Pro lepší náladu a kila dole


První měsíc v roce nemá moc lidí v oblibě. Nese se totiž v duchu novoročních předsevzetí. Nejčastěji to je „zhubnu“ nebo „budu jíst zdravě“. Není ale důležitější mít ze života radost? Pak už shazování kilogramů nebo příprava brokolice na páře nebude takové neštěstí, ale něco, vás obohatí nejen na těle, ale i na duši. Věděli jste totiž, že existují potraviny, které pomáhají zlepšit náladu? A čokoláda mezi nimi není.

Banán

Milují je především děti a ti, kteří jsou po operaci zubů. Měkká a sladká dužina banánů je plní draslíku a magnézia, minerálů navozující klid a pohodu. Jako bonus pomáhají v boji proti vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Ve Velké Británii dokonce seženete v lékárnách banánový extrakt, který ulevuje při zažívacích potížích typu pálení žáhy. A jak s nimi naložit v kuchyni? Nejcennější jsou v syrovém stavu, jako chutná svačinka plná energie. Pro svou přirozenou sladkost si vyloženě říká o zpracování jako dezert na milion způsobů. Američané přísahají na šťavnatý koláč banana bread, v našich podmínkách jej nejvíce připomíná 'tento' koláč. U nás exotické ovoce proslavil 'krtkův dort' se šlehačkou. Ti, kdo si hlídají linii, ale chtějí zdravě zhřešit jistě ocení 'pudink' bez cukru, z 'čerstvého' ovoce, lahodný 'shake' plný vitamínů či dietní 'zmrzlinu' jen ze dvou ingrediencí. Tip na závěr: banány nepatří do lednice, při teplotách pod 10 °C zčernají a ztratí chuť i aroma. A to by byla škoda.

Náš lednový tip jsou 'tito' voňaví krasavci z plechu.

Drobné bobule

Jahody, brusinky, borůvky, maliny, rybíz a kiwi (botanicky také bobulovina) nepřinášejí dobrou náladu a bdělost jen díky vynikající chuti, ale také aktivně bojují proti projevům stárnutí. Hotový elixír mládí z přírody, že? Brusinky jsou ceněné pro své pozitivní účinky na močové cesty a ledviny. Vzpomeňte si na to, až budete dělat 'expresní svíčkovou' z Thermomixu®. 'maliny' obsahují látky zvyšující hustotu vlasů a udržující pružnější pleť. Jejich zrníčka jsou pak významné afrodiziakum, takže do šampaňského se nemusejí dávat jen jahody. Ty zase předchází srdečním onemocněním. O důvod víc, umixovat si 'tento' drink. Je to zkrátka srdeční záležitost. Borůvky dokonce patří mezi tzv. superpotraviny, a pomáhají oddalovat ztrátu paměti – studentům je proto doporučujeme zobat o zkouškovém období. Nebo vylovte z mrazáku pytlík s letní lesní nadílku a připravte jim 'knedlíky' jako obláček. Z Varoma systému, pochopitelně.

A když to všechno spojíte dohromady, může vzniknout třeba 'takováto' laskomina.

Chilli a zázvor

Pálivá paprička stimuluje v organismu produkci hormonů štěstí, které nás příjemně naladí i do pošmourného počasí. Jejich přítomnost v jídle pomáhá zrychlovat metabolismus, proto jich do 'chilli con carne' přidejte klidně dvojnásobnou dávku. Teplo, které vás poté zaplaví vyžaduje od těla energii a tím podporuje spalování kalorií. A to i 20 minut poté, co jste si dali ostré jídlo s papričkami. Zajímavé, že? Podobně to je i se zázvorem. Jeho éterické oleje nás skvěle uvolní nejen po náročném dni v práci. Kromě toho udržuje silné srdce a cévy, uklidňuje rozbouřený žaludek a zmírňuje projevy nepříjemné migrény. Nejlepší je čerstvě nastrouhaný v energetickém 'nápoji', svou nezastupitelnou roli má v 'asijské', kuchyni, osvěží mdlé 'saláty', příjemně nakopne v obyčejné 'omáčce' a překvapí i na sladko.

Jako třeba 'moučník' z jednoho věně zeleného ostrova.

Oves

Díky stopovým prvkům selenu a železu a cenným sacharidům nás oves příjemně povzbudí. Najdete ho v jídelníčku aktivních sportovců i těch, těžce pracujících i hubnoucích. Miska 'ovesné kaše' nasytí, ale nezaplácne žaludek. Bylo dokonce zjištěno, že velká miska ovesné kaše denně snižuje hladinu cholesterolu až o 15 %. Stále váháte, proč si namlít (vločky)? Také příznivě ovlivňuje vycukané nervy, vysoký cukr v krvi a naše pleť ho vyloženě zbožňuje. Udržuje ji pružnou a pevnou. Kromě již zmíněné kaše si na ovsu pochutnáte i jinak. Záleží, jak moc jej v Thermomixu® pomelete. Hrubší kousky najdou uplatnění např. ve zdravé (a přesto chutné a šťavnaté) 'buchtě' nebo čokoládovo čokoládové 'bábovce'. Jemnější verzi pak využijete namísto strouhanky z pečiva na zahuštění 'polévek', omáček nebo 'karbanátků'. A v neposlední řadě tu je opět to 'neuvěřitelné' domácí pečivo.

Když už máme ten leden, měsíc předsevzetí, pak určitě vyzkoušejte takové 'jednohubky', které ocení i vegetariánská návštěva.

V novém roce jen to dobré.