Vánoční cukroví bez výčitek


Cukroví našich babiček, to je kostka másla tam a kilo cukru s bílou moukou tady. Tradice by se sice měly ctít, ale stojí se jich držet i za cenu povánočních výčitek svědomí a kilogramů navíc? Prozradíme vám, jak nenápadně a nenásilně nahradit klasické suroviny jejich zdravější variantou aniž by kdokoli cokoli poznal.

Namelte si

Na vánoční cukroví se v drtivé většině používá bílá mouka. V minulosti byla synonymem pro hojnost, protože se musela ručně prosívat (na rozdíl od celozrnné varianty pro chudší vrstvy). My už dnes ale víme, že slupka, která chrání zrno obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, a byla by škoda se o ně ochudit. Zkuste si namlít svou 'vlastní mouku' např. ze špaldy, pohanky, jáhel nebo ovsa. V 'Themomixu®' je to otázka několika vteřin. Opravdu zdravou variantu získáte nahrazením alespoň části mouky 'mletými oříšky'. Vhodným výběrem této „náhražky“ se stane cukroví nejen zdravějším, ale také bezlepkovým. Odoláte snad takovým sušenkám s brusinkami?

'Ovesné sušenky s brusinkami'

Sladce bez cukru

Jak už cukroví napovídá, jeho název je odvozený od slova „cukr“. Osladit si život není vůbec špatné, jen to s jeho množstvím přeháníme. Kdo si opravdu dopřává, zadělává si na vážné zdravotní obtíže jako je obezita, řídnutí kostí nebo onemocnění srdce. Zkuste ho nahradit zdravějším třtinovým, který oproti jeho bílé variantě obsahuje alespoň cenné minerální látky. Nejlepší variantu pak představuje 'med', rostlinné sirupy jako např. javorový, rýžový, datlový, dále melasa, 'džemy' a 'marmelády' nebo také sušené ovoce. To stačí pomlít v 'Themomixu®' (klidně na větší kousky) a pak spojit např. s oříšky, kokosovým olejem a vytvarovat kuličky.

'Vánoční kuličky bez cukru'

Máslo na hlavě

Co si budeme povídat, cukroví má vonět a chutnat po másle. Jenže vzhledem k jeho současným vysokým cenám se mnozí uchylují k sice levnějším, zato pro zdraví ne příliš vhodným alternativám. Ztužené tuky a náhražky másla ucpávají cévy a škodí srdci. Vraťme se k tradičnímu 'máslu' (které si můžete vyrobit doma v 'Themomixu®') nebo dokonce k 'sádlu'. Zní to podivně? Babičky vám jistě potvrdí, že s takovým těstem se mnohem lépe pracuje (při vyvalování a vykrajování se nelepí), cukroví je jemnější a voní. Pokud nemůžete z jakéhokoli důvodu použít živočišné tuky, nahraďte je těmi rostlinnými. Například 'ořechovými másly', které mají příznivější vliv na srdce a cévy. Mimochodem, už jste vyzkoušeli to 'kokosové'? Kromě jiného se hodí také do krémů, náplní, na přípravu domácí 'čokolády' a neuvěřitelně chutná v 'ovesné kaši' s kopečkem domácí Nutelly.

'Choco cream z vlašských ořechů'

Vyplň to

Když už nahradíme bílou mouku celozrnnou, cukr medem a použijeme domácí máslo z 'Themomixu®' ještě pořád jsou tady polevy, krémy a náplně. V případě 'lineckého cukroví' použijte 'marmeládu' z ovoce bez přidaného cukru. 'Perníčky' si zase vyloženě říkají o 'povidla'. Hotová kouzla dokáže také osvěžující 'ovocný sníh'. Na čokoládové 'polevy' použijte buď vysokoprocentní čokoládu nebo kakao. A krémy? To už je větší oříšek, ale ani tady není nic ztraceno. Vsaďte na tvaroh, 'mák', ovocné 'pyré' nebo velice módní 'avokádo' ve všech jejich podobách. Takové náplně mají sice kratší dobu spotřeby, ale díky oříškům a ovoci představují pro naše zdraví jednoznačnou výhru. Potom můžete klidně zhřešit i domácím Salkem.

'Domácí kondenzované mléko'