Jedlá krása na vašem talíři


Podzim umí být na jednu stranu barevný a pestrý jako antistresové omalovánky, a na tu druhou umí být i protivný jako týden před výplatou. Zpříjemněte si jej dekoracemi z přírody, které najdete na procházce přírodou. Některé z nich se dokonce dají i sníst. Pojďme si ukázat tři největší hvězdy podzimního stolu i venkovních truhlíků.

Nejen na Halloween

Dýně, to už dávno není jen oranžová a buclatá okrasa našich zahrad. Dnes už v obchodě narazíte na zelené, červené, žluté, žíhané, šišaté, placaté s krajkovým okrajem, s proužky, drobnými pupínky i verze zkroucenější než pivní preclík. Taková pestrá paleta si vyloženě říká o nějakou zajímavou dekoraci. Větší kousky jsou natolik výrazné, že vyniknou samy o sobě: vystavením na schodech, v okně, před vstupní brankou nebo v rohu místnosti. Z amerických filmů pak možná znáte tip s vyřezáváním různých tvarů a obličejů. Menší kousky vyniknou v truhlíkových aranžích společně s barevným listím, vřesem, kousky větviček z lesa, šišek a podobně. Nebojte se kombinovat a zkoušet. Záleží jen na vaší fantazii a tom, co najdete na procházce. A v kuchyni? Tam se teprve rozvije jejich opravdový potenciál. Nejoblíbenější asi zůstane krémová 'polévka' zjemněná lžičkou zakysané smetany (gurmáni, příště zkuste nahradit kokosovým mlékem). Masomilům je naplňte směsí 'mletého masa' z 'Thermomix®', 'sýra' a bylinek. Nebo vyzkoušejte jemné 'rizoto' s vůní Itálie. Poněkud nevšedně se možná ze začátku bude jevit 'pomazánka se sádlem', ale dejte na nás: je to opravdová delikatesa. 'Vegetariáni', si také přijdou na své. Pokud ji dobře ochutíte (např. 'domácí pastou') maso nikomu chybět nebude. Sladká tečka na závěr může mít podobu vláčného 'perníku' s oříšky, 'koláče' s křupavou 'drobenkou', osvěžující 'zmrzlinu' nebo pikantní 'džem', který vyšvihne obyčejné 'linecké cukroví' až do nebes.

My jsme se zamilovali do 'expresních těstovin' s kouskem dobrého špeku.

Koulelo se, koulelo…

Podobně variabilní jako dýně jsou i jablka: červená, žluťoučká, zelená a všechny jejich kombinace je vyloženě předurčují k tomu, vyzdobit si jimi byt či dům. Stačí je naaranžovat na mísu s listím, šípky a postavit ji na stůl. Povznese i obyčejný oběd na slavnostní příležitost. A jdeme ještě dál: do truhlíků vložte aranžérskou hmotu (koupíte ji v každém květinářství), do které zapíchněte smrkové větvičky, listí všech druhů a barev, rudé kuličky jeřabin, šišky, volná místa vyplňte kukuřičnými klasy, slámou a samozřejmě jablíčky. Ty můžete napíchnout na špejli nebo drátek a mírně je z květináče „vyklonit“, jako by se chtěla každou chvílí rozkutálet do světa. Máte hotovo? V tom případě je nejvyšší čas popřemýšlet, jak tyto kulaté nezbedy využít v kuchyni. Jako první vás možná napadne 'závin' neboli 'štrůdl'. Na sto a jeden způsob, už jen těch druhů těst! 'Křehké' s tvarohem, universální 'listové', 'tažené', 'kynuté' … se všemi vám pomůže 'Thermomix®'. I s nepopulárním strouháním jablek: během vteřiny máte hotovo. Pak už jen přidejte hrozinky, oříšky, skořici, zamotejte a vložte do trouby. Nebo vyzkoušejte jednu (nebo dvě, tři…) variace na téma koláče: s 'kokosem', máslovou 'drobenkou', 'ořechy' nebo třeba bílou 'čokoládou' ...

Maminky pak jistě ocení jablečnou 'přesnídávku', kompot, nepečený 'dort' s piškoty, barevný 'salát', 'kompot' nebo neobvyklou 'polévku'. Dospělé zahřeje 'čaj', co má grády, sladká 'pěna' a pobaví vtipné 'žabky'.

Chcete si zavzpomínat na dětství i vy? Upečte si zemlbábu alias 'žemlovku'. Pokud ji vylepšíte tvarohem a 'rohlíky' nahradíte např. makovými 'loupáky' nebo 'vánočkou', úspěch bude zaručený.

Japonská krasavice

Další neuvěřitelně tvárnou dekorací, která má přesah i do kuchyně je zelí. Tedy to okrasné. Přišlo z nám z Japonska, kde si jej oblíbily pro jeho jemnost a pestrost zároveň. Snad žádná jiná rostlina neudělá v těchto dnech zahradu tak krásnou jako okrasné zelí, jehož barvy sahají od sněhově bílé po temně fialovou. Když začnou venkovní teploty klesat, rostlina ukáže svoji tvář v plné parádě. Tak šup s ním ven za okno nebo do truhlíkových variací. Jeho jedlá varianta je doslova nedupaná vitamínem C, A, B, obsahuje minimum kalorií, má silné detoxikační účinky a své místo má i v lidovém léčitelství. Naše babičky přikládali povařené listy na klouby, když je „loupala kolena“. Jediné mínus je silné aroma, které vzniká vařením. Tomu lze zabránit, pokud jej budete prvních deset minut vařit bez pokličky nebo 'Thermomix®' odměrky. Někdo také do vody přidává kousek 'chleba' či mléko, které pohlcují nežádoucí zápach. V kuchyni patří do hvězdného tria „knedlo, 'zelo', vepřo“, neobejde se bez něj segedínský 'guláš' (s knedlíkem, pochopitelně), ruský 'boršč', česká 'zelňačka' nebo pravá valašská 'kyselica'. Naši předci jej zkrátka milovali. O tom svědčí nespočet variací na 'placky', 'placičky', 'pirohy', 'knedlíky' a 'rolády'. Dietáři přísahají na zelný salát pokaždé jinak: českou verzí na slavný 'Coleslaw', říznutý červenou 'řepou', výrazným 'křenem', či osvěžujícím spojením s 'hruškou'.

A náš zelný tip? Pikantní 'hruškou' zeleniny a koření, která oživí každé jídlo. Navíc je plná vitamínů, což z ní dělá ideální pokrm pošmourných podzimních dní.

A ještě jeden závěrečný tip: až vydlabete dýni, semínka si schovejte stranou. Operte je ve vodě a je nechte oschnout. Poté smíchejte v míse s olejem (ideálně dýňovým, ale i slunečnicový je dobrý – olivový si raději nechte do pesta nebo na salát, pro tento účel je příliš výrazný) a oblíbenou směsí koření. Zkuste například: 5 polévkových lžic cukru, po čtvrt čajové lžičce soli, mletého kmínu, skořice, mletého zázvoru a špetku chilli koření. Důkladně promíchejte, aby se semínka obalila voňavou směsí a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Občas směs promíchejte. Cukr začne karamelizovat a vše se spojí do chuťově geniálního zážitku. A jedlý dárek nebo zobání k vínu je na světě.