Nacházíte se zde:
4
Ingredience & Porce
5 porce/porcí
Svíčková - zelenina:
- 330 g mrkve (špalíky), asi 6 mrkví rozkrojit napůl a pak na špalíky
- 150 g petržele, 3 kusy na špalíčky
- 150 g celer, na kostky
- 80 g cibule (1 kus)
- vše nasekat a pak pokračovat...
další přísady:
- 80 g máslo
- 450 g voda
- 1 kostka bujónu (na 0,5l vody)
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 3 lístky bobkový list, sušený
- 2 čajové lžičky cukru krupice
- 1 čajová lžička sůl
- 2 polévkové lžíce hladké mouky nevo 250 g zakysané smetany
- 200 g smetany na vaření 12%, (nebo zakys. smetanu)
- citrónová šťáva
-
6
1h 35min
Doba přípravy 15minDoba vaření/pečení -
7
střední
Doba přípravy -
8
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
-
5
Příprava
- Do nádoby nakrájet na špalíky 330g mrkve, 150g petržele, 150g celeru, 80g cibule na čtvrtky, sekat 10sek / R5.
Pak přidat 50g másla a restovat 5M / 120°C /"Zpětný chod" / R1. (Zbylých 30g másla dáme až na konci na zjemnění omáčky)
- Během restování vložit na dno košíku 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře a 3 bobkové listy.
(Vepřové maso mírně naklepat) nakrájet na plátky nebo na kousky, osolit, opepřit a rozložit rovnoměrně po dně košíku. Nenaskládat plátky hustě vedle sebe - nechat mezi plátky trošku mezery. Mohou se plátky položit i na plocho na sebe. - Do nádoby
"Zamknout mixovací nádobu" nalít 450g vody a 1 bujón.
Košík vložit do nádoby a vařit 40M / 120°C / R2 s odměrkou. Asi po 10 minutách na nádobu posadit Varoma mísu s nakrájenými knedlíky na ohřátí. - Sundat mísu s knedlíky, vyndat košík a přidat 2 lžíce hl. mouky (20g), rozmixovat 10sek. / R10 s odměrkou (přidržovat rukou v rukavici, abychom se nespálili). Pak zkontrolovat množství vody v nádobě, popř. přilít 1/2 hrnku vařící vodu z konvice podle potřeby a znovu vložit košík a ohřívací mísu s knedlíky a vařit ještě 30M / Varoma / R2
- Pak dát knedlíky stranou, vyndat košík s masem, odstranit kuličky a bobk. listy. Lžičkou z košíku vybrat naplavenou zeleninu a dát ji zpět do nádoby.
Nyní podle hustoty omáčky můžeme přidat ještě trošku hl.mouky a rozmixovat 10sek / R10. Jinak už přidáme 200g smetany na vaření 12% (nebo jiné smetany) a mixovat 5sek / R10 - Přidat
1 lžičku soli,
2 lžičky cukru,
citron. šťávu,
2 lžičky octa,
1/2 lžičky tymiánu,
1 lžičku plnot. hořčice
na víko posadit ještě mísu s knedlíkama a prohřát 5M /90°C / R3. - Sundat knedlíky, přidat do
"Zamknout mixovací nádobu" 30g másla a pokud je maso na kousky, tak ho vložit do omáčky a promíchat zpětným chodem 1M / 90°C/
"Zpětný chod" / R2
Pokud je omáčka hustá, zředíme ještě smetanou na vaření 12%.
SVÍČKOVÁ
10
Příslušenství, které potřebujete
-
Varoma
koupit nyní -
Varný košík
koupit nyní -
Stěrka
koupit nyní -
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
koupit nyní
11
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Přidat komentářVyborna
Vyborna
Dobrý den, Janoskol, mrzí nás
Dobrý den, Janoskol,
mrzí nás Vaše špatná zkušenost. Vaření na dvakrát zdržuje hladové strávníky od oběda.
Příště zkuste zeleninu pravidelně rozložit, aby se pára dostala také ke knedlíkům.
Snad Vás tento nezdar neodradí od používání Thermomixu. Ten máš čas strávený s přípravou jídla ušetřit.
Držíme palce
Zkusila jsem, ze zeleniny
Zkusila jsem, ze zeleniny však šlo tak málo páry, že jsem knedlíky měla syrové a musela ještě dát na páru na vařič.
Krásně popsaný recept, krásné
Krásně popsaný recept, krásné fotky. Co dodat...snad jen "dobrou chuť"!