Pečte na vejce, jde to i bez nich


Není asi většího symbolu Velikonoc nežli vajíčko. Jenže co dělat, když jej (např. kvůli alergii) nemůžete nebo nechcete (z morálních veganských) důvodů jíst? Život jde dál. Jenže si představte situaci, kdy jste uprostřed přípravy sváteční bábovky, když v tom….ano! Zjistíte, že vám došla vejce. Co teď? Upéct raději kus masa? Zůstaňte v klidu. Poradíme vám, jak z této situace vybruslit jako opravdový (thermomixový) král či královna kuchyně.

Psy…. co?

Ale kdepak, žádní psi, ale psyllium. Jde o rozpustnou vlákninu semen jitrocele indického. Má jednu zázračnou schopnost: po smíchání s vodou (nebo vlastně s jakoukoli tekutinou) dokáže zvětšit svůj objem až čtyřicetkrát. Vzniklý gel se chová podobně jako vejce. Kromě toho udržuje správnou hladinu cholesterolu, čistí organismus a má vysoký sytící účinek. Jedna lžička psyllia zastoupí jedno celé vajíčko.

Toho lze využít např. při pečení extra vypečených 'houstiček'.

Nejen oblečení

Jedno vajíčko nahradíte 4 lžičkami lněného semínka smíchaného s dvěma lžícemi studené vody. Tady ale pozor: tělo si ze semínka vezme to cenné pouze v případě, že jej rozemelete. V 'Thermomixu' to je otázka pěti vteřin. Slupka pak uvolní např. omega3 nasycené mastné kyseliny, které vyloženě prospívají našemu srdci, kloubům, ale i celé nervové soustavě. Prostě balzám pro duši i tělo.

Ohromte každou návštěvu domácími 'krekry'. Jsou skvělým doplňkem k avokádovému 'dipu', ale stejně dobře chutnají i jen tak.

Malé, ale silné

Nemusíte být zrovna vyznavači zdravého stravování, abyste o nich slyšeli. Droboučká černá semínka šalvěje hispánské si podmanila svět (zejména v 'dezertech'). Chia semínka do sebe během krátké chvíle vsáknou vodu a (podobně jako psyllium) zvětší svůj objem až o desetinásobek. Tím zpomalí trávení a přijatá energie se uvolní postupně. To znamená, že nasytí na poměrně dlouhou dobu. Dokonce mají vliv na zlepšování paměti. Proto si zapište: jedna čajová lžička chia semínek smíchaných s vodou vydá za jeden vaječný bílek.

Nelimitujte použití chia semínek jen do sladkých pokrmů. Pojďte do 'těchto' křupavých placek. Budete nadšeni stejně jako my.

Rozmačkané nadělení

Už se vám někdy stalo, že jste místo banánu přinesli v tašce spíše kaši ve slupce? Využijte toho v kuchyni! Už polovina rozmačkaného banánu (OK, příště jej raději rozmixujte v 'Thermomixu') nahradí jedno celé vejce, včetně žloutku. Takto připravený ho využijete zejména ve sladké kuchyni: je vyloženě výborný v 'řezech', 'buchtách', muffinkách' a 'dortech'. Dodá jim na vláčnosti a vůni. A co teprve legendární 'banánový chlebíček'. To je lahodná kapitola sama o sobě.

Následující tip není z naší hlavy, ale natolik nás ohromil, že jej posíláme dále. Vyměňte vejce v 'tomto' receptu a jednou provždy si vysloužíte medaili za nejlepší snídani na světě. Přísaháme.

Zdravé zastoupení

Dětská přesnídávka nebo nastrouhané ovoce a zelenina směle nahradí jedno vejce. Držte se pravidla, že čtvrt hrnku této „náhražky“ vydá za kompletní vejce. Díky přirozenému obsahu vody jsou takto připravená jídla příjemně šťavnatá. Jen si vzpomeňte na cuketové 'buchty', zelné 'placky', babičkovské 'řepáky', mrkvový 'koláč' nebo 'brownies' z červené řepy. 'Přesnídávku' pak použijete do sladkých pokrmů, stejně jako např. jablečný 'džus'.

Zcela jinou úroveň objevíte v dětsky snadných, přirozeně bezlepkových a bezvaječných zeleninových 'lívanečcích'. Podávejte je s uvařenými brambory obalenými máslem, pažitkou a kopečkem zakysané smetany.

Štěstí z oříšku

Patříte-li do tábora milovníků 'burákového másla', jásejte dvojnásob. Díky hutné konzistenci a vysokému obsahu „hodných“ tuků si vyloženě říká o použití při pečení dezertů. Vyhněte se kupovaným máslům a raději si doma v 'Thermomixu' připravte vlastní. Je totiž více než důležité, aby v něm bylo co největší množství oříšků, a to v obchodech málokdy naleznete. Tip pro vás: stačí rozmixovat malíček (klidně slaných) arašídů do požadované hladkosti a máte hotovo. Tři čajové lžičky jsou jako jedno vajíčko.

A protože tu máme Velikonoce, zkuste si příště na plátek 'mazance' namazat právě domácí burákové máslo. Víme, zní to bláznivě, ale chutná božsky.

Několik babských rad, čím nahradit vejce:

Kypřicí prášek do pečiva

Ano, vejce můžete nahradit i práškem do pečiva. Pokud pečete něco sladkého, pak smíchejte jeden balíček s půl lžící vody a půl lžící rostlinného oleje.

Když připravujete slané jídlo, přidejte do těsta jeden balíček kypřicího prášku a smíchejte ho s jednou lžící octa. Tím nahradíte jedno až dvě vejce.

Droždí

Podobné to je i s droždím. Rozpusťte jeden sáček instantního droždí hrnku do čtvrtiny naplněným vlažnou vodou. Nevýhodou je, že pokrm ponese výrazné drožďové aroma, však víte…

Pudinkový prášek

Chystáte se na 'tvarohovou' náplň (např. do 'koláčů')? Jedno až dvě vejce můžete nahradit vanilkovým 'pudinkovým' práškem.

Bramborový a kukuřičný škrob

Má široké využití v 'asijské kuchyni', zejména při obalování masa, které se poté hezky zatáhne, uchová si chuť i šťávu. Zkuste to jako oni a přidejte je např. do 'bramboráků', 'palačinek', nejen do vánočního 'cukroví' nebo k již zmíněnému obalení 'masa'.

Škrob patří i tam, kde byste jej rozhodně nečekali. 'Mňam'!

Želatina

Kdo by to řekl, že jeden sáček želatiny nahradí až tři vejce. Doporučení na závěr: neexperimentujte příliš s barvami. Přece jenom, kdo by asi toužil ochutnat modrý 'řízek', že?

Závěrečná (bezvaječná) věta bude patřit fenomenální dochucovací 'omáčce', bez které by smažený 'sýr' nebo 'hranolky' chutnaly jako suchý 'chléb' bez 'másla'.