3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Katalánský pomerančový krém


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

12 porce/porcí

Katalánský pomerančový krém

  • 200 gramů sušenek bez náplně, (např. pomerančových)
  • 80 gramů másla na kousky, pokojové teploty
  • 350 gramů mléko
  • 1 kus skořicového lusku
  • citronová kůra z jednoho BIO citronu
  • 1 kus pomeranč, (kůra a dužina bez pecek)
  • 400 gramů 30% smetany
  • 6 kusů žloutek
  • 1 pytlík želatina v prášku, (10 g)
  • 150 gramů cukr
  • 40 gramů kukuřičný škrob, (např. Maizena)
  • 1 špetka sůl
  • 100 gramů hnědý cukr, na opálení povrchu
5

Příprava

  1. 1. Předehřejte troubu na 200°C.

    2. Do mixovací nádoby vložte sušenky a melte 5 sekund/rychlostí 10.

    3. Přidejte na kousky nakrájené máslo a mixujte 5 sekund/rychlostí 5.

    4. Vzniklou směs naneste pomocí prstů na dno dortové formy (o průměru 26 - 28 cm) a rovnoměrně upěchujte odměrkou. Pečte 10 minut při 200°C do křupava. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

    5.Zatímco se základ dortu peče, dejte do mixovací nádoby mléko, celou skořici, citrónovou a pomerančovou kůru. Vařte 3 minuty/100°C/rychlostí 1.

    6. Pomocí košíku nechte mléko okapat a odložte stranou. Vyhoďte skořici a citrónovou a pomerančovou kůru.

    7. Do mixovací nádoby vložte oloupaný pomeranč bez pecek a bílé dužiny a mixujte 30 sekund/rychlostí 5 a zvyšujte na rychlost 10. Proceďte přes sítko a smíchejte s připraveným mlékem.

    8. Nasaďte metličku, do mixovací nádoby dejte mléko, šlehačku, vaječné žloutky, želatinu, cukr, škrob a sůl a mixujte 15 sekund/rychlostí 4.

    9. Vařte 8 minut/100°C/rychlost 2.

    10. Vzniklou směs naneste na základ dortu a nechte vychladnout. Dejte alespoň na 6 hodin do lednice.

    11. Před vyjmutím z dortové formy posypte cukrem a opalte kuchyňskou pistolí.

    12. Před podáváním dejte ještě na 15 minut do lednice.
10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

OBMĚNY:

- plátky želatiny lze nahradit stejným množstvím práškové želatiny

- tu namočte na 5 minut do studené vody, nechte okapat a přidejte ji ke směsi v kroku č. 8

UŽITEČNÉ PŘEDMĚTY:

- cedník

- dortová forma o průměru 26 - 28 cm

- flambovací hořák

CREMA CATALANA
- je typickým dezertem španělského Katalánska

- skládá se z měkkého a krémového základu a křupavé vrstvy zkaramelizovaného cukru na povrchu

- je výborný ozdobený čerstvým ovocem, například malinami, jahodami anebo hroznovým vínem

- tento slavný dezert „al cucchiaio“ (pojídaný lžičkou) se tradičně podává 19. března u příležitosti svátku svatého Jana, právě proto se mu říká také „crem de Joseph“

- Katalánci tvrdí, že katalánský krém je předkem francouzského „creme brûlée“, jehož základem je čerstvá smetana

- jedna legenda vypráví, že tento dezert byl vynalezen katalánskými jeptiškami. U příležitosti návštěvy jejich kláštera biskupem připravily jeptišky pudink, který se však jevil příliš řídkým. Přidaly k němu tedy karamelizovaný cukr a servírovaly ho biskupovi. Tento vykřikl „Crema!“, což v katalánštině znamená nejen krém, ale taktéž pálí. Od té doby se tomuto krému říká také „crema cremada“


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Jarki, děkujeme za nádherné...

    Vložil Vorwerk vývoj receptů on 19. července 2016 - 12:21.

    Jarki, děkujeme za nádherné fotografie katalánského krému. Jsme rádi, že chutnal a hlavně, že vypadá ještě mnohem lépe, než na naší fotografii.

    Děkujeme

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Moc dobrý, příště...

    Vložil Jarki on 17. července 2016 - 16:06.

    Moc dobrý, příště dám ale méně cukru. Také pomerančovou štavu stačí zvlášt vymačkat a pak přelét přes sítko.

    Určitě dezert doporučuji








    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,