Nacházíte se zde:
4
Ingredience & Porce
8 porce/porcí
Nekynutý knedlík
- 200 g voda
- 400 g hrubá mouka
- 1 kus prášek do pečiva
- 1 kus vejce
- 1 čajová lžička sůl
- 2 kusy rohlík
Maso na guláš
- 1000 gramů zvěřiny - jelen, divočák..., (kýta, plecko nebo kombinace)
- 1 čajová lžička sůl
- 1 čajová lžička mletého pepře
- 1 čajová lžička drceného kmínu
Základ na guláš
- 350 g cibule
- 30 g olej
- 1 čajová lžička cukr
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 0,5 čajové lžičky sůl
- 3 čajové lžičky sladké papriky mleté
- 3 špetky mletého pepře
- 40 - 60 g polohrubá mouka, na zahuštění
-
6
1h 45min
Doba přípravy 15minDoba vaření/pečení -
7
snadný
Doba přípravy -
8
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
-
5
Příprava
-
Do
postupně vložíme:
- 200 g vody
- 400 g hrubé mouky
- prášek do pečiva
- rozklepnuté vejce
- 2 rohlíky nakrájené na kostky (1 cm) -
Hněteme 2:30/
.
- Z těsta vytvarujeme 2 šišky knedlíků, vložíme je do olejem vytřené Varoma mísy
- Varoma mísu s knedlíky zatím odložíme
- 1000 g masa nakrájíme na kostky (2,5 cm) nebo vybalíme 1000 g hotových kostek a vložíme do vhodné mísy
- K masu přidáme po vrchovaté lžičce soli, mletého pepře a drceného kmínu a dobře promícháme
- Takto připravené maso volně vsypeme do varného košíku
- Košík s masem zatím odložíme
-
Do
vložíme 350 g cibule a rozsekáme 5s / R5
- Stěrkou setřeme cibuli ze stěn nádoby k nožům
-
Do
přilijeme 30g oleje
-
Zasmažíme na 6 m / Varoma /
R2
Na víko nedávejte odměrku! - Do zasmažené cibule přidáme 3 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
-
Zasmažíme papriku s cibulí na 3m / Varoma /
R2
-
Do
vlijeme 600 g vody a přidáme 1 vrchovatou lžičku cukru
-
Do
vložíme košík s masem a na uzavřenou nádobu položíme Varoma mísu s knedlíky
-
Nastavíme 30m / Varoma /
R2
- Po uplynutí času sundáme Varoma mísu s knedlíky a odložíme stranou
-
Z
vyjmeme košík s masem
- Do polotovaru vlijeme 350g vařící vody (z rychlovarné konvice)
- Na hladinu nasypeme 40 - 60 g polohrubé mouky a mixujeme 10s / R10
- Zkontrolujeme stav základu, případně více zahustíme moukou (nebo naředíme horkou vodou) a dochutíme (sůl, pepř)
- Do rozmixovaného základu vložíme maso z košíku a stěrkou maso v omáčce oddělíme na kusy (je obvykle slepené ve tvaru košíku)
-
Nastavíme 35m / 100°C /
R2
Na víko nedávejte odměrku! - Z Varoma mísy vyjměte obě šišky knedlíků a nakrájejte je na plátky, které narovnejte rovnoměrně zpět do Varoma mísy.
-
Varoma mísu umístěte na víko
- Víko Varoma mísy otočte vzhůru nohama tak, aby mohla pára unikat a jen lehce prohřívala nakrájené knedlíky po celou dobu přípravy masa v omáčce (otočené víko odvětrává Varoma mísu aniž by kondenzovaná pára odkapávala kolem)
-
Po uplynutí času ochutnejte kus masa kvůli tuhosti a případně přidejte 5 - 10 minut / 100 °C /
R2 pro zkřehnutí
- Dobrou chuť!
Nekynutý knedlík je tužší než kynutý (kdo má rád měkký, kynutý, může nahradit)
Maso na guláš
Gulášový základ
10
Příslušenství, které potřebujete
-
Varoma
koupit nyní -
Varný košík
koupit nyní -
Stěrka
koupit nyní
11
Tip
Kdo má rád ostřejší, přidejte v kroku 13 mletou pálivou papriku dle libosti.
Knedlík je 100%, dlouhodobě odzkoušený recept.
Bohatá dávka pro 8 poctivých porcí.
I když to vypadá složitě, je to jednoduché, jen jsem rozepsal kroky.
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Přidat komentář