3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Ruský lososový koláč


Vytisknout:
Vytvořit variaci
4

Ingredience & Porce

8 porce/porcí

  • Těsto
  • 360 g hladká mouka
  • 180 g máslo, nakrájeného na kosuky
  • 1 čaj, ová lžička soli
  • 90 g voda, studené
  • 1 vejce, na potření
  • Náplň
  • 25 g slunečnicový olej
  • 1000 g voda
  • 3 čaj, ové lžičky soli, plus trochu navíc
  • 150 g dlouhozrné rýže, (nepředvařené)
  • 3 vejce, o pokojové teplotě
  • 250 g šalotka, oloupané, celé
  • 50 g máslo
  • 250 g houba, čerstvá, očištěneých, celých
  • 900 g filetu z lososa, (v kuse), čerstvého, zbaveného kůže, vykostěného
  • 2 špetky pepř černý, mletý
  • 3 snítky kopr, čerstvý, nasekané
  • Omáčka
  • 200 g víno, bílé
  • 400 g žloutky
  • 1 čaj, ová lžička soli
  • 0,25 čajové lžičky pepř černý, mletý
  • 4 snítky petržel, čerstvá, pouze listy, nasekané
  • 4 snítky kopr, čerstvý, nasekané
  • 30 g citrónová šťáva
  • 6
    30min
    Doba přípravy 30min
    Doba vaření/pečení
  • 7
    pokročilý
    Doba přípravy
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 31
  • 9
5

Příprava

    1. Přidejte vodu a hněťte 15 sek./rychlost 6. Těsto zabalte do průtažné fólie a dejte na 30 minut do lednice.
    2. Do mixovací nádoby dejte olej, vodu a sůl. Nasaďte košík a navažte do něho rýži. Do Varoma mísy vložte vejce a umístěte systém Varoma na své místo. Vařte 15 min./Varoma/rychlost 1. Odložte systém Varoma stranou a nechte vejce vychladnout. Sundejte košík, rýži přesypte na plech na pečení a nechte vychladnout. Vyprázdněte mixovací nádobu.
    3. Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte 3 sek./rychlost 5. Pomocí stěrky stlačujte suroviny dolů.
    4. Přidejte máslo a vařte 6 min./Varoma/rychlost Gentle stir setting .
    5. Přidejte houby a sekejte 4 sek./rychlost 4, přidejte ½ čajové lžičky soli a vařte 4 min./Varoma/ Counter-clockwise operation /rychlost Gentle stir setting . Přendejte do mísy a odložte stranou vychladnout.
    6. Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků, bílky dejte do mixovací nádoby a sekejte 1 sek./rychlost 4. Přendejte do mísy a odložte stranou. Do mixovací nádoby vložte vaječné žloutky a sekejte 1 sek./rychlost 4.
    7. Předehřeje troubu na 200 °C.
    8. Těsto rozdělte na dvě části, jednu ponechte o něco větší než druhou. Menší část vyválejte do obdélníku, jehož hrany asi o 5 cm přesahují rozměry filetu z lososa (přibližně 25x35 cm). Těsto dejte na plech pokrytý pečicím papírem.
    9. Na obdélník vyválený z těsta položte rýži a nechte 3 cm nezakrytého těsta u okrajů. Šalotkovo-houbovou směs naneste na rýži.
    10. Navrch této směsi položte filety z lososa. Filety rozložte v rovnoměrné vrstvě. V případě potřeby přehněte koncové části filetů, abyste dosáhli rovnoměrné tloušťky. Filety z lososa posypte solí, pepřem a koprem. Nalijte na ně míchané vaječné žloutky a na žloutky pak míchané vaječné bílky.
    11. Vyválejte zbývající těsto. Přikryjte jím druhou část těsta včetně náplně. Hrany lehce stlačte k sobě a odřízněte tak, aby zůstal 2 cm široký okraj. Hrany stlačte k sobě a ohněte nahoru, abyste vytvořili obrubu kolem celého koláče. Z odříznutých hran nařežte či rukou vytvarujte proužky a ozdobte jimi koláč.
    12. Do mísy dejte zbývající vejce a ušlehejte ho. Tímto ušlehaným vejcem potřete povrch těsta. Ozdobte koláč připravenými proužky těsta a také je potřete vejcem. Nožem či nůžkami udělejte do povrchu koláče malé zářezy, aby mohla unikat pára. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu 25-30 minut. Vyčistěte mixovací nádobu.
    13. Do mixovací nádoby dejte bílé víno a vařte 5 min./Varoma/rychlost 1 bez odměrky.
    14. Přidejte smetanu, sůl a pepř a vařte 4 min./100 °C/rychlost 3.
    15. Přidejte petrželku, kopr a citronovou šťávu a mixujte 15 sek./rychlost 5. Omáčku podávejte v omáčníku, spolu s teplým koláčem.
    1. Do mixovací nádoby vložte mouku, máslo a sůl a hněťte 15 sek./rychlost 6.
10
11

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • To vypadá jako velká dobrota 

    Vložil zuzka@dvk.cz on 1. prosince 2013 - 22:09.

    To vypadá jako velká dobrota  tmrc_emoticons.;)

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Tak takový koláč, to si

    Vložil Jan Stříbrný on 28. listopadu 2013 - 19:00.

    Tak takový koláč, to si nechám líbittmrc_emoticons.-)

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • velká dobrota z lososa

    Vložil yvonaj on 14. listopadu 2013 - 12:11.

    velká dobrota z lososa

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Zajímavý nápad a ještě k tomu

    Vložil lussy on 5. listopadu 2013 - 18:56.

    Zajímavý nápad a ještě k tomu s tak vynikající rybou Love           

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Losos je velice dobrá ryba a

    Vložil Jaroslava Fortelkova on 4. října 2013 - 02:37.

    Losos je velice dobrá ryba a tak to bude jistě vynikající

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,