3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Kváskový chléb - jeden z oblíbených


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

15 plátek/plátky

Rozkvas

  • 40 gram žitného kvásku
  • 110 gram žitné mouky, chlebové
  • 60 gram pšeničné mouky, chlebové
  • 160 gram vody

Těsto

  • 300 gram vody
  • 130 gram hladké mouky
  • 300 gram pšeničné mouky, chlebové
  • 1 polévková lžíce pšeničných otrub
  • 2,5 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce kmínu, celého
  • 6
    14h 40min
    Doba přípravy 40min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    pokročilý
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 6
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
5

Příprava

    Rozkvas
  1. Na víko nádoby dáme zavařovací sklenici, ve které nám bude kvásek zrát.
  2. Do sklenice navážíme 160g vody, 40g žitného kvásku, 110g žitné chlebové mouky a 60gramů pšeničné chlebové mouky.
  3. Smícháme a necháme 10-12 hodin zrát.
  4. Těsto
  5. K vykvašenému kvásku přidáme 300g vody, 130g hladké mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 1 lžici pšeničních otrub, 2- 2,5 lžičky soli a 1 lžíci kmínu (podle chuti). Hněteme Těsto3 min
  6. Mezitím si vymažeme mísu slunečnicovým olejem. Po uhnětení,vložíme těsto do mísy, přikryjeme folií a necháme 30 minut kynout.
  7. Poté těsto v míse přeložíme (viz tip) každých 30 minut. (celkem tedy 4x za 2 hodiny).
    Po posledním překládání bochník dotvarujeme a uložíme do ošatky na utěrku nebo plachetku, vysypanou moukou.
  8. Necháme chvilku kynout v ošatce a mezitím si předehřejeme troubu na 250°C a vložíme do ni formu na pečení chleba (skleněná, keramická, litinová,..), aby se forma nahřála.
  9. Přendáme opatrně z ošatky do dobře vyhřáté formy. Nařízneme a pečeme na 250°C prvních 15 minut přiklopené poklicí, která se nahřívala spolu s hrncem.A poté pečeme dalších cca 40 minut.
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní
11

Tip

Překládání těsta v míse: chytněte za okraj těsta, natáhněte ho a vložte ho do středu těsta, pokračuji na zbylých 3 stranách.

V létě kyne těsto i kvásek rychleji než třeba v zimě, vždy záleží na okolní teplotě.


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.