Povidla bez míchání


Příprava povidel je opředena mnoha děsivými mýty. Například mnohahodinovým mícháním, spálení hrnce až po konzistenci lepidlo. S našimi tipy je připravíte raz dva. Mezitím stihnete zadělat na buchty. Bez buchet s povidly by pohádkový Honza neslezl z pece, natož aby vysvobodil princeznu.

Nejlepší jsou po mrazech
Povidla znali už naši dávní předkové. Byzantští lékaři do nich míchali různé bylinné a jiné extrakty, které by jinak pacienti pro jejich nepříjemnou chuť nechtěli jíst.
Pomalé vaření povidel bylo relativně snadnou a dostupnou formou konzervace. Vyčištěné a vypeckované ovoce se dalo do pekáče na mírný oheň a míchalo. Původně se pro jejich přípravu používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek.
Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Ovoce by tedy mělo být opravdu zralé, případně sklizené po prvních nočních mrazíkách, které ještě zvýší jejich přirozený obsah cukru. Tuhou konzistenci získají přirozeně bez přidávání dalších zahušťovacích látek. Asi nejčastěji se můžeme setkat s těmi švestkovými, ale výjimkou nejsou ani ty hrušek a jablek.

Jak na to
Možná si vzpomínáte na babiččino naříkání nad mícháním povidel v těžkém pekáči. Legendy dokonce vypráví o nepřetržitém osmihodinovém maratonu s vařečkou. Jinak by se povidla připálila a s nimi by letěl i pekáč.
To zdaleka neplatí. Obecně se můžete setkat s třemi způsoby přípravy.
Ten první je nejdelší, ale bez míchání: pečení v troubě: odpeckované a pomleté švestky vložíte do pekáče, smícháte s vinným octem (případně nahraďte citronovou šťávou) a nechte uležet přes noc. Druhý den pečte asi 5 hodin při 180 °C.
Druhý způsob je rychlejší, ale o poznání pracnější: švestky si připravte den předem stejně jako u pečení. Druhý den je uvařte za téměř stálého míchání přibližně 1 hodinu na větším plamenu. Švestky se mezitím rozvaří, poté plamen snižte a za pravidelného míchání vařte přibližně další 2 hodiny, aby se vám nepřipálily ke dnu hrnce.
Třetí způsob je jakýmsi kompromisem k předešlým dvěma variantám: začněte stejně jako přípravy vařením, tedy vařte švestky zprudka asi hodinu, poté snižte plamen, zakryjte hrnec pokličkou a vařte na mírném plamenu dalších 5 hodin. Mezitím vůbec nemíchejte, není to třeba. Nakonec rozmixujte povidla tyčovým mixérem do hladka a nalijte je do sklenic výše popsaným způsobem.
Že je to slušná „makačka“? Usnadněte si práci Thermomixem. Povidla budou hotová za 2 hodiny. Bez míchání a zbytečných prostojů.

Povidlování
Výsostné místo zaujímají povidla v pohádkách: bez buchet s povidly (nebo tvarohem a mákem ) by Honza nemohl odejít do světa a zachránit princeznu.
Na Moravě a Slovensku připravují lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty). Jde o druh bramborových placek připomínající silnější palačinky. Ty se, mimo jiné, plní právě povidly, moučkovým cukrem a pro dospělé i rumem nebo pálenkou.
A když už budete mít uvařené brambory, zkuste příště namísto lokšů připravit např. taštičky. Jsou mnohem snadnější na přípravu a vypadají velice efektivně. Jindy vyzkoušejte lehčí šlehačkové nebo tvarohové těsto. Díky své husté konzistenci povidla jen tak nevytečou a jako náplň je už nemusíte nikterak dochucovat.
Povidla jsou také neodmyslitelně spjata s kulinárními lidovými tradicemi. Někde jimi šperkují koblížky a plní koláče a buchty. Ostatně: co by to bylo za posvícení nebo hody právě bez drobných koláčků s drobenkou? Kromě poutí se s nimi potkáme na každé svatbě, kde bývají součástí pohoštění i jako výslužky. Na Moravě je dokonce plní nadvakrát. Na Chodsku jsou nedílnou součástí různých slavností, zdobí se mandlemi a rozinkami, polévají rumem a šlehačkou a jsou velké jako kolo od vozu.
Apropos: znáte <povidloň? Jde o poněkud pracnější moučník, za to má výrazný „wau“ efekt. O něco jednodušší je vláčný koláč s tvarohem a hruškami.
Povidla se již dostala i do moderních receptů ze zahraničí. Propašovat je můžete např. do brownie nebo muffinků.
Proč povidla nepoužít i u slaných jídel? Sladká chuť povidel se skvěle propojuje s masem. Určitě zkuste připravit švestkovou omáčku ke steakům při grilování s přáteli. Jen stěží pak budete chtít ke steaku jinou. Jiná varianta povidlové omáčky lahodně doplní uzené maso a bramborové knedlíky.