Tipy na jedlé dárky pro každého


Nestíháte shánět vánoční dárky? Nebo prostě jen nemáte rádi přelidněné obchody? Připravte pro své přátele a rodinu dárky, které jsou nejen krásné, nápadité, potěší, ale také doslova „k sežrání“. Jedlé dárky nabízí nepřebernou paletu variací. Co do výběru ingrediencí, tak do možností balení: od skleniček přes papírové krabičky až po sáčky ozdobené jedlovou větvičkou. Připravili jsme pro vás jednoduchý seznam těch, které se osvědčili našim zákazníkům i nám.

Pro mlsaly

Vánoce bez cukroví si asi nedovede představit nikdo. Proto se může zdát, že darovat cokoli s čokoládou nemá smysl. Chyba lávky! Podle našeho mini průzkumu jsme zjistili, že chuť na čokoládu nezmizí ani po míse snědených vanilkových rohlíčků nebo lineckého. Darujte kuličky inspirované panem Mozartem, šťavnaté kokosové, vonící exotikou nebo jemné francouzské. Skvělý nápad, jak potěšit ty, kteří nejen mlsají, ale také pečou představují „předpřipravené“ směsi na nejrůznější sušenky, extra cookiesky, nadýchané muffinky, klasické bábovky a podobně. Do sklenice navrstvěte suché ingredience, k víčku přidejte papírek s receptem a dodatkem, že obsah dárku stačí smíchat s „mokrými“ surovinami. Kdo chce, přidá i vykrajovátka nebo malé formičky. Výborně funguje i sladká pomazánka s čokoládou a oříšky. Na domácí vánočce nebo rohlíku chutná fenomenálně.

Pro sportovce

Máte kolem sebe nadšence do zdravého životního stylu? Pak máme tipy i pro. Překvapte je pečlivě osobně namíchaným müesli nebo granolou. Ve fantazii se meze nekladou: pohrajte si s různými druhy vloček (např. bezlepkové pohankové, křupavé ječné nebo amarantové), ořechů, semínek, sušeného ovoce a dalších složek. Darovat můžete i zdravější verzí oblíbené čokoládové pomazánky. Sportovci ocení domácí ovesné tyčinky nebo pytlíčky s kořeněnými oříšky.

Pro masožrouty

A pak tu máme masomilce. Ani ti neodejdou s prázdnou. Paštiky z Thermomixu jsou hotové raz dva a nedají skoro žádnou práci. Vyřádit se můžete jak s druhy masa (zkuste slavnostnější telecí nebo jehněčí) tak s ořechy (takové zelenkavé pistácie nebo hutnější makadamové jsou špičkové) nebo alkoholem (kapka brandy nebo whiskey nikomu neuškodí). Jako doplněk přidejte pytlík se slanými krekry, které se budou s masovou dobrotou hezky doplňovat.

Pro maminku a babičku

Babičce nebo mamince uděláte radost praktickými jedlými dárky, které posléze ocení i zbytek rodiny. dochucovací pasta bez přidaných konzervantů a éček doladí každý pokrm od polévky přes omáčky až po pomazánky. Nebo vanilkový cukr s opravdovým luskem. Věřte, že rozdíl oproti tomu kupovanému poznáte okamžitě. Jeho chuť a vůně jsou mnohem intenzivnější.

Pro pány

Ano, likéry patří asi k nejznámějším jedlým dárkům. Klasika patří vaječňáku s opravdovými žloutky. Když si ohlídáte domácí chov slepic, právě barva žloutků zajistí likéru neuvěřitelně zlatou barvu. Oblíbené jsou také karamelové a čokoládové verze, která překvapí příjemnými podtóny skořice. Na linku drinku z irska hraje Bayiles sonáta na první dobrou. Pánům připravte verzi s whiskey. Jistě v jejich očích stoupnete. A pro opravdové gurmáty tu máme likér z koňaku a černého piva. Tak co, máte vybráno?

Na poslední chvíli

Je večer před Štědrým dnem a vy stále nic nemáte? Pokud jste byli v létě pilní a zavařili jste si ovocnou nadílku do sklenice, vyrazte do spíže. Sklenice s marmeládami, různými džemy a kompoty už stačí jen převázat hezkou látkou a stuhou a máte dárek, který potěší a je od srdce máte připravený. Podobně využijte i sušené houby nebo směs bylinek na čaj.