thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
10min
Celkový čas
7h 20min
porce/procí
20 kus/kusů
Úroveň
snadný
  • TM 7
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
published: 20.07.2025
změněno: 21.07.2025

Ingredience & Porce

Ovocné kůže

  • 500 g ovoce, (co nejvíce zralé, ale může být i mražené) více v postupu přípravy
  • 1-2 čajové lžičky přidaných ingrediencí doplňujících chuť, (volitelně) máta, zázvor, vanilka
  • 20 g medu, (volitelně), lze nahradit cukrem, nebo datlemi

Příslušenství, které potřebujete

  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní
  • Rockstar Ben
    Rockstar Ben koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

  1. Možnosti příchutí:

    250 g jablek + 250 g kiwi (jahod, malin...),

    250 g jahod + 250 g banánů + zázvor,

    500 g manga nebo 500 g jahod
    + máta peprná + med,

    100 g hroznů + 300 g kaki + 100 g malin,

    nebo kombinace ovoce dle vaší chuti.
  2. Ovoce by mělo být co nejvíce zralé, čímž získá měkkou dužinu a obsahuje přirozeně cukry (nebude ho třeba tolik dosladit).
    Bobulové ovoce (maliny, ostružiny, rybíz...) kombinujte s jablky.
    Před přípravou ovoce omyjte a vyjměte pecky/semena. Pokud je ovoce mražené, rozmrazte ho. Směs byste neměli příliš ředit (voda, džus), měli byste pak zbytečně dlouhé sušení.
  3. Do mixovací nádoby vložte 500 g ovoce a mixujte 20 sek./rychlost 10.
  4. Přidejte 1-2 čajové lžičky přidaných ingrediencí. Volitelně, pokud chcete ovlivnit chuť - např. vanilka, máta, zázvor..., pokud je přidat nechcete, krok vynechte.
  5. Přidejte 20 g medu, je-li ovoce nedostatečně zralé, nebo kyselé.
    Med můžete nahradit cukrem, nebo třeba sušenými datlemi bez pecek.
    Pokud směs přisladit nechcete, tento krok vynechte.
  6. Mixujte 30 sek./rychlost 10, nebo dohladka.
  7. Pokud ovoce obsahovalo drobná semínka (typicky např. jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz...), přeceďte ji.
  8. Následuje sušení směsi.
    Sušit můžete buď v troubě, nebo v sušičce na ovoce. Oba postupy jsou v následujících krocích...
  9. Sušení v troubě:
    Troubu předehřejte na 90 °C v programu horkovzduch.
    Připravte si několik plechů (ideálně abyste zaplnili troubu, čímž efektivně využijete spotřebovanou energii trouby) a vyložte je pečicím papírem (možná budete potřebovat více dávek směsi). Na každý vyložený plech nalijte ovocnou směs a rovnoměrně ji rozetřete do výšky cca 5 mm. Pečte při pootevřené troubě cca 10 minut, poté teplotu snižte na 50-60 °C a pečte (rovněž horkovzduch a pootevřená dvířka) zhruba 5-7 hodin (v polovině času plechy otočte a prohoďte horní se spodními).
    Průběžně dělejte test: Správně vysušené ovocné kůže se nelepí a jsou měkké (nelámou se, půjde je tedy srolovat).
  10. Sušení v sušičce na ovoce:

    Pro sušení v sušičce je třeba mít do sušičky plata plná (bez síta), nebo si podle jednotlivých plat vystřihněte pláty pečicího papíru.


    Před rozetřením pyré plata slabě potřete olejem, aby se schnoucí kůže k platu nepřilepila. Ovocnou směs rozetřete na plata ve vrstvě asi 5 mm.
    Sušičku zapněte na 40-45 °C a kůže sušte asi 9-10 hodin. V polovině času plata přehoďte (spodní nahoru a vrchní dolů).


    Průběžně dělejte test: Správně vysušené ovocné kůže se nelepí a jsou měkké (nelámou se, půjde je tedy srolovat).
  11. Usušené kůže z podkladu opatrně sloupněte a pokrájejte na pruhy. Ty pak můžete svinout do ruliček, a je-li třeba, převázat je provázkem.
  12. Svitky ovocných kůži skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladnu a temnu, případně je zavakuujte.

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 7 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 7
  • Appliance TM 6 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 6
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

  • Appliance TM 31 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 21

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Ovocné kůže

Vytisknout:

Komentáře

  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: