3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Vytisknout
[X]

Vytisknout

BÁBOVKA MRAMOROVÁ opravená


Vytisknout:
Vytvořit variaci
4

Ingredience & Porce

1 kus/kusů

Těsto

  • 125 g másla měkkého, (změklé při pokojové teplotě)
  • 5 kusů vejce, (později rozdělit na žloutky a z bílků sníh)
  • trochu nastrouhané citronové kůry, (pouze pro provonění,nemusí být)
  • 240 g cukru krupice
  • 210 g hladká mouka
  • 210 g polohrubá mouka
  • 300ml mléka pokojové teploty
  • 1 balíček kypřicí prášek do pečiva
  • rozinky dle chuti
  • 15 g kakao, prášek
  • 6
    20min
    Doba přípravy 20min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    střední
    Doba přípravy
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
5

Příprava

    Bábovka
  1. Předehřát troubu na 200°C.
    Vymazat formu máslem a vysypat hrubou moukou.
    Vyndat z lednice mléko, vejce, máslo, aby zteplalo na pokojovou teplotu.
  2. Utřete změklé máslo, nakrájené na kostky, bez metličky cca 15sek / R3, pak s metličkou 30sek / R3,5.
    Nechte metličku a přidejte cukr moučku, citron. kůru a míchejte 30sek / R2, stáhnout stěny a ještě 3min / R2

    Varianta A:

    Nechte metličku v Closed lid a přidejte 5 celých vajec a míchejte 2min / R3, stáhnout stěny a ještě 2min / R3. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
  3. Vyndat metličku, přidat 210g hladké mouky a míchat 30 sek / R3,5 a za chodu nepřetržitě přilívat víčkem 250 - 300 ml mléka, stáhnout stěny a pokračovat ještě 1min / R3 .
    Pokud není hmota hladká, tak ještě zamíchat 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná hezky do hladka a tekuta.
  4. Přidejte 210g polohrubé mouky a zpětným chodem míchejte 30sek / Counter-clockwise operation /R2,5. Pak vsypte hrozinky a 10sek/ Counter-clockwise operation /R2,5. Pak přidat kypřící prášek a promíchat ještě 15sek / R2,5

    Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
  5. Varianta B: (oddělené žloutky od bílků)

    Nechte metličku v Closed lid a přidejte 5 žloutků (bez bílků) a míchejte 4min / R4. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny. Mezi tím si zvlášť umíchejte sníh z 5-ti bílků.

    Vyndat metličku a přidat 210g hladké mouky a míchat 1,5 min / R3. Za chodu nepřetržitě pomalu přilévejte víčkem 300 ml mléka.
    Pak ještě zamíchejte prudčeji 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná do hladka a tekuta.

    Přelejte těsto do jiné mísy.
    Zkontrolujte jestli je ušlehaný sníh stále tuhý (aby netekl) a vyklopte ho do mísy k těstu a už jen lehce vařečkou promíchejte.
    Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
    (Během pečení kakao samo prostoupí do bábovky) .
  6. Varianta A i B: (pečení)

    Peču v horkovzdušné troubě 210°C / 8 minut.
    Pak 190°C /4 minuty, pak stáhnu na 170°C /40-50minut.
    Špejlí zjistím, jestli je těsto dopečené
  7. Popište zde přípravné kroky receptu
10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

Místo 210g poohrubé mouky,můžete množství snížit a doplnit do stejné váhy sekanými ořechy.


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář