Posvícenské recepty


Dnes už se posvícení tolik nenosí. Vytlačují jej zahraniční svátky typu Halloween či svatý Valentýn. A to je škoda. Naši předci totiž moc dobře věděli, proč slavit právě na podzim: ovoce a zelenina jsou v nejlepší formě, těsto na koláče se zadělává z nové mouky a husy chutnají vyloženě božsky. Jak by ne, po létě mají vhodnou „postavu“ na pekáč. Pojďme společně nakouknout pod pokličku oslavy konce sklizně stylově: dobrým jídlem.

Kde se vzalo?

Úplně první hody (v Čechách známé spíše jako posvícení) uspořádal král Šalamoun, a to ku příležitosti svěcení svého chrámu v Jeruzalémě. Tradičně se slavilo ve výroční den posvěcení kostela, ale protože posvícení připadalo v každé farnosti na jiný den, došlo postupem času ke sjednocení. O to se postaral císař Josef II., když svým dekretem z roku 1786 stanovil posvícení na neděli po svátku svatého Havla, tedy na třetí říjnovou neděli. Měl pro to své důvody: lidé příliš slavili a často i několikrát v různých vesnicích a zanedbávali tak své pracovní povinnosti. Císař tomu chtěl učinit přítrž, ale v některých vesnicích pak i nadále slavili svoje původní posvícení, a navíc i císařské.

Posvícení na vesnicích a městech připadá na jiný den. Vesnice slaví posvícení první neděli po svátku, jehož jménem je zasvěcený místní kostel. Některé vesnice ho slaví přesně šest týdnů po pouti.

Slavit na podzim bylo výhodné i proto, že už bylo dostatek nového máku do buchet, zralých švestek na povidla, sladkých hrušek na tzv. kleveru (omáčka k moučníkům) a hlavně husy už byly tak akorát vykrmené, aby mohly jít rovnou na pekáč. Však jim před blížícím se slavnostním datem hospodyně ještě přilepšovaly – do těsta na bramborové šišky jim přidávaly také kukuřici – to proto, aby měly žlutější sádlo.

Zvyky a tradice

Každý region má své zvyky a tradice. Na Sokolovsku se obědvala jáhlová kaše s mandlemi či rozinkami. Na Karlovarsku se v úterý vydávali mládenci na obchůzky a tančili s děvčaty. Tak jako jsou různé zvyky, i koláče najdeme v různých regionech jiné. Pochutnáme si na kulatých, hranatých, na celém plechu, s několika vrstvami nádivky nebo se setkáme se skládancem, což je koláčové těsto na velkém plechu s bohatou náplní a oblohou z ořechů a sušeného ovoce.

Hospodyně se předhánějí v pohostinnosti: v kuchyních voní tvarohové vdolky, k obědu servírují kachnu se zelím a knedlíkem (houskovým, bramborovým, chlupatým či nebo špekovým) nebo svíčková omáčka (taktéž s knedlíkem) na večeři řízek s bramborovým salátem. K pití se podává burčák i nové víno a při tom všem se běžně zpívá a beseduje až do rána.

Den před nedělní oslavou se roznášely tzv. zváče – posvícenecké koláče, které fungovaly jako pozvánky pro hosty. Platilo totiž, že čím více hodovníků se sejde u stolu, tím větší pocta to je pro hostitelku. Posvícení se také často propojovalo se zásnubami či svatbou. Takže dámy, pozor na to, a ke stolu se řádně vyšňořte.

V moderním kabátku

I když se zatím na svatební radovánky nechystáte, posvícení, se vším, co k němu patří, si určitě nenechejte ujít. Sezvěte příbuzenstvo a přátele, ať je vás co nejvíc, a připravte pro všechny nezapomenutelnou hostinu.

Kromě husy můžete podávat i kachnu nebo kuřata. Jako příloha k drůbeží pečínce pak budou nejlepší bramborové a houskové knedlíky a samozřejmě dušené zelí nebo špenát. Výjimkami pak nejsou ani sváteční guláš, ve kterém stojí lžíce nebo vyloženě podzimní šípková omáčka.

Celé menu můžete odlehčit např. přípravou drůbeže ve Varoma systému. Díky páře si maso uchová všechny a chutě uvnitř, kdo má rád křupavou kůrku, vloží pečínku na závěrečných 30 minut do trouby. Stejně tak příloha: namísto knedlíků vyzkoušejte např. lehčí (a typově podobné) bramborové noky nebo pečenou zeleninu . Její výhodou je, že pečením zesládne, zkaramelizuje a pustí neodolatelnou šťávu.

Svíčkovou omáčku lze také připravit lehčeji. Určitě znáte expresní verzi s kuřecím masem, kdy celá příprava zabere něco málo kolem hodinky. Kromě drůbežího masa se nebojte připravit i králíka nebo bezmasou variantu. K zahuštění omáčky stačí použít více zeleniny, kterou Thermomix dokonale rozmixuje. Kdo si chce přece jenom dopřát, nahradí smetanu např. bílým jogurtem. Taktéž z Thermomixu. Jako přílohu doporučujeme knedlík s ovesnými vločkami nebo ty zcela bez lepku.

A co oblíbený řízek s majonézovým bramborovým salátem? Už jste vyzkoušeli kuřecí maso nakrájet na kousky, přes noc je naložit do jogurtu a druhý den obalit v kukuřičné strouhance? Místo ní s klidným svědomím použijte podrcené kukuřičné lupínky. Thermomix vám s tím pomůže. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi půl hodiny. Majonézu v salátu nahraďte, opět domácím, jogurtem, lehkou zálivkou nebo si jej užijte v trošku jiné podobě. Případě ho zcela vyměňte za našlehanou bramborovou kaši. Ta z Thermomixu je bezkonkurečně luxusní: brambory se totiž celou dobu varu koupou v mléčné lázni….

Kapitola sama o sobě jsou koláče. Jak už bylo řečeno, existuje nespočet variant a druhů. Pokud má vaše rodina ráda určitou kombinaci, povyšte ji na posvícenskou. Pozvěte do kuchyně děti, ať vám s přípravou pomohou. Těsto a náplně se postará Thermomix, kreativní část (a také ta nejzábavnější) si užijte jako rodina. Nechte děti dozdobit koláče podle svého. Střídejte krémy, přidejte ovoce. Co na tom, že na jednom je hromada rozinek a vedle zase koláček bez mandle? Společné vaření a pečení je přeci radost.