Tipy na nejlepší dárky pod stromečkem


Dárky rozdělujeme na „měkouše“, „tvrďáky“ a pak na ty doslova „k sežrání“. Najít pod stromečkem oblíbenou voňavku, perlové náušnice, elektrické kladivo, svetr se soby nebo náhradní mixovací mísu na Thermomix® je rozhodně milejší než další pár ponožek a křížovky. Když ale rozbalíte láhev s domácím vaječňákem, sklenici nakládaných rajčat nebo pomerančového džemu s vlastnoručně psanou etiketou je to láska na první ochutnání. Přinášíme vám tipy na jedlé dárky, které se stanou hitem letošních Vánoc.

Likéry

Výroba domácího likéru není vůbec složitá. Obsah lahve tvoří zpravidla kvalitní alkoholu (rum, vodka nebo brandy), smetana (tučné mléko) a klíčová ingredience, která je tělem a duší celého likéru (např. vajíčka, nugát 'karamel'. Jediné nebezpečí představuje fakt, že se karamelky mohou připálit a smetana srazit. 'Thermomix' funkce regulovaného ohřevu za vás ohlídá rovnoměrné ohřátí a zaručí perfektní spojení všech chutí v jeden dokonalý celek. Plňte do čistých a sterilizovaných lahví. V lednici vydrží minimálně dva týdny. Klasický 'vaječný likér' můžete nahradit 'karamelovým' z domácího 'Salka', 'čokolády' nebo dokonce z 'černého piva'.

Už jste ochutnali ušlechtilý 'Whiskey cream likér'?

Džemy a marmelády

Darovat kousek léta ve sklenici je o to příjemnější, o co víc venku fouká vítr, sněží a teplota se drží pod nulou. A vůbec nemusí jít o obligátní 'jahodový', 'malinový' nebo 'meruňkový džem'. Pusťte fantazii na špacír a zavařte si to s 'pomeranči', 'banány a kiwi', 'kaki', 'dýní' a nebo s 'ananasem'. Takové kousky v žádném obchodě nekoupíte. O to víc si jich obdarovaný bude cenit. Na přípravu jsou ještě snazší než likéry, obzvlášť, pokud si pomůžete 'Thermomixem'. Vyhrát si můžete i s použitým kořením. Protože jde o vánoční dárek, nebojte se přidat skořici, hřebíček, badyán, kardamom, anýz a hřejivý zázvor.

Potěšte své chuťové buňky něčím nápaditým, jako jsou neuvěřitelná 'hrušková povidla'

Pesta a omáčky

Hodně podobné jako džemy marmelády jsou nejrůznější omáčky, pesta a dipy. Princip je stejný: nasekat, podrtit, pomlít, smíchat, dochutit a šup s tím do skleničky. Vezmete-li si k ruce 'Thermomix', máte hotovo v cukuletu. Hodí se jako příloha k 'masu', 'zelenině' nebo do 'těstovin'. Klasiku představuje 'bazalkové pesto', příjemnou změnu pak reprezentuje to ze 'sušených rajčat' nebo dokonce z osvěžující 'máty'. Pakliže jste byli v létě předvídaví, můžete darovat i sklenici 'domácí omáčky' z vlastní zahrádky. Zelenina vypěstovaná pod sluníčkem chutná úplně jinak, což se odrazí i ve výsledném pokrmu. Pak už stačí jen ohřát rýži a rychlý oběd je na světě.

Najde pod stromečkem někdo z rodiny u vyhlášený 'kečup od Piroha'?

Efektivní sklenice

V neposlední řadě jsou tady i „polotvary“. Pozor, nejde o žádné kupované směsi na 'knedlíky'. Příkladem budiž 'muffiny'. Připravte do mističek jednotlivé sypké suroviny (jako např. 'mouku', 'oříšky', 'strouhanou čokoládu'), a ty postupně sesypejte do připravené sklenice. Vznikne velice efektivní mozaika barevných vrstev. Nezapomeňte na papírek s receptem případně přidejte i papírové košíčky na 'muffinky' nebo formu na 'bábovku'. Obdarovaný pak už jenom přidá tekuté a čerstvé ingredience jako mléko, olej nebo máslo a upeče. Kromě sladkostí můžete takto připravit také „instantní“ polévku (např. 'hrstková polévka' bude ve sklenici plné barevných luštěnin neodolatelná) nebo domácí 'chleba'.

Pravda, domácí paštika sice nepatří mezi tyto "polotvary", ale by setsakra škoda touhle 'dědovou lahůdkou' neudělat radost masomilcům všech věkových skupin. Konec konců, sklenice jako sklenice.