Nejlepší perníčky v okolí


Perníky a perníčky. K Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako vanilka, skořice, sníh a nazdobený stromeček. Při jejich přípravě se vyplatí začít o něco dříve než s dalšími druhy cukroví. Potřebují totiž čas na změknuté a rozležení. Jak by ne! Však jsou plné medu a koření. V dnešním článku se dozvíte něco málo o jejich historii a také tipy, díky kterým se vždy povedou.

Na perník s kladivem

První záznamy o pernících najdeme již z roku 992, a to ze starověkého Říma, kde byly ve starých nádobách objeveny stopy koláčů s medem. V našich končinách pak nejstarší záznamy nalezneme z roku 1324. Čeští perníkáři měli vzor v těch norimberských, kteří do těsta používali drahá koření z ciziny (díky blízkosti přístavů pro ně byla jeho dostupnost mnohem snazší) a také nádherné formy hodny uměleckým dílům. Jenže jak se říká, „zlaté české ručičky“, se jen tak nedaly, a tak v místních recepturách zvýšili podíl medu, bylin, zázvoru a pepře. Ano, správně, pepře!

Původní receptura perníku totiž obsahovala med, mouku a pepř. Právě ten dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Také v němčině se pro perník užívalo synonymum „pepřový koláč“.

Práce s perníkem bývala namáhavá a vyžadovala fyzicky zdatné muže. Některá těsta byla tak tvrdá, že se dělila sekerou a perníkáři na podzim najímali zedníky, kteří hmotu tvrdou jak kámen, tak dlouho zpracovávali svými nástroji, až byla vláčná.

Původní účel cukroví nebylo mlsání, ale sloužilo k ochraně domu, rodiny a zvířat před temnými silami. Pohané věšeli vánoční cukroví na různá místa na stavení, do chlévů a na ovocné stromy, aby se rodině a zvířectvu dařilo a úroda byla hojná.

Kdy začít

Tradiční cukroví, ve kterém použijete med potřebuje asi čtyři týdny, aby se rozleželo a změklo. Vychází to hezky před první adventní nedělí. První várku perníčků a plátů na medovníkové řezy (pozor, krémem plnit až těsně před Štědrým dnem) můžete, pro klid duše, začít péci ještě před Železnou nedělí. Nejen, že naplníte váš domov neodolatelnou vůní koření s předzvěstí nastávajících Vánoc, ale perníčky se dají použít také jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba pověsit na stromeček. Navíc při jejich zdobení zažijete se svými ratolestmi spoustu zábavy.

Koření

Receptů na perníčků existuje nespočet. Stejně jako na ten jediný a nejlepší bramborový salát. Každá rodina má ten svůj, který považuje za ten nejvíc nejlepší na světě. Základ v podobě mouky, medu, cukru, vajíčka a mléka zůstává stejný pro všechny. V čem se ale můžete vyřádit je koření. Skvělá je skořice pro svou zemitou vůni, badyán ve tvaru hvězdičky decentně zvýrazní celkovou chuť (a pomáhá při revmatismu), anýz zahraje na exotickou linku (ulevuje od nadýmání a kašle), nasládlá chuť hřebíčku přejde do příjemně hořké (takže pozor na jeho množství), nové koření, které hezky podtrhne výsledný efekt či kardamom s příjemnou aromatickou vůni s nádechem kořenitě citrónovým (navíc pomáhá při pálení žáhy). A nezapomeňte ani na trochu citronové kůry.

Koření na perníčky namelte vždy až těsně před pečením. Uchová si tak svou krásnou a výraznou vůni. Ideálně ve fázi samotné přípravy v stopy Thermomixu, který vám s náročným zaděláním těsta pomůže. Pokud se Vám těsto při zpracování drobí, přidejte bílek nebo vejce. Pokud naopak lepí, dodejte trochu mouky.

O pozornosti při výběru medu asi mluvit nemusíme. Nejlepší je od známého včelaře, kde je zaručena kvalita a složení. Pokud žádného takového ve svém okolí nemáte, buďte v obchodě velmi pečliví a čtěte etikety. Mnohdy jde jen o cukrový roztok. Medy dobré kvality seženete v malých prodejnách zdravé výživy nebo bio koutku každého supermarketu.

Pečeme

Pokud chcete perníčky využít nejen jako cukroví, ale také jimi ozdobit třeba vánoční stromeček, udělejte ještě před pečením do těsta dírku, kterou pak provléknete háček nebo nitku pro jejich zavěšení.

Perníčky pečte na plechu vyloženém papírem nebo pomaštěný máslem. Obě verze mají svá pro a proti. Papír na pečení má tu nevýhodu, že může perníčky nazvedávat a tím tvar perníčků deformovat, plech s máslem je zase obtížnější po pečení umýt. Oproti papíru ale perníčky na vymazaném plechu hezky leží a nenadzvedávají se. Můžete zkusit obě varianty zkombinovat: plech máslem vymazat v rozích a papír na něj přilepit. Perníčky pečte na 175 °C dozlatova a poté je nechte vychladnout.

Po upečení měly by měly mít zlatohnědou barvu. Aby byly lesklé, potřete je ještě za tepla celým, rozšlehaným vajíčkem. Pokud chcete, aby byly ještě lesklejší, celý postup zopakujte. V případě, že budete perníčky ještě dále zdobit, nepotírejte je vůbec.

Chcete, aby vaše perníčky byly dočervena? Do vajíčka, kterým budete čerstvě upečené perníčky potírat, rozšlehejte červené potravinářské barvivo. Stejně tak se dá v případě potřeby obarvit potravinovým barvivem také bílková poleva.

Zdobíme

Před zdobením nechte perníčky zchladnout, nejlépe tři dny, ale není to pravidlo. Jen si ohlídejte, aby byly opravdu studené. Na ještě teplých kouscích by vám mohla popraskat poleva.

Klasicky se zdobí Thermomixu. Aby byla poleva hladká a nenapěněná přidejte trochu citronové šťávy. Chcete-li poznat, zda je poleva na zdobení dostatečně hustá, řízněte do ní nožem: měla by za ní zůstat rýha.

Zdobit můžete klasickými mikrotenovými sáčky nebo pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnete malou špičku na rohu. Můžete použít i kornouty, které vytvoříte z pečicího papíru nebo cukrářské sáčky s tenkým kovovým nástavcem. Sáček s polevou držte v jedné ruce, druhou rukou tento sáček stabilizujte. Díky tomu se vám druhá ruka nebude tolik klepat a vybočovat ze směru. Špičkou sáčku pak zdobte. Aby se vám podařily rovné linky, zdobnou linku na perníček spíše pokládejte, nekreslete.

Pro efektivnější zdobení přidejte do polevy kapku potravinářského barviva.

Jak na měkké perníčky

Oproti např. lineckému nebo ořechovému cukroví, které můžete skladovat i obyčejných papírových krabicích, si perníčky žádají silnější kalibr. Ideální jsou keramické nebo plechové nádoby. Naše kolegyně Maruška je ještě před uložením lehce postříká vodou neb rumem a následně překryje alobalem. Ale ani kartonové krabice nejsou špatnou volnou. Jednotlivé vrstvy vždy proložte alobalem, aby se k perníčky k sobě nepřilepily. Obzvlášť, pokud je již máte ozdobené polevou.

Proces měknutí ještě podpoříte, pokud k nim přidáte jablko nebo krajíc chleba, které pravidelně kontrolujte, aby nezplesnivěly. Naše babičky na tuto metodu přísahaly.

S krabicí nebo nádobou poté zamiřte na nejchladnější místo domova. Nejlepší je balkon nebo vstupní chodba.

Nevydržíte čekat až do Vánoc? Upečte si perníčkové variace v podobě vláčných buchet a nadýchaných koláčů.

A ještě jedena perlička na závěr: čekali byste použití perníku zrovna do této omáčky? Věřte nám, dodá šmrnc a neuvěřitelnou vůni.