Tělo, vlasy i pokožka po dovolené jako nové


Vrátili jste se z dovolené krásně opálení, za to s vysušenými vlasy a pokožkou? Případné all inclusive možná také zanechalo nějakou tu neplechu v podobě nějakého toho kilogramu navíc. Máme pro vás tipy, které vás zachrání. A světe div se: pomoc najdete v lednici.

Nafouklé bříško

Kdo by odolal bohatě prostřeným stolům plným exotických dobrot a omamných nápojů? O to víc, když jsou zdarma, že? Smile Touha ochutnat všechno neznámé a nové je zcela v pořádku. Ostatně, kdy zase ochutnáte tradiční řecký kebab v 'pita chlebu', křupavou 'pizzu' z Neapole, krémovou 'vanilkovou zmrzlinu' s pravou francouzskou vanilkou, osvěžující španělskou polévku 'Gazpacho', jemné 'rizoto' s marockým šafránem či ohnivý maďarský 'guláš'? Nafouknuté bříško spraví dočasné vynechání výrobků z bílé mouky (ano, i koláče, těstoviny a klasické pečivo). Místo nich zařaďte do jídelníčku její celozrnnou variantu. 'Thermomix®' namele jakékoli zrno, a vy si pak můžete upéct jejich zdravějších variantách plných vlákniny. Dalšími bojovníky za ploché bříško je i 'divoká rýže', plavec 'losos', zázračné 'avokádo' (díky vysokému obsahu antioxidantů a zdravých tuků), z ořechů třeba 'mandle', nízkotučné 'mléčné' výrobky (zasytí na delší dobu) či nahradit večeři porcí husté zeleninové 'polévky'.

A pozor, během očisty se nemusíte zříkat ani sladkých hříchů. Stačí vědět, 'jak na to'.

Vlasy jako sláma

Koupání v moři (nebo klidně i u českého rybníka), sluníčko, vítr. To všechno zanechá na vašich vlasech viditelné známky: jsou na dotek vysušené, lámou se a konečky se třepí jako ježiny. Snad jen u blondýnek je patrný žádoucí „vyšisovaný“ efekt, ovšem zdravé to rozhodně není. I když se to nezdá, i vlasy potřebují vitamíny, minerály a zejména hydratovat. Než zamíříte do drogerie, zkuste „obyčejný“ 'med' (obsahuje cenné vitamíny a minerály) a 'banán' (je doslova nabitý antioxidanty a živinami) a připravte si vyživující masku: do Themomix mixovací nádoby vložte jeden 'banán', dvě lžičky medu, přilijte trochu olivového oleje a prožeňte je 10 vteřin/rychlostí 5. Výslednou směs nechte na mokré vlasy a nechte asi 15 minut působit. Následně důkladně spláchněte. Opakujte dvakrát do týdne, vaše vlasy budou pevnější a lesklejší. A pokud vás při čekání bude honit mlsná, připravte si například vláčnou banánovou 'bábovku', 'chlebíček', křupavé banány v 'těstíčku' nebo klasický 'medový dort'.

Po medu voní a chutná také tradiční 'madeirský koláč', podobný našemu perníku. Je neuvěřitelně vláčný, šťavnatý a plný vína a ořechů.

Vysušená pokožka

Po vodě prahne také pokožka. Ta si z dovolené odnese asi nejvíce. Spáleniny od slunce, škrábance od kamenů na pláži či hmyzí štípnutí jsou asi ty nejběžnější suvenýry, které si domů přivezete. První pomoc na viditelných částech těla, například na obličeji, představuje 'salátová okurka'. Jednoduše ji pokrájejte na plátky, přiložte na kůži a nechte krátce působit. Pleť se hezky vypne a vyhladí. Extra výživnou masku vytvoříte z dvou 'avokád' (nemáte-li nahraďte jedním 'banánem') a lžící olivového oleje. Vše rozmixujte v 'Thermomixu®'

5 vteřin/rychlostí 5

. Poté naneste na obličej, nechte působit 15 minut a umyjte. Účinný peeling na celé tělo pak získáte smícháním půl šálku cukru krystal, mleté kávy (které jste předem rozmixovali nahrubo v 'Thermomixu®') a jeden šálek kokosového oleje. Vznikne voňavá směs (pozor, nejíst!), kterou krouživými pohyby vmasírujte do pokožky a poté důkladně omyjte a na závěr ošetřete oblíbeným krémem na tělo.

Na závěr se rozmazlete třeba tímto 'pesterým salátem', který vašemu tělu dodá vláhu i zevnitř.

Tomu hlava nebere

Tak, o zažívání, vlasy i pokožku už se umíme postarat. Co ale taková hlava? Konkrétně jak se srovnat s návratem z dovolené domů a do práce? Určitě vás budou čekat plný špinavý koš prádla, minimálně dva prací cykly a prázdná lednice. S posledně jmenovaným vám pomůže chytré plánování: stačí mít v mrazáku předpřipravenou 'omáčku' (ne se 'smetanovým' základem) na 'těstoviny' nebo těsto na 'pizzu' (přidáte už jen 'sugo' a další oblíbené suroviny), případně již upečený 'chléb'. S tím už se dá pracovat. Udělejte si hezký večer a užívejte si pomalý dojezd z dovolené. Už jen proto byste se měli vrátit minimálně dva dny před nástupem do práce. Tělo i mysl se potřebují aklimatizovat, vydechnout a vstřebat návrat do každodenní reality. Zastesklo se vám po dovolenkovém místním jídle? Není nic jednoduššího, než si ho připravit v 'Thermomix®'. Inspiraci najdete na 'Cookidoo®' i 'Světě receptů'.

Potřebuje nutně každá buňka vašeho těla dekadentní krémové italské 'tiramisu' s kakaem?

Pobláznilo vaše srdce asijské kuře 'kung pao' s křupavými oříšky?

Přejete si ochutnat báječné 'tzatziki', které podávali v řecké taverně?

Nemůžete existovat bez vysoce návykových portugalských 'koláčcích' Nata se smetanovým srdcem?

Máte abstinenční příznaky po dozlatova osmažených belgických hranolků s 'majonézou'?