Už jste ochutnali Avgolemono?


Na českém silvestrovském stole najdete chlebíčky s bramborovým salátem, slané tyčinky, zbytky cukroví a smažené brambůrky. Co ale mlsají ve světě a co jedí na Nový rok? Něco mají společného s námi, třeba čočku nebo hrách. Kde si nadělují pomeranče a co nesmí chybět v žádné čínské rodině nebo řecké taverně při odpočítávání příchodu nového roku se dozvíte v posledním článku roku 2017.

Brazílie
Brazilci si příchod nového roku užívají, jinak to ostatně ani neumí. Obléknou si pestré oblečení a do barev a květin zahalí i své domovy a ulice. Prvním novoročním pokrmem je – stejně jako u nás 'čočka'. I tady symbolizuje uzavření starého roku a přináší štěstí. A peníze, pochopitelně. Kromě 'čočky' naleznete na slavnostní tabuli také 'hrách' či 'kobilhy'. Zní to možná trochu podivně, ale právě tahle mastná dobrota pomůže „rozbouřenému“ žaludku a zabrání rychlému vstřebání alkoholu. O 'kynuté těsto' na 'koblížky' se postará 'Thermomix®', smažení už bude ovšem na vás. A čím je naplnit? No přece exotickou marmeládou s ananasem.

'Dýňovo ananasová marmeláda'

Řecko
Řecká poklidná morálka a stoický klid se přenáší i způsobu vítání Vánoc a nového roku. Ty si užívají dlouho a intenzivně. Začíná se 25. prosince, ale oslavy probíhají mnohem delší dobu, celkem 12 dní až do 6. ledna. A protože obyvatelé 'balkánského' poloostrova milují 'maso', neobejde se bez něho ani bohatě prostřený stůl. Vévodí mu zejména jehněčí a polévka "avgolemono“ s 'kuřetem', 'rýží', 'citronem' a 'vejci'. Sladkou tečku na závěr představuje Baklava. Ale pozor, je to opravdová cukrová nálož. Jde v podstatě o 'máslo', 'med', 'mleté ořechy' a 'listové těsto'. Co takhle dát přednost dietnější české verzi?

'křehký jablečný závin'

Španělsko
Na Silvestra teče proudem především 'víno'. Ve Španělsku zapojují do novoročních oslav i jeho předchozí skupenství, tedy hrozny. Pojídání bobulek začíná v momentě, kdy odbíjí půlnoc. Podle tradice byste měli s každým úderem hodin sníst jednu kuličku. Platí, že jeden úder hodin, jedna kulička rovná se jeden šťastný měsíc v novém roce. O něco příjemnější je ochutnávání tapas, tedy španělské verze českých chlebíčků. Jsou to opravdové jednohubky, díky kterým ochutnáte od všeho kousek. Plátky 'bagetek' se 'šunkou' střídají naložené 'olivy', 'sýry' s ovocem, klobásky, grilovaná 'zelenina' nebo 'bramborová tortilla s vejci'. Dáváte i přes to přednost klasice? Připravte si v 'Thermomixu®' nadýchanou 'večku' s vymazlenou pomazánkou.

'Česneková pomazánka'

Čína
Vítání nového roku je v Číně prožíváno mnohem intenzivněji než Vánoce. Děti dostávají 'mandarinky' a 'pomeranče', které symbolizují bohatství a štěstí. V předvečer čínského Nového roku se většinou pořádá ohromná hostina, na které nesmí chybět 'prase', 'kachna', 'kuře' a dort z lepkavé 'rýže'. Na stole se také objevuje červené 'chilli' (přinášející štěstí) a 'rýže', která zajistí harmonii a klid. Připravit perfektní 'rýži' zvládnete v 'Thermomixu®', který díky funkci regulovaného ohřevu zaručí dokonale nadýchaný výsledek bez připálení. Na Nový rok se pak jedí knedlíčky „jiaozi“. Do jednoho se schová mince a kdo ji najde ve své porci, má na celý rok vystaráno o štěstí a náklonnost bohů. Zkusíte to také?

'Knedlíčky se salámovou náplní'