Sladké skleničky


Ne každý má babičku nebo tetičku na venkově, která by ho mohla zásobovat sklenicemi s domácími marmeládami, džemy, kompoty a nakládanou zeleninou. Máme pro vás jednoduchý manuál, podle kterého si zavaříte sami a skoro bez práce.

Jen to dobré

Ať už jste se dostaly k ovocné nadílce jakkoli (ideálně darované nebo natrhané v sadu či koupené od místního farmáře), začne závod s časem. Takové meruňky, jahody, nektarinky, třešně, borůvky, rybíz či maliny jsou jako stvořené k marmeládování.

Na kompoty je nejvhodnější tvrdší ovoce jako jsou hrušky, broskve a švestky.

V poslední době pak zažívají boom netradiční druhy jako dýně, pomeranče, papriky nebo kombinace dvou druhů ovoce (např. třešně s banány, dýně a ananas, rebarbora s jahodami, kiwi a banánu či z kiwi a kaki.

Příprava se vyplatí

Ovoce by mělo být zdravé, nepoškozené chorobami a škůdci a hlavně nepřezrálé. Pečlivě ho umyjte, zbavíte stopek, oloupejte, zbavte jádřinců, větší kusy pokrájejte. Oloupané a ovoce nezhnědne, když jej ponoříte do mísy s kyselinou citronovou.

Pamatujte, že v případě zavařování se příprava vyplatí více než kdekoli jinde. Pokud totiž použijete nedostatečně omyté sklenice, špatně utěsníte víčka nebo si nevšimnete jedné „padavky“ v podobě natlučené meruňky v džemu, problém je na světě. Celá várka, v lepším případě jen několik sklenic budou nepoužitelné. Na co tedy pozor?

Mixingbowl closed používejte jen zcela čisté zavařovací sklenice a víčka

Mixingbowl closed víčka nesmí být deformovaná, nesmí mít poškozenou těsnící hmotu

Mixingbowl closed pěnu, která se při vaření ovoce s cukrem tvoří na povrchu, průběžně sbírejte – snižuje trvanlivost zavařeniny

Mixingbowl closed pokud sklenice plníte horkou marmeládou, měly by být také horké – neprasknou

Mixingbowl closed riziko plesnivění zmenšíte, když nebudete ovoce ve sklenici prosypávat cukrem, ale prosladíte je vychladlým cukrovým roztokem, který vyrobíte smícháním a povařením dávky cukru v troše vody

Mixingbowl closed zavařené sklenice nenechávejte vychladnout v hrnci, ale vyndejte je a nechejte chladnout, jinak by se mohl obsah rozvařit

Mixingbowl closed uzavřené sklenice nesmí po převrácení téci

Mixingbowl closed teplotu při zavařování kontroluje teploměrem

Mixingbowl closed dodržujete doporučenou dobu zavařování

Mixingbowl closed po zchlazení sklenice obraťte dnem vzhůru, čímž zjistíte, zda víčka těsní

Mixingbowl closed poklepem by měla vydávat dutý zvuk

Mixingbowl closed sklenice opatřete štítkem s názvem, a hlavně datem výroby a uložíte je v suchu, chladnu a temnu

Mixingbowl closed kompoty skladujeme maximálně 1 rok

Tuhne to?

Asi nikdo nemáme rádi, když nám marmeláda stéká po rohlíku na prsty. Všechno je ulepené a není to hezké ani esteticky. Možná tak na Instagram, ale realita bývá jiná, že? Takže, jak zjistit, že všechno ztuhne tak, jak má? Provedeme jednoduchý test správného rosolování. Kápneme na studený talířek malé množství zavařeniny a zkusíme špičkou nehtu, zda dobře tuhne. Kapka by se měla posunout jako škraloupek. Když nabereme zavařeninu na lžíci, měla by pomalu padat jako záclonka. Když nemáme patřičnou hustotu, je to známkou, že v ovoci chybí pektiny nebo ovoce bylo nedostatečně rozmělněné, čímž se pektiny nemohou dobře uvolňovat. Proces želírování podpoříme přidáním lžičky kyseliny citronové nebo použijeme přímo želírovací cukr.

Se zavařováním sladkých skleniček vám samozřejmě pomůže Thermomix®. Od sekání, mletí a drcení ovoce přes hlídání konzistentní a přesně stanovené teploty a času a především: odstraní nutnost stát u sporáku a míchání, aby se nic nepřipálilo. Nepřipálí.