Svačinky pro kluky i slečinky


Ruku nahoru, kdo někdy nezapomněl svačinu ve školní aktovce. Kdo měl štěstí, našel ji ještě večer, když v ní hledal úkol z matematiky. Pryč jsou doby slisovaných chlebů s taveným sýrem. Přichází doba svačinová, kdy je „in“ mít vlastní svačinu nebo oběd v krabičce. Jednak víte, co jíte a jednak ušetříte peníze investované do svačiny z automatu na bagety nebo obědové menu za 150 Kč. Připravte si tužku a papír, vyhrňte si rukávy, jdeme na to….

Chléb a hry

Klasika všech klasik, kterou jsme ke svačině nosili i my. Obligátní a chléb s „něčím“ může mít ovšem mnoho podob. Už jen výběr pečiva. Tradiční „Šumava“ je nuda. Už jste vyzkoušeli upéct vlastní chleba? V Thermomixu® získáte i svého osobního pekaře. Paleta pečiva se tak rozšíří o celozrnný, výrazný nivový, s bylinkami, hutný žitný, připravený v páře, vláčný bramborový se smaženou cibulkou nebo feta sýrem a olivami. Podobně můžete experimentovat i s dalšími druhy pečiva, jako jsou bagety, rohlíky, housky či loupáky.

Větší děti mile překvapíte, pokud náplň vložíte místo na obyčejný krajíc do exoticky vyhlížejícího pita chleba.

Díky možnosti umlít si vlastní mouku snadno upečete i bezlepkové verze. Např. z pohanky, rýže, kukuřice, hrachu nebo quinoi.

A co k tomu? V podstatě cokoli, co vás napadne. Vyhněte se jen paštikám a salámům. Jednou za čas jako nouzovka neuškodí, ale kromě prázdných kalorií nedodají tělu nic navíc. Ideální jsou šunky s vysokým obsahem masa a tvrdé sýry. Ty tavené se příliš nehodí kvůli množství soli, které obsahují.

Do obložených chlebů pak navrch propašujte zeleninu – kolečka rajčat, plátky okurky či papriku.

Kdo maže, ten jede

Pečivo můžete také promáznout nějakou dobrou pomazánkou. Pole působnosti a možností je nepřeberné. Místo základu z majonézy volte raději ty tvarohové, z čerstvých sýrů (nebo pomazánkového másla) či toho klasického. Výjimkou pak nejsou ty z červené čočky, pohanky, zeleniny nebo vajíček.

Variací na pomazánky není nikdy dost. Hrajte si s ingrediencemi, nabídkou ročního období a momentální chutí vašich dětí. Pamatujete, jak měla o Velikonocích celá třída barevnou svačinu v podobě vykoledované výslužky? Vajíčková pomazánka jde udělat na sto způsobů. V jarním období doporučujeme osvěžující pomazánku z ředkviček. V létě uvítáte lehkou „budapešť“, která je další obměna základní verze s tvarohem. Podzim si vyloženě říká o oblíbenou šunkovou pěnu a v zimě malým školákům přilepšete vitamínovou mrkvovou bombou.

Zbylo vám po nedělním obědě pečené kuře? Šup s ním do pomazánky.

Příjemnou změnu a zpestření představují variace na téma oříšková másla. Neznáme nikoho (kromě alergiků), kdo by je nemilovat. Klasika je to burákové. Thermomix® jej díky silnému motoru rozmixuje přesně podle vašeho gusta: s kousky nebo jako velejemný krém. Podobně lze připravit i máslo z kešu nebo mandlí. Zdravější alternativu oblíbené lískooříškové pomazánky s čokoládou umícháte během okamžiku. Třeba i z avokáda.

Závěrečný tip: nový rozměr dostane svačinka s hummusem, tedy rozmixovanou cizrnou. Místo pečiva přikrájejte hranolky zeleniny (okurka, mrkev, paprika…) a zdravá mlska na je na světě.

Do skleničky
Atraktivní verzi moderní svačiny z Instagramu jsou jogurty ve skleničce. Dejte vale kupovaným verzím plným škrobu a cukru a připravte si domácí. Thermomix se uplatní také jako jogurtovač. Kam se hrabe pravý řecký. Základní bílou verzi doplňte o džem a čerstvé ovoce.

Pokud do jogurtu budete přidávat jablka, zkuste je předtím podusit v hrnci s troškou vody a skořice. Celá sklenička bude navíc příjemně vonět.

Kromě jogurtu takto nachystáte i pudink i nebo ochucený tvaroh. Pokud ráno připravíte na snídani mléčnou rýži či ovesnou kaši, odlijete ji část do skleničky a máte hotovo. A nezapomeňte je doplnit ořechy, semínky a čerstvé ovoce.

V kaších jsou výborné maliny, rybíz, borůvky, jahody, broskve, jablka a hrušky nebo i banán. Když si opravdu vyhrajete, můžete jednotlivé složky vrstvit postupně. Např. vrstva ochucený marmelády, vrstva jogurtu, ovoce a na závěr třeba strouhanou čokoládu. Kromě té lze skleničku oživit i domácí ochucený granolu či műsli.

Když nemáte čerstvé ovoce, použijte mražené. To stačí rozmixovat s rozinkami či datlemi (dodají ovoci zajímavou chuť) a osladit jím jogurt nebo přidávat tvaroh.

Sladké mámení

Jednou za čas nebo v časové tísni zabalte do svačinové krabičky i kus domácí buchty nebo koláče. Je to mnohem lepší než kupované polotvary s neznámým složením. Neznáme nic lepšího než moučník z vláčného těsta s ovocem a drobenkou.

Zapojte do jeho pečení i děti. Thermomix® jim sám poradí, co mají do mixovací nádoby vložit, případně mohou omýt ovoce či užmoulat drobenku. Na takovou svačinku budou mít mnohem větší chuť, protože budou vědět, že samy přidaly ruku k dílu.

Kromě ovocných dezertů připravte třeba perník, roztomilé muffinky, populární vafle, barevnou bábovku, v sezóně jablečný závin s hrozinkami a oříšky, domácí sušenky nebo chlebíček se sušeným ovocem.

Doma hravě zvládnete také műsli nebo čokoládové tyčinky. Zapomeňte na ty kupované a vytvořte si doma zdravější a chutnější varianty.

Svačinooběd

Kompromis pro větší školáky, kteří kvůli odpolednímu vyučování nestihnout oběd nebo jedou na celodenní výlet představují různé variace na téma salát . Pozor, nejde jen o nudnou hromádku listí. Jako základ poslouží kvalitní zdroje sacharidů a bílkovin se spoustou zeleniny. V praxi to pak vypadá následovně: pokud máte k večeři kuře na paprice s těstovinami, odsypte porci kolínek (nebo mušliček, vrtulek či motýlků) stranou. A poté k nim přidejte, co zrovna máte po ruce. Pečené maso na, sýr, kterému nevadí skladování bez lednice, ochucené tofu, vařená vajíčka a podobně.

Přidejte zeleninu a dobrý dresink a máte vystaráno. Podobně připravíte v podstatě jakoukoli přílohu od expresního kuskusu, voňavé rýže, křupavé pohanky či špaldy. Nebojte se ani luštěnin. Červená čočka je uvařená cobydup, fazole stačí slít z plechovky, stejně jako cizrnu. Právě neotřelost a zajímavé kombinace udělají z takové svačinky lahodu, kterou budou vašemu školákovi všichni závidět.

Rychlou a na přípravu nenáročnou svačinu vykouzlíte i z tortily. Placku naplníte tím, co máte po ruce. Pro děti se hodí libové maso, šunka, zelenina, sýr, salát, rajče, okurka…Kdo si troufá, upeče oblíbeno italskou nebo řeckou svačinku.

Náš finální tip je taková znouzecnost, ale… je strašně dobrá. Až budete příště smažit (nebo péct v troubě) placky všeho druhu, schovejte před mlsnými členy rodiny porci stranou. Například cuketové placičky s kukuřicí a sýrem zasytí a přitom jsou úžasně vláčné.

Další inspiraci nejen na svačinky a oběd nejen do krabičky naleznete na receptové platformě Cookidoo. Můžete si v ní vytvořit i týdenní plán, takže budete mít přehled o všem: od snídaně po večeři.