Podlehněte zelené


Zelená patří k jaru stejně jako zmrzlina k létu. Mladá, křehká a svěží zelenina nám dává jasně najevo, že je nejvyšší čas doplnit potřebné vitamíny příjemnější cestou než jako hutnou zimní polévkou. Obklopte se proto lupením všeho druhu, jdeme na to.

Medvědí česnek

Nenechte se zmást, medvědí česnek není žádný chlupáč, ale oblíbená jarní bylinka. Jako jedna z prvních vylézá zpoza nové trávy a svou vůní láká (nejen) medvědy. Odtud její název. Ke sběru už je právě v průběhu dubna, kdy má největší sílu. Ale pozor, nespleťte si ho s jedovatou konvalinkou! A co s ním v kuchyni? Používá se podobně jako klasický česnek, výhodou je, že po něm nezůstává nepříjemný zápach z úst. Čerstvou nať můžete využít například jako aromatické koření do 'omáček', lehkých 'polévek', pod 'masa' nebo 'pečivo' či jím zjemnit 'pomazánku'. Spařené listy lze zpracovávat stejně jako 'špenát'.

Klasiku pak představuje slaný koláč, neboli 'quiche' s medvědím česnekem.

Chřest

Chřest je natolik delikátní, křehký a křupavý, že si právem zaslouží titul král jarní zeleniny. Vybírejte jenom čerstvé kousky, poznáte je tak, že když ohnete oddenek, nepraskne, ale hezky se ohne. Inu, jako proutek. Pozor, nikoli proutník, i když je považován za velice účinné afrodiziakum a elixír mládí. Aby ne, však udržuje lesklé vlasy, pevnou pleť, omlazuje buňky v těle a celkově prospívá našemu zdraví. Dopřejte si ho jen tak, lehce prohřátý ve Varoma, s 'novými bramborami' a 'holandskou omáčkou'. O tu se postará 'Thermomix®'. A vy můžete myslet na to, jak si zachřestíte příště. Bude to krémová 'polévka', v 'náplni' masové rolády, v křehkém 'koláči' nebo s jemnou rybou?

Gurmeti a gurmáni pozor, i na vás jsme 'mysleli'.

Hrášek

Malé, roztomilé kuličky zeleného hrášku doslova vybízí navléknout je na nitku jako korálky. A stejně jako trendy náhrdelník oživí každý outfit, pak hrášek vyšvihne každý pokrm na božskou manu. Příjemně křupe, má svěží zelenou barvu a v neposlední řadě je plný vitamínů a minerálů. Za všechny jmenujme např. betakaroten pro zdravou pleť, vápník pro silné kosti a hořčík s draslíkem se postarají o to, abychom měli stále dobrou náladu. Jak si ho užít na maximum? Vařte ho pouze krátkou dobu, ideálně ve Varoma. Jen tak si zachová veškeré vitamíny a minerály. Výborně chutná jen tak, čerstvě vyloupnutý z lusku. Skvělý je v lehké 'polévce' s mátou, neobvyklé tofu 'verzi' se špenátem nebo 'omáčce' s vločkami. Na exotickou notu zahrajete, pokud ho použijete do „'číny'“ či rustikální 'sekané'.

Opravdová bomba pak přijde v momentě, kdy přihodíte pár kuliček do již hotové bramborové 'kaše' nebo jím oživíte nudný 'salát'.

Špenát

Miluje ho i největší pohádkový silák: Pepek námořník. Bez 'špenátu' nedá ani rány a vy byste také neměli. Jistě, chyba s desetinnou čárkou v obsahu železa se již vysvětlila, ale i se svými 3 mg na 100 gramů ho stále obsahuje více než např. maso. Vitamíny a minerály zlepšují opalování kůže, přispívají k zachování mladého vzhledu a pomáhají v boji proti vráskám. Zkrátka elixír mládí. Podobně jako u všechno jarního, nového a zeleného i zda platí pravidlo, že nejlépe chutná čerstvý. Např. jako 'salát s výraznou 'zálivkou a 'bagetkou'. Neodmyslitelně patří k 'masové pečeni' a 'bramborovému knedlíku' stejně jako k lehčím 'těstovinám'. Nebo dáte přednost jiné špenátové 'polévce'? S 'Thermomixem®' jde všechno.

A podobně jako jeho bratr medvědí česnek mu to neskutečně sekne v 'polévce'.