3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Bábovka mramorová


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

1 kus/kusů

Těsto

  • 125 g másla měkkého, (změklé při pokojové teplotě)
  • 5 kusů vejce, (později rozdělit na žloutky a z bílků sníh)
  • trochu nastrouhané citronové kůry, (pouze pro provonění,nemusí být)
  • 240 g cukru krupice
  • 210 g hladká mouka
  • 210 g polohrubá mouka
  • 300ml mléka pokojové teploty
  • 1 balíček kypřicí prášek do pečiva
  • rozinky dle chuti
  • 15 g kakao, prášek
  • 6
    1h 10min
    Doba přípravy 20min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    střední
    Doba přípravy
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Recept je vytvořen pro
      TM 5
      Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
5

Příprava

    Bábovka
  1. Předehřát troubu na 200°C.
    Vymažte si formu máslem a vysypte hrubou moukou.
    Vyndejte si z lednice mléko, vejce, máslo, aby zteplalo na pokojovou teplotu.
  2. Utřete změklé máslo, nakrájené na kostky, bez metličky cca 15sek / R3, pak s metličkou 30sek / R3,5.
    Nechte metličku a přidejte cukr moučku a citron. kůru a zamíchejte 30sek / R2. Pak přidejte 5 žloutků a míchejte 4min / R4.

    Varianta A: Nechte metličku v Closed lid a přidejte 5 celých vajec a míchejte dle potřeby asi 4min / R3,5. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.


    Varianta B:
    Nechte metličku v Closed lid a přidejte 5 žloutků (bez bílků) a míchejte 4min / R4. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
    Mezi tím si zvlášť umíchejte sníh z 5-ti bílků.
  3. Varianta A i B:
    Přidejte 210g hladké mouky a bez metličky míchejte 1,5 min/ R4. Za chodu nepřetržitě pomalu přilévejte víčkem 300 ml mléka.
    Pak ještě zamíchejte prudčeji 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná hezky do hladka a tekuta.
  4. Přidejte 210g polohrubé mouky, hrozinky a zpětným chodem míchejte 40sek / Counter-clockwise operation R2,5. Pak vsypte kypřící prášek a promíchejte ještě 20sek / R2,5
  5. U varianty A:
    2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.

    U varianty B:
    Přelejte těsto do jiné mísy.
    Zkontrolujte jestli je ušlehaný sníh stále tuhý (aby netekl) a vyklopte ho do mísy k těstu a už jen lehce vařečkou promíchejte.
    Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
    (Během pečení kakao samo prostoupí do bábovky) .
  6. Pečte v horkovzdušné troubě 210°C/8 minut. Pak 190/4 minuty, pak stáhněte na 170°C/40-50minut. Špejlí zjistíte, jestli je těsto dopečené
  7. Popište zde přípravné kroky receptu
10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

Místo 210g poohrubé mouky,můžete množství snížit a doplnit do stejné váhy sekanými ořechy.


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.