3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Vytisknout
[X]

Vytisknout

BÁBOVKA MRAMOROVÁ opravená


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

1 kus/kusů

Těsto

  • 125 g másla měkkého, (změklé při pokojové teplotě)
  • 240 g cukru krupice
  • 5 kusů vejce, (později rozdělit na žloutky a z bílků sníh)
  • trochu nastrouhané citronové kůry, (pouze pro provonění,nemusí být)
  • 210 g hladká mouka
  • 1 vrchovatá polévková lžíce oleje, na zvláčnění
  • 210 g polohrubá mouka
  • 300ml mléka pokojové teploty
  • 1 balíček kypřicí prášek do pečiva
  • rozinky dle chuti
  • 15 g kakao, prášek
  • 6
    1h 10min
    Doba přípravy 20min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    střední
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
      Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
5

Příprava

    Bábovka
  1. Předehřát troubu na 200°C.
    Vymazat formu máslem a vysypat hrubou moukou.
    Vyndat z lednice mléko, vejce, máslo, aby zteplalo na pokojovou teplotu.
  2. Utřete změklé máslo, nakrájené na kostky, bez metličky cca 15sek / R3, pak s metličkou40sek / R 3-3,5.
    Nechte metličku a přidejte cukr, citron. kůru a míchejte 30sek / R2, stáhnout stěny a ještě 3-4min / R2

    Varianta A:

    Nechte metličku v Zamknout mixovací nádobu a přidejte 5 celých vajec a míchejte 2min / R2, stáhnout stěny a ještě 2min / R2,5. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
  3. Vyndat metličku, přidat 210g hladké mouky a míchat 3 min / R2 a za chodu nepřetržitě přilívat víčkem 250 - 300 ml mléka, stáhnout stěny a pokračovat ještě 2 min / R2,5 .
    Pokud není hmota hladká, tak ještě zamíchat 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná hezky do hladka a tekuta.
  4. Přidejte 210g polohrubé mouky a 15g oleje míchejte 40sek / R2,5.
    Pak přidat kypřící prášek a promíchat ještě 15sek / R2,5
    Pak vsypte hrozinky a zpětným chodem 20sek/ Zpětný chod /R2,5-3.

    2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
  5. Varianta B:(oddělené žloutky od bílků)

    Nechte metličku v Zamknout mixovací nádobu a přidejte 5 žloutků (bez bílků) a míchejte 4min / R3-4. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
    Mezi tím si zvlášť umíchejte sníh z 5-ti bílků.

    Vyndat metličku a přidat 210g hladké mouky a míchat 4 min / R3. Za chodu nepřetržitě pomalu přilévejte víčkem 300 ml mléka.
    Přidejte 210g polohrubé mouky a 15g oleje míchejte 40sek / R2,5.

    Pak přidat kypřící prášek a promíchat 15sek / R2,5
    Pak ještě zamíchejte prudčeji 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná do hladka a tekuta.
    Vsypte hrozinky a zpětným chodem 20sek/ Zpětný chod /R2,5-3.
  6. Přelejte těsto do jiné mísy. Zkontrolujte jestli je ušlehaný sníh stále tuhý (aby netekl) a vyklopte ho do mísy k těstu a už jen lehce vařečkou promíchejte. Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy. (Během pečení kakao samo prostoupí do bábovky) .
  7. Varianta A i B: (pečení)

    Peču v horkovzdušné troubě 210°C / 8 minut.
    Pak 190°C /4 minuty, pak stáhnu na 170°C /40-50minut.

    Špejlí zjistím, jestli je těsto dopečené
10

Příslušenství, které potřebujete

  • Metlička
    Metlička
    koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní
11

Tip

Místo 210g poohrubé mouky,můžete množství snížit a doplnit do stejné váhy sekanými ořechy.


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář