Postní jídla, která chutnají a léčí


Jsme na začátku postního období. Podle církevní tradice bychom se po čtyřicet dní měli vzdát masa (včetně ryb), vajec, mléčných výrobků a jíst pouze jednou denně. V dnešní době jsou pravidla poněkud volnější, ale v principu bychom si v tomto čase měli odepřít si něco, co máme rádi. U nás by to byla třeba čokoláda, pro jiného např. smažená jídla nebo alkohol. Pojďme si projít některé výživové směry, které se v jisté míře dají považovat za postní, i když spíše odlehčují zažívání a představují trendy, které lze ve stravování držet. Připraveni? Jdeme na to.

Bez lepku

Zřejmě nejrozšířenější dietetický trend současnosti, ze kterého se stal fenomén. Lepek je bílkovina obsažená zejména v obilí, tedy např. v pšenici, žitu a ječmeni. Tabu je proto veškeré klasické 'pečivo' a 'těstoviny'. Gluten (lepek) najdeme i v 'uzeninách', 'jogurtech', 'sušenkách', kukuřičných lupíncích či dochucovadlech typu 'kečup' a hořčice. Jeho vyřazením se zbavíte především nafouklého břicha (někdy nazývaného také „moučné břicho“), protože trávení lepku zatěžuje zejména střeva. Při bezlepkové „dietě“ si pochutnáte např. na 'pohance', 'rýži', 'jáhlech', 'bramborách', 'kukuřici' a pestré paletě 'luštěnin'. Vhodným doplňkem je veškeré 'maso', 'mléčné' výrobky, 'vejce' a samozřejmě 'ovoce' a 'zelenina'.

Ráno, které začnete 'takovouto' snídaní vás nakopne k výkonům přesahující olympijské rekordy. Obsahuje pohanku, která příznivě ovlivňuje játra, také mák - ten zvedne množství vápníku v těle. Skořice potom vše příjemně ovoní a zahřeje.

Bez masa

Odepřít si maso není zase tak špatná myšlenka. Zkuste zavést např. bezmasé pátky a uvidíte, jak se vám bude v noci spát. Maso je sice výživově zcela v pořádku, ale jeho nadměrná konzumace (zejména v dnešní době blahobytu) zbytečně zatěžuje naše zažívání. Čtyřicet dní v duchu vegetariánství zbaví vaše tělo toxických látek (použité konzervanty v uzeninách a masných výrobcích), pleť bude jasnější a shodíte i nějaký ten kilogram tělesné váhy. V obchodech narazíte na vegetariánské 'buřty', 'sekané', 'paštiky' a v restauraci si pochutnáte na 'boloňské' či dokonce 'svíčkové omáčce. Základním kamenem těchto pokrmů je hlavně 'sója'. Vhodným výběrem potravinových doplňků lze nahradit i životně důležité bílkoviny. Ty (jen v trochu jiné formě) naleznete i v 'luštěninách', 'mléčných' výrobcích, 'oříšcích' a 'vejcích'.

Ať už jste ji jako děti milovali nebo nenáviděli, je tato 'omáčka' přímo ztělesněním dokonalého spojení jemné smetany a aromatické bylinky. Jako lehkou přílohu zvolte vařené 'brambory' a 'vajíčka' natvrdo.

Bez cukru

Kromě zjevného cukru, který najdeme např. v 'dortech', 'koláčích' a 'zákuscích' jej najdeme i tam, kde bychom ho rozhodně nečekali. Třeba ve snídaňových 'cereáliích', 'jogurtech', 'kečupu' i v obyčejném slaném 'pečivu'. Než chodit po obchodě s lupou, je mnohem lepší a zdravější, si všechny tyto pokrmy připravit sami, v pohodlí domova a z poctivých surovin. Díky 'Thermomixu' si ohlídáte nejen množství cukrů, ale také tuků, umělých dochucovadel a především jejich kvalitu. To i pudink může chutnat výborně a nepředstavovat žádné ohrožení pro vaše zdraví a linii. Mimochodem, cukr v přirozené podobě obsahuje ovoce, které jako mávnutím kouzelného proutku proměníte v 'povolený hřích'. Klasický, zjevný, cukr nahraďte 'medem' nebo jiným rostlinným 'sirupem'. Třeba 'takováto' snídaně je poměrně v pořádku a ohromíte jí děti i svou milovanou polovičku.

A jako sladkou tečku, která neohrozí vaši linii si s klidným svědomím dopřejte 'laskominu', která lahodí chuťovým buňkám a je plná čerstvého ovoce.