3
  • thumbnail image 1
Vytisknout
[X]

Vytisknout

Makový velikonoční beránek


Vytisknout:
4

Ingredience & Porce

2 porce/porcí

Maková nádivka

  • 250 g mák
  • 100 g cukr
  • 2 hrsti rumových perníčků
  • 2 hřebíček
  • kůra z půlky citrónu, nastrouhaná
  • 300 g mléko
  • špetka skořice, mletá
  • povidla, marmeláda, dle chuti

Těsto

  • 250 g mléko
  • 100 g cukr
  • 40 g čerstvé droždí
  • 150 g másla, nebo Hery
  • 2 žloutky
  • 500 g hladká mouka
  • špetka soli

Na potření

  • 1 vejce
5

Příprava

    Maková nádivka
  1. Do nádoby dáme mák, cukr, hřebíček a mixujeme R10/1min. Přidáme perníčky posekáme R7/5 sec.Směs přesypeme do misky. Do nádoby dáme mléko a vaříme 100°C/10min/R3.Po 5 minutách přisypeme víkem makovou směs, necháme dovařit. Do hotové nádivky dáme skořici a dle chuti můžeme přidat trochu povidel, nebo marmelády a zamícháme.

     
  2. Mléko, cukr a droždí dáme do nádoby a mícháme 37°C/1,5 min./R2, přidáme zbylé suroviny a mícháme 3min./R-KLAS. Těsto nechte v nádobě kynout, až nadzvedává odměrku ve víku cca 20minut. 

     
  3. Z připravené dávky připravíme dva beránky. 

    Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě půlky. Z každé poloviny si oddělíme asi 1/3 na hlavu, ocásek a nožičky. Zbylé těsto vyválíme na dva obdélníkové pláty silné 3-5mm. Každý plát pomažeme polovinou makové nádivky. Pláty podélně srolujeme a krájíme centimetrová kolečka.Kolečka skládáme vedle sebe na plech do tvaru tělíčka beránka (ovál) a z těsta které nám zbylo dotvarujeme hlavu, rohy, nožičky a ocásek. Necháme ještě 10min.kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a  pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C /15min.dozlatova. Beránka i s pečícím papírem sundáme z plechu a necháme vystydnout.

     
10

Příslušenství, které potřebujete

11

Tip

Vytvarovat se dají různé tvary, takže na vánoce třeba kapra tmrc_emoticons.-)


Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Ostatní uživatelé také líbilo...


Komentáře

Přidat komentář
  • No a hlavně není to tradiční

    Vložil Jan Stříbrný on 1. prosince 2013 - 21:20.

    No a hlavně není to tradiční beránek, jako ho má každýtmrc_emoticons.-)

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Skvělý nápad!!!!

    Vložil zuzka@dvk.cz on 30. listopadu 2013 - 00:32.

    Skvělý nápad!!!!

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Nejpracnější je hlavička

    Vložil Jan Stříbrný on 29. listopadu 2013 - 23:56.

    Nejpracnější je hlavička beránka. Zbytek je rychlovka. tmrc_emoticons.)

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Recept vypadá velice chutně a

    Vložil lussy on 28. listopadu 2013 - 19:34.

    Recept vypadá velice chutně a řekla bych že je pracný, i když je zde napsána jen 1 hodina. což je bomba! tmrc_emoticons.;)

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,
  • Výborný. 

    Vložil Megin on 11. října 2013 - 17:15.

    Výborný.  Cooking 6

    přihlaste se nebo zaregistrujte chcete-li připojovat komentáře,