To nejlepší z jara na vašem talíři


Pravda, je na pováženou, jak moc je březen jarní měsíc. V obchodech a na trzích už se minimálně začínají ukazovat první poslové teplejších a slunečnějších dní. Kteří to jsou a jak je v kuchyni nejlépe zpracovat, aby jste si je maximálně užili?

Svěží polévky

Ano, polévky se dají jíst i v průběhu celého roku, jenže právě teď je ta nejlepší doba na to, odlehčit jejich hutnější zimní varianty. Ty bývají zahuštěné 'máslovou jíškou', smetanou a často nechybí tu kousek 'uzeného masa', tu kousek 'slaniny'. Vezměte pěknou, pevnou a bílou šešulku 'květáku', rozeberte ji na jednotlivé růžičky, vložte je do 'Varoma mísy', do 'varného košíku' několik brambor a do 'mixovací nádoby' pak vodu. Kdo chce, přidá bylinky a nové koření, bobkový list, kuličky celého pepře, jalovce nebo domácí 'dochucovací pastu'. Vařte

20 minut/Varoma/rychlostí 1

. Poté měkkou zeleninu přidejte do mixovací nádoby a prožeňte ostří 'Thermomix'

30 sekund/rychlostí 8

. Na závěr lze zjemnit 'mlékem' a na talíři dozdobit opraženými plátky mandlí.

Nebo dáváte přednost originální 'polévce' v barvě krve?

Vajíčka od šťastných slepic

Také vajíčka najdete v lednici po celý rok. Jenže právě na jaře chutnají tak nějak lépe. Možná je to tím, že šťastné slepice pobíhají na čerstvém vzduchu a zobají mladou trávu. To se potom odrazí ve vejcích. Mají sytě žlutý a vypuklý žloutek, bílek je jakoby zahalený v mléčném závoji a držet tvar. Jak poznáte starší vejce od toho čerstvého? Naplňte sklenici vodou vložte do ní vajíčko. Pokud klesne ke dnu jako kámen, je čerstvé. Když se drží u dna, ale mírně se zvedá, je ještě v pořádku. A co s vajíčky v kuchyni? Klasické 'vařené' vejce si vychutnáte jen tak na 'chlebu' s 'máslem', nebo jako zavářku do 'polévky' či 'pomazánky'. Milovníci vydatných snídaní si ho jistě oblíbí ve 'smažené' podobě na 'cibulce'. V syrovém stavu jsou potom vejce nedílnou součástí veškerých 'těst' na 'koláče', 'dorty', 'bábovky', 'buchty' nebo 'knedlíky'.

Nemáte přístup k domácím vajíčkům a šetříte každou skořápku? V tom případě upečte legendární 'Zázrak z jednoho vejce'.

Mladé maso

Podobně jako slepice spásají čerstvou a svěží trávu i další zvířata. Synonymem pro jaro jsou proto celkově i všechna mladá masa jako 'jehněčí', 'telecí' a 'králičí' nebo baby kuřátka. Křehké 'jehněčí' maso je kvalitní, a díky porážce do šesti měsíců života a čerstvé pastvě i velmi zdravé a jemné. Nemá tak specifické aroma jako skopové, a v kombinaci s jarními bylinkami jde o nepřekonatelnou lahůdku. Podobně je na tom i telecí a baby (jinak také jarní či francouzská kukuřičná) kuřátka. Ta mají roztomilou žlutou barvu masa a celý kousek se vám vejde do dlaně. Ostatně kdo může říct, že snědl najednou celé 'kuře'? V tomto případě to rozhodně nebude žádný problém. 'Nádivku' upečte vedle, 'bramborovou kaši' v 'Thermomixu' a luxusní jarní menu je na světě.

Mimochodem, už jste ochutnali bezkonkurenční 'svíčkovou' s malou obměnou?

Nevšední saláty

Jíst saláty v zimě je trochu proti přírodě. Tělo se mnohem lépe chrání před nízkými venkovními teplotami výživnějšími pokrmy typu 'sýrové omáčce' se smaženými 'kroketami' či poctivým 'gulášem'. Jak se ale otepluje, mění se i naše chutě. Netrapte tělo šokovým skokem z 'krémové omáčky' na směs 'listových salátů'. Přechod má jméno Budhha bowl, neboli Budhhova miska. Jde v podstatě o salát co dům dal. Zbylou vařenou 'cizrnu', hrst mladých 'špenátových listů', 'pečeného masa', vajíčka, různých kousků zeleniny a podobně. Fantazii (a lednici) se meze nekladou. Výsledkem je na první pohled večeře podle pejska a kočičky, ale v zahraničí jde o naprostý hit. Takovéto druhy salátů plné více méně zdravých věcí představují příjemnou aklimatizaci z mrazivého počasí na to jarní.

Příkladem budiž 'fazolkový salát' bez lepku nebo ten z 'divoké rýže' a zbylého tuňáka.