Rozlouskněte s námi oříšek


To pravé ořechové najdete pod skořápkou. Víte například, který ořech je ve své podstatě sádlo? Že arašídy nejsou jenom součástí večerního mlsání u televize nebo jak zlepšit stravitelnost a aroma takového lískového ořechu? K novému článku si proto s klidem otevřete balíček oříšků, začínáme….

Na každé zahradě

V našich končinách zřejmě nejoblíbenější a nejpoužívanější druh ořechů. Už jen proto, že „vlašák“ roste na každé druhé české zahradě. A přitom je do Evropy přinesli Římané, kteří je považovali za symbol plodnosti. Za přívlastek „vlašský“ vděčí svým ctitelům a šiřitelům – Vlachům (Italům). Až 62% své hmotnosti jej tvoří tuky, ovšem ty zdravé, které chrání naše srdce a cévy. Kromě toho obsahují i kyselinu linoleovou, což je bojovnice proti cholesterolu. Dále pak zinek a hořčík pro krásné vlasy, železo proti chudokrevnosti a celou paletu vitamínů řady B a E. Bez vlašských ořechů se neobejde vánoční 'cukroví', 'moučníky', 'dorty', 'omáčky', 'slané pečivo' nebo pověstný 'mrkvový koláč'.

Dáváte přednost slaným chutím? V tom případě byste rozhodně měli vyzkoušet houbovou 'paštiku' s vlašskými ořechy.

Tři oříšky pro Popelku

Popelka v nich našla šaty, vy hotový poklad plný zdraví. Draslík v nich obsažený pomáhá snižovat stres a napětí a tím i navodit příjemné pocity. Biotin bude hýčkat vaše nehty a pokožku. A vápník si ohlídá silné a pevní kosti. Ulevují od křečových žil, hemeroidů a ledvinových kamenů. Namočte lískáče do vody. Kromě toho, že budou lépe stravitelné natáhnou do sebe i vláhu a jejich chuť se zintenzivní. Při pečení 'dortů', nejrůznějších 'řezů' a 'bábovek' je naopak opražte na sucho na pánvičce. Uvolní se jejich příjemné aroma a rozvine tak i celkovou chuť každého pokrmu. Jsou také skvělým základem pro přípravu ořechového 'másla', 'mléka' nebo dokonce 'zmrzliny'. Milovníci slavné 'lískooříškové pomazánky' potěšíme receptem na její zdravější verzi z 'Thermomixu®'.

Kdo má chuť na něco lehčího, jistě ocení 'orientální kuskus' s křupavými oříšky.

Jako sádlo

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kokosový ořech je takové 'sádlo' mezi ořechy. Jako jeden z mála z nich totiž obsahuje stejnou skupinu tuků jako 'máslo', tedy nasycené mastné kyseliny. To ovšem není důvod k panice. Pokud si kokos budete dopřávat v rozumné míře (dvě hrsti denně nebo jeden ořech), podpoříte zdraví a krásu své pleti. Jeho pravidelná dávka také zajistí obranu proti virům, bakteriím, plísním, zabraňuje ledvinovým kamenům, chudokrevnosti a posiluje srdce. V kuchyni je oblíbený zejména v podobě 'kokosového mléka', které snadno připravíte v 'Thermomixu®'. Dokáže neuvěřitelně zjemnit exotické 'omáčky' s masem i 'vegetariánské' dobroty bez něj. Bez strouhaného kokosu se neobejde řada 'cukroví', 'moučníků', 'netradičních' i oblíbených 'rodinných' dezertů, 'sušenek' a milují ho i vyznavači 'RAW' stravování i [url= https://www.svetreceptu.cz/dezerty-a-sladkosti-recepty/domaci-tycinka-twix/6pxtjyu7-5ca41-014578-cfcd2-lexmwxjq]'děti'[/url]. Zkrátka poklad ve skořápce.

Už jste ochutnali 'kokosové máslo'?

Nejen k filmu

Věděli jste, že buráky jsou ve skutečnosti luštěnina? Konkrétně podzemnice olejná. Lusky se semeny (tedy s ořechy) zrají pod zemí. Zajímavé, že? Také stojí za zmínku, že obsahují látku resveratrol, která působí jako prevence proti stárnutí a používá se také při léčbě neuróz a depresí. Až si příště dáte lžičku 'arašídového másla', vzpomeňte si, že buráky také bojují proti kazivosti zubů a snižují zpomalují proces degenerace mozku (např. při Alzheimerově chorobě). Podle toho, co s nimi plánujete dělat je stačí prohnat ostří 'Thermomix®' nožů. Hodí se do 'smoothie', dozdobí 'ovocné saláty', 'zmrzlinové pěny' a poháry i 'polevy' pečených dezertů či křupavého 'crumble'. V těstě částečně nahradí tuk a mouku. Na slano kralují 'asijské kuchyni', takové 'kung pao' bez arašídů ani nedovedeme představit.

Na závěr si neodpustíme jeden speciální 'dezert pro náročné'.