To je tedy hummus....


>div>Jsou páry, které není radno rozdělovat. Například špagety a boloňskou omáčku, kuřecí řízek s bramborem nebo dýňovou polévku a zakysanou smetanu. Vzájemná chemie zde funguje tak dobře, že by i Maková panenka a motýl Emanuel mohli jen tiše závidět. Dnes si povíme a dvou zdánlivě zcela odlišných kuchyňských ingrediencí, jejichž spojení je natolik geniální, že po něm šílí davy po celém světě. Výslednou dobrotu si navíc mohou dopřát opravdu všichni: od veganů po bezlepkáře.

Cizrna

Možná ji znáte pod označením římský hrách, ačkoli k nám přišla až z Indie. Své druhové jméno beraní získala díky nepravidelným, hrbolatým kuličkám hrachu s charakteristickým zobáčkem výrazně podobající se právě beraní hlavě.

Cizrna se hrdě hlásí do skupiny luštěnin, kde z výživového hlediska patří k těm nejhodnotnějším. Z větší části je tvořena sacharidy a z jedné třetiny kvalitními bílkovinami a vlákninou. Díky tomu nasytí na poměrně dlouhou dobu, takže se výborně hodí do redukčních jídelníčků. Mnohdy stačí přidat hrst vařené nebo konzervované cizrny ke kaloricky chudšímu zeleninovému salátu a máte výborný oběd po kterém jen tak nevyhládne. Římský hrách je také přirozeně bezlepkový a hodí se i pro diabetiky. Jednoduše jej umelte v 'Thermomixu®' a výslednou mouku použijte všude tam, kde tu klasickou. Například v palačinkách.

Vlastně báječně oživí každý pokrm typu „co dům dal“: od 'salátů' ze 'zeleniny', 'těstovin', 'fazolí', 'čočky', přes různé typy obilovin typu 'špalda' až po obyčejnou 'rýži'. Každé takové kousnutí do křupavé kuličky je pak příjemným zpestřením a oživením, na to vemte jed. Tedy, dobrý 'dresing' nebo 'zálivku'.

Milují ji i vegetariáni a vegani. Moc dobře totiž ví, že cizrna obsahuje až třikrát více železa než 'maso'. Proto z ní s gustem připravují různé 'placky', výživné 'polévky' nebo exotické pokrmy typu 'dhal'. Nebojte se přidat pár kuliček i do pokrmů v 'asijském' stylu. Dodá jim šmrc a nový rozměr chuti.

Možná ještě více používají cizrnu také vyznavači 'RAW' stravování. Jemné oříškové aroma se vyloženě nabízí pro přípravu celé plejády pokrmů – a to včetně lahodných 'dezertů'. V tomto případě tvoří povětšinou 'korpus', na který se posléze nanese 'krém', např. z ořechového 'másla' nebo rostlinného 'mléka'. Jak už totiž z předchozích článků víme, při RAW stravování se smí konzumovat pouze potraviny, které při zpracování nepřekročí teplotu 42°C. A to si 'Thermomix®' ohlídá snadno.

Zmiňme ještě vysoké množství vápníku, B-komplexu či mastných kyselin (kyseliny listové, linolové), které stimulují tvorbu kolagenu, zlepšují stav chrupavek, snižují hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení, detoxikaci organizmu a chrání před onemocněním srdce a cév – je to zkrátka srdcová záležitost.

Pokud vaše rodina sabotuje jakékoli inovace a novinky na talíři, jděte na to od lesa a cizrnu propašujte do jejich jídelníčku nenápadně: v 'karbanátcích' a 'sekané' nahraďte jednu třetina masa uvařenou a rozmixovanou 'cizrnou' – pokrmu dodá šťavnatost a hutnější strukturu. Zcela jiný rozměr pak získá v obměně oblíbené 'české' klasiky. Přísaháme, že od originálu bude k nerozeznání.

A v neposlední řadě: z cizrny se připravuje legendární 'pomazánka', 'omáčka' či 'dip' – říkejme tomu jakkoli. 'Hummus' je výbornou pochoutkou, známou spíše v orientálních zemích. V kombinaci s domácí 'bagetkou' jde o nepřekonatelné pohoštění na každou párty, dětskou oslavu nebo jen tak lehkou svačinku. Právě k jeho výrobě je zapotřebí sezamu, bez kterého by 'hummus' nechutnal tak, jak jej známe z dovolené v Maroku: dálkami a sluncem.

A ještě něco pro dietáře: zdravé mlsání ke sledování televize nebo svačinka na výlet, to je 'pražená' cizrna z trouby. Garantujeme vám, že oblíznete všech pět prstů.

Sezam

Armáda drobných semínek je vždy připravena bojovat za vaše zdraví i chuť. Na barevné paletě je najdete od bílé až po černou. Zkrátka takové jing a jang. Však je také hojně využívá čínská medicína, zejména pro jejich údajný příznivý vliv na ledviny, játra, slinivku a plíce. Sezam znali už staří Egypťané, kteří z něj připravovali olej používaný nejen k dochucení pokrmů. Své by o tom mohla vyprávět královna Kleopatra nebo Alibaba a jeho známé „Sezame otevři se.“

Od nepaměti jsou považovány za jedny z nejzdravějších semínek vůbec. Proč? Inu, příznivě podporují oči, kůži a vlasy, imunitu a chrání naše srdce. Snižují krevní tlak a zlepšují látkovou výměnu. Také mírní projevy deprese, chudokrevnosti, menopauzy a ulevují od zácpy.

Vegani a vegetariáni pozor: sezamová semínka jsou doslova nadopovaná vápníkem a bílkovinami, takže bojují proti osteoporóze, pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu a samozřejmě mírní pocit hladu, což ocení zase dietáři.

Ale zpět do kuchyně. Na první pohled je jasné, že elegantní semínka budou ozdobou každého 'rohlíku', 'housky', 'chlebu', 'bagetky' či ikonické hamburgerové 'bulky'. Parádu také udělají na slaném 'závinu' nebo 'koláči'.

Nečekané rozuzlení také bude mít přimíchání hrsti semínek do 'masových' směsí. Jednak je barevně oživíte a jednak také zvýšíte jejich výživovou hodnotu. Až budete příště grilovat, obalte pár 'kousků' ve směsi sezamových semínek. Na talíři udělá velkou parádu, to nám věřte.

Na jih od nás, připravují z opražených semínek pastu jménem 'tahini'. No vidíte, a jsme doma, respektive u 'cizrny'. Tedy vlastně u jádra věci: spojení těchto dvou ingrediencí samo o sobě stačí, aby vznikla neuvěřitelně jemná, lahodná a výživná 'pomazánka' pro všechny příležitosti i druhy diet a stravování. 'Hummus' je přirozeně 'bezlepkový', bez 'mléka', 'vajec', 'masa', a proto ho milují národy napříč kontinenty. Fajnšmekři mohou přidat i 'česnek', 'chilli' papričku či 'olivový' olej.

Když už jsme u 'tahini': v arabských zemích se z něj vyrábí 'chalva' – enormně sladká 'sladkost' (ano, opravdu je na místě mít slovo „sladké“ dvakrát za sebou) původem z Turecka a Egypta. Jde o obdobu českého tureckého (to jsou zmatky, co?) 'medu' – směsi rozemletých sezamových semínek (tahini) a medu či cukrového sirupu. Používá se jako doplněk do 'zmrzlinových' pohárů, 'ovocných' salátů a sice hodně sladce, ale výborně chutná i samostatně.

Velice podobný, exotický 'moučník' je také 'baklava': jsou to plátky filo těsta (něco jako naše'listové') prokládané 'ořechy' a prolívané 'medem'. V minulosti byl považován 'dezertem' nejvyšších vrstev a králů. V jeho domovině se dokonce říká “nejsem tak bohatý, abych jedl baklavu každý den“.

Sezamový semínka dodají orientální chuť pokrmům z 'rýže' a 'nudlí', zejména v 'asijské' kuchyni jsou nepostradatelná. Dají vyniknout jemným masům typu 'kuře' nebo 'ryba'. Oživí 'zeleninové' saláty, 'smoothie' a samozřejmě efektivně dozdobí každý pokrm. Protože jedí i oči, že?

My jsme si sezam oblíbili ve svěžím 'okurkovém' salátu.