Díky Bohu za máslo!


Máslo. Kouzelná ingredience, která dokáže vykouzlit ze sražené omáčky manu nebeskou a z obyčejného chleba s medem vzpomínku na dětství. Přísahají na něj mistři cukráři i ostřílení šéfkuchaři. Dokonce ho vzali na milost i výživový poradci. Zjistilo se totiž, že v něm obsažené nasycené pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který snižuje riziko nemocí srdce. Stále hledáte důvod, proč si k snídani namazat krajíc chleba s řádně tlustou vrstvou másla?

Historie

Máslo znali naši předci již před více než dvěma tisíci lety. Pravda, z počátku ho využívali převážně v kosmetice a léčitelství, a to jako přísada do různých mastí. Jeho konzumace byla spíše otázkou pozdějších let, kdy se máslo vysoce cenilo i jako potravina, která byla dostupná převážně bohatším vrstvám. Mléko na jeho výrobu nechávaly hospodyňky záměrně zkysnout, máslo pak prý mělo lepší chuť a déle vydrželo. Smetanu, která se usadila na vrchu, sbíraly sběračkou a následně stloukaly. Nejčastěji v dřevěné máselnici. 'Máslo' bylo hotové zhruba za hodinu stloukání. Kdyby tak znali 'Thermomix®', že? Následovalo „praní“ ve studené vodě, tvarování másla a nakonec samotné balení.

Nemáte chuť na „obyčejný“ chleba? V tom případě ochutnejte 'tenhle' voňavý a křupavý kousek.

Výroba

Dnes je výroba podstatě jednodušší. A zvládnou ho i naprostí kuchařští amatéři. V podstatě jde o to přešlehat smetanu. Čím tučnější bude, tím plnou chuť bude máslo mít. V momentě, kdy našleháme 'šlehačku' ideální konzistence na pohár pokračujte v práci. Šlehačka se srazí a oddělí se pevná složka od tekutiny. Tu nevylévejte, jde o syrovátku, tedy nápoj plný vitamínů a minerálů. Zbylou hmotu je poté nutné ždímat ve studené vodě (ideálně v sítku nebo plátýnku) dokud nepoteče čistá voda. Poté máslo zabalte do potravinové fólie, pečicího papíru nebo krabičky. Ušetřete si práci a svěřte tuto práci 'Thermomixu®'. Hotovo bude mít za 5 minut a vy mezitím můžete nakrájet 'pečivo', doladit 'krém' na dort, vyndat z lednice ingredience na 'holandskou omáčku' nebo jen tak odpočívat.

...nebo se pustíte do pečení neodolatelného sezónního 'moučníku'.

Využití

Když se ptali známých šéfkuchařů, kterou ingredienci považují za svou tajnou nebo klíčovou, jednoznačně se shodli, že to je máslo. Neobejde se bez něj řada omáček. Třeba 'Mornay', která je báječná k zapékání (božská je s 'žampiony'). Nebo 'Bernais', což je vlastně obdoba své slavnější 'holandské' sestry. Výborně podtrhnou pečená 'masa' a 'zeleninu'. Ostatně už jeden plátek másla na závěr vaření zjemní a zahustí každou 'omáčku', to nám věřte. Milují ho i cukráři. Je nenahraditelný v klasických sladkých 'krémech'(využijete u 'větrníků' a 'dortů') i v těstech na 'koláče' (i ty 'slané'), 'buchty', 'řezy', 'cookies', 'brownies' a další 'moučníky' všech barev a velikostí. O geniálnosti čerstvého 'čerstvého chleba' s máslem snad ani mluvit nemusíme…

A kam s ním ještě? Tuto otázku řešil už Neruda, my se přimlouváme za obyčejnou 'bramborovou kaši'. S 'řízkem' a kyselou okurkou snad není většího blaha na světě.

Alternativy

A pak tu máme, řekněme, máslové alternativy. Margarín není špatný, jen zkrátka neumí pokrmu předat tak intenzivní chuť jako máslo. Blížící se grilovací sezóna si vyloženě žádá ochucená másla a omáčky k masům. Stačí do základní hmoty přidat tu kousek 'avokáda', támhle zbytek 'lososa' nebo lžička 'hořčice', 'sardelek' či hrst 'bylinek'. Výborně si rozumí s kouskem opečeného 'pečiva', na grilovaných masech a rybách. V Čechách ještě máme rádi lehčí 'pomazánkové máslo', které se svou nadýchanou strukturou hodí (jak už název napovídá) do 'pomazánek', 'dipů' a překvapivě i 'moučníků'. Milovníci snídaňových kaší jistě znají 'ořechová másla', která se dají připravit opravdu ze všech druhů. 'Thermomix®' umixuje všechny druhy. Záleží na preferencích, zda máte radši jemnou strukturu nebo křupnutí arašídu či mandle v každém soustu.

Neuvěřitelně lahodnou bombu na polité všech druhů zmrzlin, pohárů nebo jen tak chuť potom představuje tento 'legendární likér'.