Klenot na vašem stole


Každá správná maminka dávala svému synovi na cestu do světa buchty. S tvarohem a hrozinkami. Na svatbách se od pradávna pekly malinkaté koláčky. Jako poděkování hostům, a našly jste je i ve sladké výslužce. Dnes tvaroh frčí zejména mezi fitness maniaky. Co je na něj tak zvláštního?

Od pyramid ke Karlu IV.

Tvaroh měl své příznivce od nepaměti. Turci mu přišli na chuť už 8 000 let před naším letopočtem, podobně jako Egypťané. Archeologové v Polsku dokonce nalezli děrované hrnce, ve kterých se v raném novověku (po objevení Ameriky) připravovaly sýry, a to včetně 'tvarohu'. Kdyby tak už tehdy znali 'Thermomix®', značně by si ulehčili práci. V našich končinách byla ve středověku nesmírně populární tzv. syrná 'kaše'. Šlo v podstatě o jakýsi 'dezert' z tvarohu, obilné krupice, másla a vody. Všechno se společně uvařilo do konzistence podobné 'pudinku'. Na závěr se dosladilo medem a sušenými jablky. Mimochodem: tahle delikatesa nechyběla ani na svatební hostině maminky Karla IV., královny Elišky Přemyslovny.

Vyzkoušejte její moderní obdobu, kterou milují především děti. Něco nám říká, že ani jako dospělí nepohrdnete poctivou 'krupicovou kaší' s bohatou vrstvou kakaa a másla.

Je to snadné

Vyrobit tvaroh v domácích podmínkách není nic složitého. Stačí vám k tomu jen plnotučné mléko, které necháte zkysnout. Stačí ho nechat přes noc na kuchyňské lince. Pro urychlení celé akce ho trošku zahřejte, asi na 50°C, maximálně na 60°. Čím více ho totiž zahřejete, tím bude tvaroh sušší. Během srážení občas směs promíchejte. V tom vám bude skvělým asistentem 'Thermomix®', který ohlídá jak teplotu, jak míchání. Jakmile se hrudky oddělí od vody (syrovátky), přendejte vzniklou hmotu do plátýnka a důkladně jej vyždímejte. Zbylou syrovátku využijete do koupele, při pečení ('třená', 'šlehaná' i 'kynutá' těsta jsou díky ní vláčná a 'pečivo' křupavé), smetanové 'omáčky' a 'polévky' se nesrazí nebo jako výživnou pleťovou masku.

Během zkrášlovací procedury si můžete pochutnat třeba na 'tvarohovém pokušení s čokoládou'.

Superhrdina

Dnes je tvaroh vnímán jako superpotravina. Obsahuje totiž vysoký podíl kvalitních bílkovin. V tvrdém tvarohu je jich dokonce víc, než v některém 'mase'. Kromě toho je výborným zdrojem vápníku, který je důležitý pro pevné a zdravé kosti, zejména v době dospívání. V pozdějším věku zabraňuje vzniku osteoporózy, tedy řídnutí kostí. Dietáři milují 'tvaroh' pro jeho nízkou kalorickou hodnotu a vysoký sytící efekt. Po takové lehké 'svačince' vám jen tak nevyhládne. Fitness nadšencům zase pomáhá při budování a následné ochraně svalové hmoty. Kromě vápníků v tvarohu najdete také hořčík (ulevuje od křečí a stresu), draslík a zinek (pro krásné vlasy a nehty) či kyselinu listovou a betakaroten (pro zdravé oči a pleť).

Rychlá večeře plná zdraví, která zasytí? Jednoduché, a přesto geniální 'brambory na loupačku' zbožňovaly už naše babičky.

Rafinované chutě

Tvaroh je neuvěřitelně všestranný. A tak si můžeme pochutnat na tradičních 'českých buchtách' „honzovkách“, 'koláčů' a 'koláčků' (nejen těch 'svatebních'), polském 'tvarožníku', německé vánoční 'štole' nebo americkém 'cheesecaku'. Tvaroh upotřebíte i v lehkých dortových 'krémech', domácím 'pomazánkovém másle', zdravém salátovém 'dresinku' nebo v 'pomazánkách' všech druhů a barev. Těstům dodává vláčnost a šťavnatost. Proto tak milujeme 'tvarohové knedlíky' a 'noky' s ovocem, 'štrůdly' a 'záviny' nebo 'bábovky' a dokonce i 'slané pochoutky'. Děti potěšíte sladkým 'pribináčkem', 'thermixem', krémem 've skleničce', tvarohovou 'zmrzlinou' nebo 'nepečenými dobrotami'. Dospělí ocení smyslnou rafinovanost 'dortu latté' a nesmíme zapomenout ani na legendární 'deku' a 'Míša řez'.

A která tvarohová dobrota vítězí u nás? Variace na jednu kupovanou 'kakaovou pochoutku' lehkou jako pírko.