![thumbnail image 1](https://cz.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6j4aehcg-b0607-047658-cfcd2-wgf7yfy6/eab77174-8b89-45a3-bdb5-1b3ff9d0a8fe/original/koblihy-od-babicky.jpg)
Ingredience & Porce
Těsto
- 250 g mléko
- 30 g čerstvé droždí
- 1 špetka cukr
- 4 kusy žloutek
- 50 g změklého másla
- 2 polévkové lžíce rum
- 1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry
- 40 g cukr
- 1/2 čajové lžičky sůl
- 500 g polohrubá mouka
- 250 g olej na smažení
- 100-200 g moučk.cukru na obalení
- 150 g meruňkový džem
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
koupit nyní -
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
koupit nyní
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
Jako první krok si v
"Zamknout mixovací nádobu" nadrtíme moučkový cukr, ve kterém budeme koblihy obalovat, je na chuti každého, jestli koblihy obalí a bude potřebovat cukru více nebo je jen přes sítko pocukruje a pak spotřebuje cukru méně. Takže 100-200 g cukru podrtíme R10, 15-20 vteřin a dáme stranou do misky.
Dále vložíme do
"Zamknout mixovací nádobu" mléko, droždí a špetku cukru a mícháme R 2, 37°C, 2 minuty, aby nám vznikl kvásek.
Do kvásku přidáme máslo, žloutky, rum, citr. kůru, cukr a sůl a promícháme R4 10 s.
Přidáme mouku a zaděláme těsto
"Těsto" 2,5 minuty.
Necháme v
"Zamknout mixovací nádobu" , který je zakrytý odměrkou vykynout asi hodinu dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto vyndáme pomocí stěrky na pomoučněný vál, rozdělíme na dvě části a postupně rozválíme těsto na tloušťku cca 1/2 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem naznačíme kolečko, ale nedokrojíme, do středu kolečka dáme marmeládu a vykrojíme další kolečko, kterým to první naznačené přikryjeme, přitiskneme kolem okrajů a znovu vykrojíme tentokrát celý koblížek. Takto postupujeme dokud máme těsto. Koblížky necháme ještě chvilku pod utěrkou kynout a pak smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Olej necháme rozpálit, provedeme zkoušku kouskem těsta, pokud se kolem těsta začnou dělat bublinky a těsto nepadne ke dnu, ale hezky se smaží, je čas začít smažit i koblížky. Koblížky klademe do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách do zlatavé barvy. Po usmažení dáváme na ubrousek, aby se vsáknul přebytečný olej a pak obalujeme v moučkovém cukru, my doma tedy obalujeme
Koblihy
Tip
Každá mouka jinak vsakuje tekutinu, pokud by se po zadělání zdálo těsto řídké, přidejte maličko mouky a ještě zapracujte do těsta. Kdo si chce vyhrát může na vykrajování koblížků použít odměrku, budou maličké, ale bude jich hodně
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Vyzkoušeno, dělala jsem malé kuličky a obalila je v cukru - moc chutné, díky za recept
Děkuji za pochvalu.![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Včera večer jsem dělala tyto koblížky a teda to je lahůdka..trvaly mi tedy trochu déle, ale výsledek stál za to![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
není nad domácí koblihy![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Ráda koblihy vyzkouším. Nikdy jsem nepekla, znám jen ty kupované. Věřím, že domácí budou mnohem lepší!![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Are you sure to delete this comment ?