3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Madeirský medový koláč


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

15 plátek/plátky

Ciasto

  • 2 kusy BIO pomerančů (kůra)
  • 2 kusy BIO citrónů (kůra)
  • 150 gramů vlašský ořech, loupaný
  • 40 gramů mandle, neloupaná
  • 150 gramů máslo, nakrájeného na kousky, plus trošku navíc
  • 100 gramů černé pivo
  • 50 gramů madeirského nebo portského vína
  • 170 gramů melasy z cukrové třiny
  • 1 kus BIO pomeranče (šťáva)
  • 550 gramů hladká mouka
  • 150 gramů hnědý cukr
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička skořice, mletá
  • 1 čajová lžička hřebíček, mletý
  • 1 špetka sůl
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 čajové lžičky zázvor, suchý, mletý
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 50 gramů rozinka

Posypka

  • 16 kusů oloupaných mandlí
  • 16 kusů ořechů, přepůlených
5

Příprava

    Madeirský medový koláč
  1. Do mixovací nádoby vložte pomerančovou a citronovou kůru, vlašské ořechy a mandle a sekejte 20 sek./rychlost 7. Přendejte do mísy a odložte stranou.

  2. Do mixovací nádoby dejte máslo, černé pivo, madeirské víno, melasu z cukrové třiny a pomerančovou šťávu a ohřívejte 3 min./37 °C/rychlost 1.

  3. Do mixovací nádoby vložte zbývající suroviny (kromě mandlí a vlašský ořechů, které jsou určeny na posypku) a mixujte 1 min./Counter-clockwise operation/rychlost 6, pomáhejte si přitom stěrkou. Konzistence by měla být podobná jako těsto na chleba. Těsto dejte do plastové mísy, potřete máslem a dobře přikryjte. Nechte těsto 12 hodin kynout.

  4. Posypka
  5. Předehřejte troubu na 180 °C.

  6. Těsto nalijte do vymazané, lehce pomoučené dortové formy (průměr 26 cm), ozdobte loupanými mandlemi a přepůlenými vlašskými ořechy a pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 45-50 minut.

10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

Jde o tradiční madeirský koláč plný perkíkového koření, melsy, másla, vína a ořechů.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.