem)
- Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C /
"Zpětný chod" R2 pro zkřehnutí
- Dobrou chuť!
Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
Maso na guláš
Gulášový základ
10
Příslušenství, které potřebujete
-
Varoma
koupit nyní -
Varný košík
koupit nyní -
Stěrka
koupit nyní -
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
koupit nyní
11
Tip
Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti.
Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.
Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.
I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky.
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Přidat komentář