Jak být neodolatelní


Před svátkem svatého Valentýna se to hemží radami a tipy ohledně afrodiziakálních potravin a jak je využít v kuchyni. Proto jsme se rozhodli, že my vám prozradíme něco zcela jiného. Věděli jste, že existují potraviny, které přes vaše tělo vylučují látky, které mají svůj vlastní vábivý potenciál. Jejich výhodou je i udržení vaší postavy ve formě. Buďte neodolatelní po celý rok a vsaďte na síly, které vám nabízí příroda a kuchyně.

Vanilka

Má jemnou, nasládlou vůni a je spojována především s Vánoci. Byla oblíbeným kořením Toltéků a Aztéků u nichž hrála významnou roli v jejich náboženských obřadech. A to i těch spojených s láskou. Možná i proto, že působí uklidňujícím dojmem a bojuje proti depresi a stresu. Vanilka je hned po šafránu nejdražším kořením na světě. Z lusku (nejkvalitnější pochází z Madagaskaru) vyškrábněte tupou stranou nože dřeň a tu pak použijte podle libosti. Lusk nevyhazujte –příjemně ovoní cukr stejně jako teplé mléko či alkohol V ochodech se také setkáte s vanilkovým či vanilínovým cukrem: na to pozor, často jde jen o náhražky. Vyplatí se pečlivě číst složení. O důvod víc připravit si 'jej' v Thermomixu. V kuchyni vanilku nejčastěji využijete při pečení. Od 'omáčky', která vyšvihne i suchou buchtu na báječný dezert, přes 'nákypy' všech tvarů, přes dětmi milovaný 'tvarohový krém', vánoční 'rohlíčky' i zdravé bomby v podobě nepečených čokoládových 'řezů', osvěžujícího 'shaku' až po krémový 'cheesecake', jemnou 'zmrzlinu' ze slunné Francie.

Pokud chcete zdravě rozmazlovat nejen sebe, ale i své děti, připravte jim 'tento' úžasný dezert.

Mandle

Oblíbené oříšky jsou plné magnézia, které zlepšuje duševní pohodu a také dostávají hormony do rovnováhy. Tím nás udržují ve smyslné náladě a vzbuzují chuť nejen na něco dobrého na zub. Kromě toho posilují nervy, svaly i kosti a udržují naše srdce silné jako zvon. Už jedna hrst mandlí snižuje chuť k jídlu, glukózu v krvi a poradí si i s tuky usazenými v problémových partiích. Kdyby tohle všechno věděla Popelka, jistě by lískové ořechy vyměnila za mandle. V kuchyni mají uplatnění spíše při pečení cukroví a dezertů. Vyrábí se z nich např. 'marcipán', který je nepostradatelný při závěrečném zdobení 'dortů' a 'zákusků'. Mimochodem, znáte 'rugelach', starý židovský recept na křehké rohlíčky s vymazlenou náplní? Bez mandlí se neobejde tradiční česká 'vánočka' nebo 'mazanec'. Přijdou jak do těsta, tak na povrch. Moc dobře si rozumí s dekadentní čokoládou. Takový čokoládovo-čokoládový 'dortík' se stane skutečnou perlou nedělního oběda. Nesmíme zapomenout na babiččinu 'bábovku', nepečené 'řezy' pro vyznavače raw stravování nebo originální mandlovou 'polévku'.

Opravdoví fajnšmekři pak jistě ocení 'tuto' neobvyklou zavařeninu.

Pastiňák

Tak schválně, a bez googlení: jaký je rozdíl mezi pastinákem a petrželí? Hmmmm? V obou případech jde o kořenovou zeleninu. Petržel má výraznou a ostrou chuť, pastinák je mnohem jemnější, s mléčnou chutí a cukernatými kořenovými podtóny. Je to tedy taková sladká petržel. Éterické oleje příznivě ovlivňují trávení a nervový systém. Kořen obsahuje minerály podporující tvorbu jak estrogenu tak testosteronu. A odkud už je k milostné předehře jen kousek. Jak už bylo napsáno výše: pastiňák uplatníte všude tam, kde chcete utlumit výraznou chuť jiné zeleniny. Výborně se tedy hodí do krémových omáček typu 'svíčková' či zemitější 'rajská'. Symfonii chutí podtrhne i divoké koření a celkový výsledek potom nejde popsat slovy. Kus kořene přidejte i do základu 'guláše', zeleninové 'polévky' nebo do obyčejné bramborové 'kaše'. Pastiňák ji dodá nový, zajímavý podtón. Může se tak i stát, že po obědě vám zbyde mísa 'řízků', zato kaše zmizí jako pára nad Varoma…

My se přimlouváme za 'tuto' polévku, která zahřeje na duši i po těle.