Medový život


Říká se mi tekuté zlato, a řeč rozhodně není o pivu. Stále nevíte? Dietologové jej doporučují při redukčních dietách, pokud se nechcete vzdát slakého mlsání nebo slazení. Samá voda? Babičky jím léčily takřka všechno: od hmyzího bodnutí přes nachlazení až po bolest v krku. Přihořívá? Ještě napovězme, že jeho využití najdeme i v kosmetice a jsme doma. Nebo v úlu? Řeč je totiž o medu.

Síla i blaženost

Zázračných účinků medu využívali už středověčtí lékaři jako Hippokrates či Asklepiades. Tvrdili o něm, že ředí krev, vyjasňuje mysl a prodlužuje život. Staří Egypťané věřili, že je v medu růstový faktor, který činí člověka tělesně krásného, ale i dokonalého. Jen si vzpomeňte na Kleopatru, kterak si užívala koupele v medové lázni s medem. Jak hebkou asi musela mít pokožku? Medové zábaly pro lepší výsledky v boji využívali udatní Řekové. Jejich božstva na Olympu si naopak vychutvávala med jakožto lahodný nápoj: medovinu.

Chuť a vzhled medu ovlivňuje prostředí, ve kterém se včely pohybují. K nejsvětlejším patří akátový, světlé jsou i další květové druhy. Často příjemně voní po bylinách, jako příklad lze uvést med levandulový či tymiánový. Naopak lesní má temně zlatou, až hnědou barvu. Včely ho vytvářejí z medovice, látky vylučované trávicím ústrojím hmyzu na povrch listů a jehličí.

Superlék

Med obsahuje bílkoviny, minerály a všechny vitaminy kromě vitaminu B12 a těch, které jsou rozpustné v tucích. To z něj dělá superlék číslo jedna. Navíc je dobře dostupný a když si ohlídáte nešizené složení a zemi původu, máte lokální všelék vždy po ruce. Připravte si papír a tužku, jdeme na výčet toho, co všechno med dokáže.

V první řadě bojuje proti únavě a vyčerpání. Stačí jedna čajová lžička a získáte rychlý a kvalitní zdroj energie. Doporučujeme jej ohřát v hrnku mléka, to je, panečku lahoda.

Báby kořenářky jej využívaly jako univerzální lék při prvních projevech nachlazení. Použití je obdobné jako v předchozím případě, případně jím doslaďte čaj medem.

Při obtížích spojených se žaludkem (ať už žaludek, játra či žlučník) posnídejte jednu čajovou lžičku nalačno. Počkejte aspoň pět minut a poté si dejte klasickou snídani.

Naše zažívání med miluje všeobecně. Ulevuje od nepříjemné zácpy a představuje sladkou alternativu pro jedlou sodu používanou na podrážděnou žáhu.

Máte pocuchané nervy a nemůžete usnout? Sladký spánek zaručí heřmánkový čaj s medem.

Sladkou medicínu při chudokrevnosti představuje denní konzumace dvou ořechů zalitých medem. Na dovolené v Řecku jste možná na trhu viděli sklenice s takto naloženými ořechy, inspirujete místními trhovci a připravte si domácí medicínu. Je jedno, zda medem zalijete vlašáky nebo mandle. Platí zde pouze jedno pravidlo: čím tmavší med, tím více obsahuje cenné železo, měď a hořčík.

Med hojí i rány a dokáže vytáhnout z těla škodliviny. Zkuste poprosit svou milovanou polovičku, aby vám jej pomalými a houpavými pohyby vmasírovala po pokožky. Odměnou jí budiž dobrý pocit a možná i nějaká ta medová dobrota od vás….

V kuchyni

My jsme ale zmlsaní, tak se raději zaměřme na medové využití v kuchyni. Jako první vás asi napadne pečení. Je to logické, protože díky obsahu živin a minerálů je med ideální a zdravější alternativa k cukru. Jen to nepřežeňte: kaloricky vyjdou nastejno, rozdíl je právě ve výživové hodnotě. Tak tedy: dílý cukr se medem nahrazuje v poměru 5:4, ve stejném poměru se také sníží objem tekutin, které se do těsta přidávají.

Nepostradatelný je ve vánočních perníčcích, arménském medovníku, gruzínské marlence, turecké chalvě či řecké baklavě. Posledně čtyři zmiňované jsou opravdu sladké, a kromě již zméněného medu obsahují i značný podíl klasického cukru. Schůdnější verzi (nejen pro naši linii) představují české medové řezy.

Dětem připravte osvěžující [url=https://www.svetreceptu.cz/“> banánovýsladkosti-recepty/bananove-pohlazeni/w1jf3ubz-9c509-107269-cfcd2-cul0m8pd]banánový[/url] nebo jahodový tvaroh s voňavou meduňkou nebo ovocnou přesnídávku. Záleží, po jakém ovoci sáhněte, vždy se řiďte sezónnou a podle toho i porcí medu. Obdobně postupujte i v případě pudinkového dezertu nebo kompotu. Nemusí být vždy vanilkový nebo švestkový.

Noční Mlsnou potom spolehlivě zažene miska domácího bílého jogurtu (bílkoviny zasytí) se lžící medu (pomůže navodit sladké sny). Jednak díky jogurtové bĺkovinové složce a jednak, samozřejmě, díky regeneračním medovým účinkům. Můžete si nechat zdát třeba o snídani, která vás čeká hned po probuzení. Protože…

….nic nenastartuje den, jako vydatná snídaně. V týdnu to může být krajíc dobrého chleba s máslem a medem. Hmmm, to je dobrota. A káva černá jako noc, případně zjemňená kapkou mléka. Kdo si hlídá linii, jistě ocení expresní kaši. Popusťte otěže své fantazii a vyzkoušejte jako základ i něco jiného, než ovesné vločky. Budete příjemně překvapeni. Nebo si snad zavzpomínáte na svá dětská léta s miskou krupicové kaše s máslem a kakaem?

Fitnesáci zase přísahají na vyváženou kombinaci křupavého müesli s oříšky a ovocem a jako rychlou „chňapku“ potom šťavnaté cereální tyčinky. Vydatnou a přitom rychle připravenou svačinku namixujete z oblíbené směsi ovoce, zeleniny, semínek a …. medu. Nápoje typu smoothie a nejrůznějšíí druhy koktejlů snadno přelijete do lahve a strčíte do bahotu nebo kabelky, čímž si zajistíte zdravý přísun energie kdykoli během dne.

Cukráři a cukrářky mohou med využít na výrobu domácího karamelu nebo marcipánu. Obě dvě položky jsou nedílnou součástí dortů a zákusků. Jen pozor s gramážemi, med a cukr mají odlišnou konzistenci. Práci vám usnadní Thermomix°, který z matlavé hmoty připraví exlusivní těsto na cokoli.

Dětská léta si můžete oživit opékanci s mákem a medem, babičky totiž moc dobře věděly, že po medu zkrotne i ten největší raubíř. My nedáme dopustit na ořechové šneky, které díky kynutému těstu z Thermomixu° vydrží dlouho vláčné.

A potěšíme i dietáře. Mlsat lze u zdravě: „upečte si“ raw kokosové řezy, kde med plní funkci pojiva nebo neuvěřitelné čokoládovo čokoládové brownies s avokádem nebo si vyrobte falešný med. Materiál roste na každé louce nebo v lese.

Med si skvěle rozumí také s masem. Blížící se grilovací sezóna budiž zářným důkazem. Taková marináda s medem dodá i obyčejné krkovičce punc luxusního masa. Med se výborně dopňuje s hořčicí, výraznými chilli papričkami, všemi druhy bylinek a vyvyžuje štiplavou chuť zázvoru a kyselost citrusů. Při následné úpravě maso opékejte spíše na mírnějším žáru, protože med je náchylný k připálení.

Známé je i medové pečení masa v troubě, kde si žár ohlídáte snáze než u ohně. Toužíte-li po pečínce s nepřokonatelně křupavou kůrčičkou s nádechem karamelu, potřete restované maso na poslední půl hodinu směsí medu, soli a pepře – dopékejte maximálně na 150°C. Možná také znáte závěrečný trik s přidáním lžičky medu do rajské omáčky – uvidíte, bude nepřekonatelná.

Ke grilovaným dobrotám pak podívejte ideálně domácí pečivo (nebojte se experimentovat s přísadami) nebo salát. Zapomeňte na mdlou a nudnou hromádku zeleniny bez chuti. Oživte ho vyladěnými medovými dresinky a zálivkami.

Krása, která chutná

Využijte antibakteriální účinky medu v boji s akné, máme tip na sladkou masku se zaručenými účinky. Kromě jiného také vyhlazuje, hydratuje a zklidňuje pokožku. Do mixovací nádoby vložte dvě polévkové lžíce medu, jeden vaječný žloutek a jednu polévkou lžíci libovolného rostlinného oleje. Mixujte 10 vteřin/rychlostí 10, až se všechny složky spojií v konzistentní kaši (pozor, neochutnávejte, směs obsahuje syrový žloutek….). Tu naneste na vyšičtěnou pleť a nechte asi 20 minut působit. Poté důkladně smyjte a pleť následně ošetřete oblíbeným krémem.

Máte popraskané ruce, lokty nebo rty? Vmasírujte do nich med ohřátý na teplotu těla nebo takovou, která je vám příjemná a nezpůsobí popáleniny. Thermomix° to ohlídá za vás. A to díky funkci regulovaného ohřevu. Takto připravený med jemně vmasírujte do pokožky, nechtě 15 minut působit a poté očistěte vlhkým ručníkem.

Nejen blondýnky pak ocení výživnou masku na vlasy. Do mixovací nádoby vložte jeden banán, polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci libovolného rostlinného oleje. Muxijte 10 vteřin/rychlostí 10 do kompaktní kaše. Tu vmasírujte do mokrých vladů, nechte asi 30 minut působit a poté velice důkladně smyjte. Vaše vlasy nejen, že získají světlejší odstín, ale také získají lesk a šmrnc.

…..Japonec na konec? Kdepak, sladce sladká tečka na závěr