Když mám chuť na.....


div>Občas se to stane každého. Z ničeho nic nás přepadne nepřekonatelná chuť na něco dobrého. Někdo zatouží po tabulce oříškové čokolády, někdo po nožičce pikantní klobásy a někdo by dal půl království za pytlík slaných arašídů. Víte ale, že právě tyto chutě odráží skutečnost nedostatku určité látky v těle? Pojďme se na to podívat detailněji.

Chuť na sladké

Nezáleží na denní době. Když nás přepadne chuť na něco sladkého neznáme bratra (nebo sestru). V takovém případě zalovíme v tajném šuplíku v kuchyňské lince (pro kakaovou 'oplatku' s mandlemi), ve špajzce sáhneme za konzervy s 'hráškem' (kde máme schovanou poslední tabulku 'čokolády') nebo vběhneme do nejbližší večerky (a koupíme rovnou čtyři tyčinky s nugátovým 'krémem'). Touha po cukru pramení se špatnou psychikou (ráno nás naštve dopravní zácpa, posléze kolega v práci a odpoledne rozjívené děti), nedostatkem spánku, celkovém vyčerpání organismu a další stresové situace. Poznáváte se? Našemu tělu ve skutečnosti chybí hořčík a chrom. Najdeme je např. ve 'slunečnicových', 'lněných' a 'chia' semínkách, 'mandlích', listové zelenině (např. 'brokolici' a 'špenátu'), 'fazolích' či 'sójových' bobech. Až vás zase bude hodit chuť na něco sladkého, utečte jí s hrstí 'slunečnicových' semínek. Ty, mimo jiné, bojují i proti výše uvedenému stresu.

Chuť na slané

Sůl reguluje v našem těle vodu. Pokud tedy toužíme po pytlíku slaných 'smažených' brambůrků, jsme dehydratovaní. Sůl totiž pomáhá udržet (nebo lépe zadržet) vodu v těle. Tím si organismus zajistí zásoby na příští období. Sami to asi znáte: cítíme se jakoby oteklí a bez energie. Je lepší tedy vypít sklenici vody nebo 'smoothie', než sníst něco nezdravého. Dobrou volbou je také 'ovoce' a 'zelenina', protože voda v některých druzích tvoří až 95 % (např. 'jahody', 'meruňky', salátová 'okurka' či 'paprika'). Stačí ji přikusovat během dne nebo mít v pracovním šuplíku krabičku s pokrájenou 'mrkví'. Kromě toho vás tato „šidítka“ neohrozí na postavě. Dlouhodobá konzumace potravin bohatých na sůl zatěžuje ledviny a močové cesty, tak pozor. Chuť na slané také souvisí s nedostatkem vápníku, hořčíku a zinku. Do svého jídelníčku proto zařaďte 'mořské' plody, 'dýňová' semínka a 'banány'. Bohatou pokladnicí vápníku je 'mák', 'sardinky', tvrdý 'tvaroh' a 'šípek'.

Další lákadla

Touha zakousnout se do 'pečiva' nebo vylízat talíř 'těstovin' má příčinu v nedostatku tryptofanu (výborným zdrojem jsou 'lískové' ořechy a 'mandle'), fosforu (obsažen v hnědé 'rýži', 'ovsu', 'jáhlech', 'cizrně') v síře ('česnek', 'cibule' a 'křen' – zkrátka pálivá jídla). Nezvladatelné pokušení po 'mase' (vegetariáni a vegani zbystří) značí absenci vitamínu B12. Jeho zdroje najdeme ve 'vejcích' či 'mléčných' výrobcích. Kyselé choutky neznačí jen možné těhotenství, ale také málo hořčíku. Dopřejte si 'kešu' oříšky, sušené 'meruňky' (nejlépe BIO či nesířené), 'kakao' (pozor, myslíme to kvalitní, v prášku jako třeba to holandské) či mořské 'řasy' (milovníci sushi jásací). V případě, že držíte alkoholový půst, zakousněte cokoli s obsahem draslíku ('fazolové' lusky, 'zázvor', 'čočka', 'kurkuma') a glutaminu ('špenát', 'zelí', červená 'řepa', 'petržel'). Sklenku dobrého vína často doprovází kousek aromatického sýra – zálusk na něj uspokojíte omega 3 mastnými kyselinami. Konkrétně například zralým 'avokádem', jemnou 'quinou' či 'makrelou'.

Jsou ale dny, kdy podlehnout pokušení je to nejlepší možné řešení. Proto pro vás máme tři tipy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Protože žijeme jen jednou.

Krásné jaro plné povolených choutek,

váš Thermomix tým

'Dekadentní čokoládová pěna lehká jako polibek'

'Ještě teplé a křupavé škvarky'

'Sametově hebké špagety carbonara'