Nejlepší letní koláče


Jestli k létu něco patří, pak to je rozhodně ovoce. Sladké, šťavnaté, plné slunce a chuti. Nejlépe chutná jen tak, utržené ze stromu nebo keříku. Jahody, borůvky, meruňky, broskve, třešně…užijte si plody léta na maximum: v koláčích, buchtách a bublaninách. Přinášíme přehled nejčastějších druhů těst, se kterými se můžete při pečení setkat. Víte, jaký je rozdíl mezi křehkým a lineckým těstem? Nebo že třené těsto je nejlepší druhý den? Více detailů a informací se dozvíte níže. Příjemné čtení...

Kynuté těsto

Prázdniny u babičky, to jsou nadýchané 'buchty', jaké si nosil Honza v ranečku do světa. Brání vám strach z kynutého oživit tuto milou vzpomínku? Nebojte se, 'Thermomix®' všechnu práci odvede za vás. Zadělá kvásek, uhněte těsto a nechá ho vykynout do takových rozměrů, že ho nezastaví ani legendární „hrnečku dost“. Právě tyto fáze přípravy bývají největším strašákem a kamenem úrazu. A co pak s hotovým těstem? Začít můžete buchtami plněnými 'tvarohem', 'povidly' nebo třeba 'mákem'. V létě se pak vyloženě nabízí nadýchaný bochánek těsta rozválet a ozdobit letním ovocem. Křupavost si pojistěte drobenkou, a máslem nešetřete. Hezky se vsákne to těsta bude to…no prostě k sežrání.

Trochu jiné buchty, to jsou roztomilé 'koláčky' s tvarohem a ovocem.

Třené těsto

Když se řekne „třené těsto“, jako první se člověku asi vybaví 'bábovka'. Na první pohled je možná hutné a těžké, ale ve skutečnosti vás ohromí jemnou a lehkou chutí (rozhodně to není žádná dusivka). Nejlepší je druhý den, kdy se všechny chutě hezky spojí do jedinečného chuťového zážitku. To těsta urychlená kypřícím práškem nedovedou, protože ihned po upečení začnou stárnout a už se nikdy nedostanou do lepší kondice. Samotné těsto totiž zvedá pouze perfektně vyšlehaný sníh z bílků a utřené máslo s cukrem. Tedy nic, co by 'Thermomix®' nezvládl. Uplatnění najde napříč moučníkovým nebem: od již zmíněné 'bábovky', 'velikonočního beránka', 'dortů' a letních 'koláčů'.

Milovníci a závisláci na čokoládě pozor: tento 'moučník' prostě musíte ochutnat!

Křehké a linecké těsto

Zvládne ho i naprostý začátečník. Jednoduše smícháte mouku, vodu, 'máslo' a je vymalováno (respektive zaděláno). Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte ho chvíli odpočinou v lednici. Když na něj pro dnešek zapomenete, vůbec nic se nestane. Dokonce se nic nestane ani zítra. Bude připraveno, až budete připraveni vy. Těsto se hodí jako základ nejen na slané 'koláče' (quiche), ale i ty 'sladké', s ovocem. Pozor, nepleťte si ho s těstem 'lineckým': do něj patří ještě vajíčko a cukr. Znáte ho jistě z vánočního 'cukroví' a slavného 'koláče' s 'džemem' či ovocem. Předpečený korpus je křupavý, protože se tolik nepromáčí vlivem náplně. Za nás vyhrává geniální 'dezert' s lehce nakyslým citrónem.

Máte radši klasiku? V tom případě si upečte tuhle 'dobrotu'. A nezapomeňte dozdobit velice módními proužky.

Klasické lité těsto

A v neposlední řadě tu jsou ony vděčná těsta na klasické buchty. Nikoli 'honzovky', ale ty, na které stačí smíchat mouku, vejce, máslo, cukr a kypřící prášek a je hotovo. Pak už stačí přidat ovoce, drobenku a expresní 'moučník' je kávě je na stole dřív, než byste řekli 'Thermomix®'. Krásné je, že pokaždé bude jiná. Zkuste nahradit část bílé mouky 'celozrnnou' nebo např. 'mletými ořechy'. 'Thermomix®' namele jak 'zrna', tak ořechy na požadovaný stupeň jemnosti. Máslo použijte 'domácí' nebo exotické 'kokosové''buchta' hned dostane jiný šmrnc. Kdo se nebojí cukru, použije ten s 'vanilkou' – příjemně voní a chutná…prostě líp. Výběr ovoce pak už je čistě ve vaší režii.

Symbol léto, to je 'bublanina', už jste ji letos upekli? Ne, tak šup, šup...