Spojení snídaně a oběda


Snídaně a oběd v jednom? Proč ne!

Rána bývají těžká. Hlavně ta v průběhu týdne. O víkendu si nejeden z nás s gustem přispí. Jenže co dělat, když se vzbudíte v půl jedenácté a tápete, čím dobrým zahájit den. Na snídani už je pozdě a na oběd moc brzy. Řešením je brunch [branč].

Za vše může alkohol

Jak už to bývá, pak vznik mnoha věcí předznamenala náhoda. V případě brunche tomu nebylo jinak. Píše se rok 1895 a v britském časopise Hunter’s Weekly vyšel článek Brunch: A Plea od spisovatele Guye Beringera. Popisoval v něm, že pokud to večer přeženete s alkoholem, spraví to vydatný spánek a kvalitní strava. Přesněji řečno: pozdější vstávání a výživná „snídaně“ zaručeně napraví i ten sebe rozbouřenější žaludek. O vznik brunche (složenina ze slov „breakfast“ – snídaně a „lunch/ - oběd) se tedy podle všeho zasloužila – kocovina.

Jídlo pro elitu

Jenže, kdo měl na konci 19. století vyspávat až do oběda? Dělníci, zemědělci a lidé ve službě určitě ne. Tuto výsadu měla vyšší vrstva, umělci a aristokraté. Postupem času se móda pomalých rán přesouvala z domovů do speciálních podniků, které nabízeli pestré brunchové menu: od francouzského toustu, přes vejce Benedikt až po omeletu s mořskými plody.

Netrvalo dlouho a tato žhavá novinka se přesunula do New Yorku – a výrazně povýšila. V tamní společnosti se od 20. let stala jedním ze symbolů prestiže a elity. Jídelní lístek čítal i takové pokrmy jako francouzské briošky s vanilkovým krémem, roastbeef s holandskou omáčkou, poháry z exotického ovoce a k pití šampaňské.

Dnes jej bereme spíše jako příležitost pohovět si déle v posteli, zajít s přáteli na brzký oběd (třeba do parku) a užít si nový den hezky pomalu a v klidu. Pokud se vám nechce z vyhřáté postele nikam do města, připravte si brunch u vás doma. S Thermomixem to je hračka.

Pozor, servírujeme…

Nejjednodušší a relativně po ruce je použití domácího pečiva. Za všechny druhy jmenujme alespoň legendární bagetky z Thermomixu (fajnšmekři zvolí anglickou verzi). Mají neuvěřitelně nadýchanou střídku s velkými oky a křupavou střídkou, která vyloženě svádí k namazání poctivé vrstvy másla, domácí paštiky či džemu.

Také můžete připravit obloženou mísu se vším, co máte rádi: nakládané olivy, sušené šunky, trvanlivé salámy, klobásky, rozličné druhy sýrů a pomazánek. Zkrátka vším, co dům dá.

Ještě k těm pomazánkám: ty si můžete připravit klidně den, dva dopředu. Odpočinek v lednici jim jen prospěje – všechny chutě se spojí v jeden, a např. taková česneková nebo hermelínová získá časem říz.

Obzvláště vypečené

Pokud rádi experimentujete, vyhrňte si rukávy a směle se pusťte i do dalších druhů pečiva: chlebů a chlebíků, vypečených houstiček, křupavých rohlíků a loupáků, veček či toustových chlebů.

Pro mlsaly

Sladké pečení pak reprezentují poctivé Honzovky, briošky, ovocné chlebíčky, do zlatova osmažené koblížky, drobounké koláčky, křehké záviny, roztomilé muffinky a cupacaky či vláčné buchty, bublaniny, bábovky, ovocné koláče s drobenkou, motanice, šneky s pudinkovou náplní nebo umotané šátečky

Inspirace od sousedů

Na exotickou linku zahrajete se švédskými kanellbular, mallorským koláčem ensaimadas, francouzským croissant z listového těsta, šťavnatý turecký sýrový koláč jménem borek, fenomenální brazilský sýrový sen pao de queijo, tradiční americké lívance, cheesecaky a cookiesky či oblíbená italská kráska ciabatta.

Vydatně

Slanou verzi zosobňují vejce na milion a jeden způsob: míchaná, na cibulce, se slaninou, sázená, vařená nebo na hniličku. V duchu anglické snídaně přidejte i fazole v tomatové omáčce (zbytek ze včerejší večeře nebo otevřete plechovku, nic se neděje), párky nebo klobásky a na másle opečený toust. Kdo má stále málo, může se ještě dojíst šunkou, sýrem (různé druhy tvrdých, zrajících i těch čerstvých) a již zmiňovaným pečivem.

Opravdoví hladovci jistě nepohrdnou domácí frittatou, tedy omeletou s brambory, polévkou (vývar, silná česnečka, jemný krém nebo hustá gulášovka – ty také lze připravit dopředu), slaným koláčem neboli quichem (taktéž upečený předchozí den), teplou či studenou sekanou s chlebem, kyselou okurkou a hořčicí. To už ale zavání spíše obědem, že?

Zdravě

Hlídáte si kalorie, ale nechcete se ochudit o chuťový zážitek? Naložte si plnou misku domácí granoly. Křupavé oříšky a sušené ovoce doplňte buď bílým jogurtem, mlékem či jeho ořechovou alternativou. V Thermomixu připravíte všechno. Nemluvě o výživné kaši, která vůbec nemusí být ovesná. Fantazii se meze nekladou. Stejně jako s výběrem čerstvého ovoce.

Hlavně v klidu

Ať už budete hodovat doma v posteli, u televize s oblíbeným seriálem, v parku s přáteli nebo v bistru na rohu ulice pamatujte, že nezáleží, CO jíte, JAK a s KÝM si to užíváte.

Víkend a sladké nicnedělání budiž požehnáno.