5 českých superpotravin na hubnutí


Jablka

Jedno staré úsloví praví, že: „kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“. Jak by ne. Jablíčka upravují různé žaludeční potíže, oboustranně regulují stolici, při průjmu staví, při zácpě projímají. Kromě toho obsahují vysoký podíl vody, minerálů a vitamínů, ukrývají v sobě až 30 procent vlákniny pektinu, která prospívá našim střevům a zároveň rychle vysílá do mozku signál o nasycení. Jablečná chuť navíc snižuje potřebu jíst sladkosti. Vědecké studie prokázaly, že lidé, kteří denně snědí alespoň dvě jablka, jsou štíhlejší než ti, kteří se tomuto ovoci vyhýbají. Jablíčka nemusíte jíst jen syrová.

Skvělá jsou s lahodnou omáčkou zabaglione, v závinu i koláči. Dietnější verzi představují nejrůznější pyré a přesnídávky či smoothie. Výborným startem do nového dne je pak třeba jáhlová kaše s jablky. Kyselejší odrůdy se nebojte přidat například do křupavého salátu, obdobu slavného Coleslawunebo toho tradičního, vánočního.

Zelí

Šálek vařeného zelí má pouhých 33 kalorií. Jeho konzistence v syrovém stavu vyžaduje dostatečné žvýkání, které podporuje spalování. Neobsahuje také skoro žádné kalorie. Také je bohaté na vlákninu, proto zasytí, rozpohybuje střeva a pomůže s pravidelným vyprazdňováním. Díky tomu pomáhá odplavovat z těla toxiny – budete se proto cítit fyzicky lépe, aktivněji a zrychlí se i metabolismus. Zabraňuje i nebezpečnému ukládání tuků kolem vnitřních orgánů. Účinným a chutným pomocníkem a žroutem tuku je odvar ze zelí, smíchaný s grapefruitovou šťávou.

Dopřejte si ho tedy plný talíř. Ovšem bez knedlíků a libovým masem. Doporučujeme si připravit i jedny z variací na saláty. S rafinovaně zvolenými chuťovými kombinacemi vás dostanou do kolen. Rozhodně vyzkoušejte křehké placky nebo polévku (klidně i s klobáskou nebo párkem). A pokud budete chtít ohromit návštěvu, uvařte jí efektivní roládu. Budou koukat a oblizovat se až za ušima.

Čočka

Obyčejná čočka? Tak na to rychle zapomeňte. Díky vysokému obsahu bílkovin ji milují nejen vegetariáni a vegani. Díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na celé odpoledne a vy tak nebudete mít tendenci po obědě sáhnout po zákusku. Jeden ze způsobů, jak se naučit po čočce sahat pravidelně, je začít ji (konkrétně tu červenou) používat místo hladké mouky k zahušťování zeleninových polévek. Je to úplně jednoduché – hrst proprané čočky přisypte do polévky zhruba 10 minut před jejím dovařením.

Červená čočka výborně doplňuje dýňovou polévku, rozmixovaná s česnekem a zeleninovým vývarem a doplněná parmazánem je perfektní jako [url= https://www.svetreceptu.cz/omacky-a-dipy-recepty/bolonska-omacka/ueu4eybx-71b9e-579264-cfcd2-3tb3rbax]omáčka[/url] na těstoviny. S Thermomixem žádný problém. A pak je tu klasika v podobě čočky na kyselo s uzeným, syté polévky, pomazánky, paštiky, salátu nebo majstrštyku v podobě musaky. Neobvyklou notu rozehrajete v kombinaci s masem nebo asijskými nudlemi.

Vejce

Superpotravina, která je velmi důležitá jak při budování kondice, tak při hubnutí. Vaječný bílek obsahuje velké množství proteinů bohatých na esenciální aminokyseliny. Žloutek zase cenné vitamíny A, D, E, B či vápník, železo a zinek. Představují tak ideální snídani. Dodají tělu dostatek energie, nadlouho zasytí a v kombinaci s nízkokalorickou stravou údajně podporují i samotné hubnutí. Lidem, kteří snídají vejce, se daří shazovat až dvakrát rychleji než těm, kteří se odbydou třeba nízkotučným jogurtem, nebo si naopak dají něco pěkně sladkého. Věděli jste, že vejce s jedním kouskem chleba mají o 50 % vyšší index nasycení než běžné snídaňové cereálie?

K snídani si proto dopřejte míchaná vajíčka nebo omeletu se zeleninou. Ke svačině do pochutnejte na pomazánce či pěně na domácím chlebu. Lahodná je také římská omáčka, kde vajíčka hrají prim. Pokud zůstaneme doma, jistě je oceníte v kulajdě, jako doplněk ke špenátu nebo tolik nenáviděné a zároveň milované koprovce.

Skořice

Má jednu kouzelnou vlastnost: dokáže zajistit, že potřebujeme méně inzulinu, a tak máme menší hlad. Báječná zpráva, že? Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku, může vám pomoci regulovat hladinu cholesterolu v krvi tím, že potlačuje ten špatný a zanechává dobrý. Také zrychluje metabolismus cukrů a je tak velkým pomocníkem pro diabetiky. Abyste s ní dosáhli takového účinku, stačí užívat denně pouze jeden gram. Doporučuje se však nepřekročit dávku čtyř gramů za den.

A v čem si ji dopřát? Kromě obligátního závinu, štrůdlu či oblíbených koláčů vsaďte i na křehké sušenky. Skořice si skvěle rozumí i s masem. Používá se v asijské kuchyni stejně jako v té české: ostatně: přidejte lžičku do rajské omáčky nebo polévky. Nebudete litovat.

Sladké chutě ukojí v ovesné kaši, banánovém mléku či krému s vanilkou.

Náš tip na závěr? Vláčné lívanečky s fenomenálními povidly. I tam najdete skořici.