Dovolená all inclusive s Thermomixem®


Začalo léto a s ním i dovolené. Ať už pojedete k moři do Chorvatska nebo k českému rybníku a nechcete se vázat na hotel, objevte romantiku kempování. Nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení, stačí stan, spacák, karimatka, ešus a….. Thermomix®. Tahle cestovní kuchyně se vejde i do toho nejmenšího auta, takže konzervy a řízky můžete nechat doma.

Snídaňová klasika

Jste z domova zvyklí na vydatnou snídani a nechcete se odbýt kdejakou instantní směsí v prášku? Řiďte se heslem „kdo je připraven, není překvapen“ a nachystejte si doma již hotovou směs křupavé 'granoly' s oříšky. V 'Thermomixu®' to půjde raz dva. Stačí ji pak jenom zalít mlékem. Klidně 'obilným' nebo 'ořechovým'. Teplou snídani pak opět zajistí Thermomix®: od ovesné přes RAW 'pohankovou' nebo 'jáhlovou'. Vy jen přidejte libovolné ovoce a oříšky. Nakonec tu máme klasiku všech klasik: čerstvé 'pečivo' s 'máslem' a 'džemem' nebo 'sýrem'. 'chléb' a 'rohlíky' koupíte v každé samoobsluze nebo je upečete večer před tím. Těsto zadělá 'Thermomix®'.

Milovníci sladkých chutí si sebou mohou dovézt thermomoxivou 'bublaninu' plnou ovoce.

Obědová seance

Čas oběda je tady, a vám se nechce utrácet za drahá menu v blízké restauraci? Šéfkuchař 'Thermomix®' vás o hladu nenechá. Inspirujte se našimi německými sousedy a jejich oblibu v tzv. 'eintopfech'. Tedy jídlech z jednoho hrnce. Jejich výhodou je, že neumažete tolik nádobí (i když to s 'Thermomixem®' neumažete nikdy) a jsou hotové do hodinky. Může to být klasický 'buřtguláš' (ohlídejte si množství masa a špeku, ve výsledném pokrmu to je znát), 'čočkovka' (červená čočka se nemusí namáčet a je rychle hotová, zelenou a hnědou pak kupte raději předvařenou, nebo je včas namočte do vody), rychlá krémová 'zeleninová' polévka či jednoduchá 'omáčka'. S sebou zabalte základní suroviny, zbytek koupíte na místním trhu nebo v obchodě: čerstvou zeleninu, ovoce, mléčné výrobky či maso, tedy potraviny určené k okamžitě spotřebujete. Všechny zmiňované pokrmy můžete oživit poklady, které naleznete v lese a na louce: 'houbami' a 'bylinkami'.

Mimochodem, polévky: ty vůbec nemusí být studené. Znáte 'tarator'?

Kdo je připraven, není překvapen...

Než naložíte do auta děti, kola, psa, kočku, tašky s oblečením a botami a – samozřejmě 'Thermomix®', uvařte si do zásoby ještě hotové 'omáčky' ve skle. Značně vám usnadní život v kempu. Tam už stačí jen obsah 'skleničky' smíchat s libovolnou přílohou a za minutu jíte. Nejrychlejší je asi 'pesto': tedy směs bylinek, oleje, oříšků, případně dalších ingrediencí (báječné je také to ze 'sušených rajčat'). Všechno proženete ostří 'Thermomix® nožů', naplníte do připravených nádob a zalijete lehce nad okraj olejem. To proto, aby pesto nechytlo plíseň. Po každém dalším použití opět dolijete olej. Další možností jsou 'zeleninové omáčky', které stačí zavařit a poté jen ohřát a přidat k těstovinám. Skvělé je, že zužitkujete úrodu ze zahrádky, budete vědět, co jíte a ještě ušetříte za oběd v restauraci. Nebo domácí 'paštiky', teriny a podobně tepelně zpracované maso. Poté přidejte uvařené těstoviny a můžete hodovat.

Absolutně nejrychlejší oběd či večeři, vyloženě kempovací, pak jsou těstoviny s domácím 'kečupem' z 'Thermomixu®'.

A co k tomu?

Jak už bylo řečeno (tedy vlastně napsáno) na cestu si také přibalte suché ingredience, které nevyžadují dlouhé vaření nebo máčení přes noc ve vodě. Nejlepší volbou je 'kuskus', kterému stačí jen zalít horkou vodou a nechat ji vsáknout. Vylepšit ho můžete lžičkou domácí 'dochucovací pasty'. Pak už stačí přidat nějakou tu zeleninu (klidně v plechovce či skleničce), olivy, kousek sýra nebo masa. Příjemnou obměnu pak představují 'těstoviny', 'bulgur', exotická 'quinoa' či 'rýže'. Stačí je potom připravit ve 'varném košíku' zatímco v 'mixovací nádobě' bude bublat omáčka. Expresní a velice vděčným pokrmem jsou různé 'saláty' typu „co dům“ respektive cestovní zásoby dovolí. A nemusí to být vždy jen ty 'těstovinové'. Vsaďte i na verzi s 'luštěninami', které zasytí na delší mnohem dobu.

Máte chuť na sladkou tečku i když v horkém létě na ní mnohdy nebývá moc chuť. I v tomto případě vás 'Thermomixu®' překvapí perfektním a osvěžujícím 'dezertem' bez práce.