3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Vytisknout
[X]

Vytisknout

MAZANEC z majonézy (bez másla)


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

1 kus/kusů

MAZANEC větší z 1/2 kg mouky, Z MAJONÉZY

  • 1/4 litr Mléka, asi 265g
  • 140 g cukru, krystal
  • 1 kostka čerstvé droždí, rozdrobit
  • 500 g hladké mouky, 00 nebo výběrová, na konci přidat třeba ještě 3 lžíce, podle hustoty těsta
  • 60 ml oleje, asi 55g, 1/2 skleničky od hořčice
  • 3 žloutky
  • 1 malá majonéza, 10 dkg, z pytlíku
  • 5 g citronové kůry (z 1/2 citronu), omýt, nastrouhat
  • 1/2 čajové lžičky sůl
  • 80 g oloupané mandle, nasekat
  • 70 g rozinka, zapracovat až do vykynutého těsta
  • 1 kus vejce, na potření mazance
  • 200 g hladké mouky
  • 300 g polohrubá mouka

Těsto z 30 dkg mouky - MENŠÍ MAZANEC Z MÁSLA

  • 1/8 litr mléka (150g)
  • 70 g cukru krupice, asi 5 PL
  • 20 g čerstvého droždí, rozdrobit
  • 100 g hl. mouky
  • 200 g polohrubá mouka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 čajové lžičky sůl
  • 80 g másla na kousky, změklého
  • 12 g oleje, asi 2,5 lžíce
  • 2 žloutky
  • 4 g citronové kůry z 1 omytého citronu
  • 60 g oloupaných na hrubo nasekaných mandlí
  • 70 g rozinka, dle chuti
  • 1 celé vejce na potření
  • 6
    1h 45min
    Doba přípravy 1h 0min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    střední
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
5

Příprava

    Těsto na MAZANEC
  1. VYBRAT velikost mazance ze dvou variant.

    Z půl kila mouky udělám 2 bochánky


    Mandle vhodit do vroucí vody, povařit asi 2 min., scedit, sloupnout, nasekat nahrubo Zamknout mixovací nádobu 5sec/R5. Dát bokem.
  2. (Zpracovávat stejně jako recept Moravské koláčky)

    V Zamknout mixovací nádobu ZAHŘÁT mléko + cukr krystal = 2 minuty/40°C/Jemné míchání .
    Zkusit, jak je mléko moc teplé a pak do toho rozdrobit droždí a nechat chvíli nabobnat.
  3. Přidat všechny ostatní ingredience:
    nejdřív hladkou mouku 00 (babiččina mouka)
    nebo namíchat 200g hladké a 300g polohrubé
    (nebo u menší dávky namíchat 100 g hladké a 200g polohrubétmrc_emoticons.;)
    olej,
    žloutky,
    1 majonéza pytlík 100ml (dala jsem Hellmanns),
    (nebo místo majonézy změklé máslo)
    špetka - asi 1/4 lžičky soli,
    citron.kůru cca 4g (1 citron),
    (nasekané mandle - nemusí být)
    - hnětat 3min/RTěsto, popř.přidat ještě 3 lžíce mouky, těsto má být mastné
  4. Nechat kynout v robotu Zamknout mixovací nádobu i s víkem a odměrkou 30 - 45 minut, až se zvedne víko na robotu.

    Až těsto vykyne, tak ho vysypu na vál a teprve pak vmíchám ručně rozinky do vykynutého těsta a udělat z něj 2 bochánky nebo jeden větší. Na plech dát pečící papír a ještě je nechat kynout asi 30 minut pod utěrkou.
  5. Před pečením udělat na těstě malinký křížek (nemusí být, pak nepraskne) a potřít mazanec rozšlehaným celým vejcem.
  6. Nahřát troubu na 200°C. Přizpůsobit teplotám své trouby.
  7. Dát do nahřáté trouby a péct horkovzduchem asi 7-8 minut/200°C, aby těsto pěkně naskočilo.
    Pokud mazanec tmavne, položit na něj (nahoru) pečící papír, aby se to nepálilo. Je potřeba těsto dobře propéct, protože jinak po vyndání z trouby klesne.

    Pak troubu stáhnout na 160-170°C a ještě péct asi 20-30 minut (klidně pod papírem. Je to lepší než pod alobalem) a pak ještě stáhnout na 160°C a péct podle potřeby asi 10 minut.
    Pekla jsem i hodinu - pomalu.
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní
11

Tip

Pokud chci menší mazanec, dělám ho z 30 dkg celkového množství mouky.

Postup jako Moravské koláčky:

Do nádoby nalijte mléko s cukrem a zahřejte 2 minuty/40°C/[img title="Jemné mícháníg" height="" width=""]https://www.svetreceptu.cz/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/soft.png[/img]
Přidejte kvasnice a nechte takto vzniklý kvásek vykynout.
Do nádoby vložte i ostatní suroviny a těsto vymíchejte 2 minuty/[img title="Klas" height="" width=""]https://www.svetreceptu.cz/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/corn.png[/img]
Nechte těsto 10-15 minut odpočinout


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Dobrý den, zkuste doplnit i

    Vložil Vorwerk vývoj receptů on 7. dubna 2015 - 13:20.

    Dobrý den, zkuste doplnit i fotku k receptu. Zvýšíte tak šanci na úspěch vašeho receptu u ostatních uživatelů tmrc_emoticons.;-) 

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,